Thursday, March 20, 2008

pripravila katarína plavčanová Dnes sa začína Veľkonočné trojdnie

14.00
Poľský prezident Lech Kaczyński povedal, že podporuje prijatie Lisabonskej zmluvy a verí, že Varšava tak urobí v krátkom čase. Poľský denník Dziennik vo štvrtok citoval Kaczyńského slová, že si "nevie predstaviť situáciu, v ktorej by Poľsko stálo v ceste EÚ pri prijatí zmluvy." Lisabonská zmluva, ktorú prijali členské krajiny EÚ v decembri 2007, zjednodušuje spôsob fungovania únie. Musí ju ratifikovať všetkých 27 členov európskeho bloku.

Maďari chcú autonómiu s podporou EÚ a NATO. Rada pre autonómiu Karpatskej kotliny bude žiadať o podporu tieto dve inštitúcie v snahe o sebaurčenie maďarských menšinových spoločenstiev. Rozhodli o tom včera na budapeštianskej schôdzke rady predstavitelia organizácií maďarskej menšiny žijúcej v zahraničí. Predseda Zväzu vojvodinských Maďarov István Pásztor pred novinármi vyhlásil, že koalícia strán vojvodinských Maďarov už má jednotnú predstavu o autonómii.

Belgický kráľ Albert podľa očakávaní vymenoval za premiéra Yvese Leterma. Definitívne tak skončila politická kríza, keď Belgicko nemalo celých deväť mesiacov regulárnu vládu.

Americký republikánsky kandidát na prezidentský úrad John McCain chce dohodnúť globálnu zmluvu o obmedzení emisií, ktorá by zahŕňala aj Indiu a Čínu. Vyhlásil to po stretnutí s britským premiérom Gordonom Brownom.

Na českej diaľnici D1 medzi 100. a 97. kilometrom sa v oboch smeroch stalo niekoľko dopravných nehôd. Diaľnica je neprejazdná, tvorí sa dlhá kolóna. Zatiaľ nie je známy presný počet havarovaných vozidiel, podľa hovorkyne jihlavských hasičov hromadne havarovalo až sto áut.

Prvýkrát po dvoch týždňoch horúčkovitého rastu sa ľahká americká ropa dostala pod hranicu 100 dolárov za barel, ešte v pondelok stála takmer 112 dolárov. Špekulanti sa ropy zbavujú.

Dnes sa začína Veľkonočné posvätné trojdnie alebo triduum - Zelený štvrtok, Veľký piatok a Biela sobota. Cirkev si pripomína Kristovu smrť na Veľký piatok, Krista uloženého v hrobe na Bielu sobotu a Kristovo zmŕtvychvstanie na Veľkonočnú nedeľu.

Lyžiarom bude cez veľkonočné prázdniny na Slovensku k dispozícii 45 lyžiarskych stredísk. Stále veľmi dobré podmienky sú na Donovaloch, v Lopušnej doline, v Liptovskej Tepličke, na oboc stranách Chopku, Štrbské pleso, Plejsy, Vrátna, Skipark Ružomberok alebo Mýto pod Ďumbierom.

Počasie počas sviatkov bude mať s jarným ročným obdobím iba málo spoločné. Prehánky, chlad, vietor a teploty iba mierne nad nulou. Na horách sneženie, čo poteší najmä lyžiarov. Najteplejším dňom Veľkej noci by podľa Dr. Jozefa Iľka mal byť pondelok, no tiež to nebude príliš jarné. Dr. Iľko však prisľúbil, že do konca mesiaca, by sa počasie mohlo konečne zlepšiť.

Jan Telenský, čestný občan mesta Poprad, dostal ponuku, aby sa stal súčasťou charitatívneho programu Anglického následníka trónu – Princa Charlesa. Nadácia Prince´s trust pred 15 r. Poskytla Prahe cez 8 miliónov Libier. Ján Telenský by bol rád, ak by charita dala pomocnú ruku aj Slovensku.

Slovenský plavec Ľuboš Križko sa na ME v Eindhovene prebojoval do podvečerného semifinále na 50 m znak, keď v rozplavbách vytvoril časom 25,75 nový národný rekord. Svoje vlastné maximum z kontinentálneho šampionátu v Budapešti z roku 2006 zlepšil o sedem stotín. Križko dosiahol vo štvrtok predpoludním v znakárskom šprinte celkovo piaty najrýchlejší čas, za Izraelčanom Guvom Barneom zaostal o 26 stotín.
***********************************************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, prevažne snehové.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st. Teplota na horách vo výške 1500 m -7 st.
Západný až severozápadný vietor 5 až 20 km/h. Na východe slabý južný vietor.