Thursday, March 20, 2008

pripravila katarína plavčanová Slovenský hokejový útočník Richard Zedník sa po viac ako mesačnej pauze vrátil na ľad

18.00
Tisícky čínskych vojakov sa dnes rozmiestňujú v tibetskej metropole Lhasa. Jeden konvoj má dĺžku približne dva kilometre a pozostáva z 200 vozidiel. Každý konvoj tvorí 6 000 vojakov. V meste nezostal žiadny zahraničný novinár. Napriek tomu z mesta a okolitých krízových provincií prenikajú správy o pripravovanej operácii. Podľa reportéra britskej rozhlasovej stanice BBC prechádzalo viac ako 400 vozidiel horským priechodom na západe Číny a mierili do Tibetu.

Belgický kráľ Albert II. dnes vymenoval flámskeho kresťanského demokrata Yva Leterma za premiéra. Stalo sa tak deväť mesiacov od parlamentných volieb. Týmto krokom sa končí dlhotrvajúca politická kríza v krajine.

Na diaľnici medzi Prahou a Brnom, na ktorej dnes v snehovej kalamite havarovalo vyše sto áut a kamiónov, zostalo uväznených približne 20 tisíc ľudí. Informuje o tom portál iDnes.cz. Lekársku pomoc zatiaľ potrebovalo 26 ľudí. Siedmich z nich zdravotníci odviezli s vážnymi zraneniami. Armáda je pripravená zasiahnuť, ale zatiaľ ju o pomoc nepožiadali. Pred treťou popoludní do oblasti prišiel minister vnútra Ivan Langer. Záchranárom sa postupne darí následky hromadnej havárie odstraňovať. Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho budú musieť ľudia v kolónach vydržať. Hasiči a policajti rozdávali ľuďom benzín a naftu, aby mohli v autách kúriť.

Austrálsky premiér dnes prisľúbil Aborigénom že už prestanú zomierať mladší ako bieli Austrálčania. Stalo sa 6 týždňov po historickom ospravedlnení sa domorodému obyvateľstvu Austrálie za roky zlého zaobchádzania. Domorodci zomierajú v priemere o 17 rokov skôr ako ostatní obyvatelia Austrálie a o polovicu viac ich detí sa nedožíva ani prvého roka života. Premiér sľúbil, že zlepší zdravotnú starostlivosť pre odľahlé domorodé komunity a v priebehu 30 rokov zníži rozdiel v priemernej dĺžke života.

Slovensko je krajina s piatou najnižšou kriminalitou v Európskej únii. Trestný čin spáchalo šesťkrát menšie percento Slovákov ako napríklad Švédov. Odborníci však rebríček, podľa ktorého sú najbezpečnejšími krajinami Cyprus, Rumunsko a Bulharsko, spochybňujú. Najhoršie sa umiestnili Švédsko, Belgicko a Veľká Británia. Rebríček totiž predstavuje hrubý prepočet trestných činov na počet obyvateľov.

Do jesene budúceho roka pribudne v Poprade 84 nových nájomných bytov v Továrenskej štvrti v Matejovciach. 42 jednoizbových a 42 dvojizbových bytov vyrastie v šiestich samostatných bytových domoch. Štyri byty budú bezbariérové. Mesto Poprad má pripravenú aj ďalšiu lokalitu pre výstavbu bytov na Juhu IV. Ešte minulý rok mesto vypísalo ponuku na výstavbu nájomných a komerčných bytov v tejto lokalite, ale ani jedna z dvoch prihlásených firiem nespĺňala očakávania mesta. Mesto Poprad chce zároveň požiadať ministerstvo školstva o odblokovanie celého územia, ktoré malo slúžiť pre olympijskú dedinu. "Tam by sme chceli dať ďalšiu bytovú výstavbu," dodal primátor.

Od pondelka sa na slovenských cestách stalo 546 dopravných nehôd. Vyžiadali si až 13 obetí, 12 ľudí sa zranilo ťažko a 47 ľahko. Ako agentúru SITA informoval zástupca hovorcu Prezídia PZ Viktor Plézel, streda sa zapísala ako najtragickejší deň v tomto roku, o život totiž prišlo až desať ľudí.

Jan Telenský, čestný občan mesta Poprad, dostal ponuku, aby sa stal súčasťou charitatívneho programu Anglického následníka trónu – Princa Charlesa. Nadácia Prince´s trust pred 15 r. Poskytla Prahe cez 8 miliónov Libier. Ján Telenský by bol rád, ak by charita dala pomocnú ruku aj Slovensku.

Počasie počas sviatkov bude mať s jarným ročným obdobím iba málo spoločné. Prehánky, chlad, vietor a teploty iba mierne nad nulou. Na horách sneženie, čo poteší najmä lyžiarov. Najteplejším dňom Veľkej noci by podľa Dr. Jozefa Iľka mal byť pondelok, no tiež to nebude príliš jarné. Dr. Iľko však prisľúbil, že do konca mesiaca, by sa počasie mohlo konečne zlepšiť.

Slovenský hokejový útočník Richard Zedník sa po viac ako mesačnej pauze vrátil na ľad, zatiaľ však len na ľahšie rozkorčuľovanie. Tridsaťdvaročný rodený Banskobystričan sa stal stredobodom pozornosti zámorských médií po tom, ako mu 10. februára vlastný spoluhráč Olli Jokinen počas duelu s Buffalom prerezal pravou korčuľou krčnú tepnu a priamo na ľade takmer vykrvácal. "Je veľmi dobré vidieť ho opäť medzi nami. Aspoň sa na nás pozerá. Všetci vieme, že ešte nemôže hrať," povedal Zedníkov český spoluhráč v tíme Florida Panthers Rostislav Olesz.

Hokejisti Slovana Bratislava budú musieť v dnešnom štvrtom semifinálovom stretnutí Slovnaft extraligy proti Trenčínu nastúpiť bez svojho kapitána Róberta Dömeho. Ten sa zapojil do šarvátky pred bránkou Dukly a aj napriek viacerým výzvam hlavného rozhodcu v nej pokračoval. Podľa pravidla číslo 528/e odobrali Dömemu registračný preukaz. Útočníka Slovana čaká v sobotu predpoludním zasadnutie disciplinárnej komisie riadiaceho orgánu súťaže Pro-Hokej.

Slovenský plavec Ľuboš Križko sa na ME v Eindhovene prebojoval do podvečerného semifinále na 50 m znak, keď v rozplavbách vytvoril časom 25,75 nový národný rekord. Svoje vlastné maximum z kontinentálneho šampionátu v Budapešti z roku 2006 zlepšil o sedem stotín.

**********************************
NOC:
Polooblačno až oblačno a miestami snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -1 až -5 st.
Mierny premenlivý vietor do 4 m/s (15 km/h).

PIATOK:
Oblačno až zamračené a postupne od západu na mnohých miestach prehánky alebo dážď, od 500 m sneženie. Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -4 st. Vietor bude fúkať rýchlosťou do 15m/s.