Thursday, March 20, 2008

pripravila katarína plavčanová Tisícky čínskych vojakov sa dnes rozmiestňujú v tibetskej metropole Lhasa

16.00
Tisícky čínskych vojakov sa dnes rozmiestňujú v tibetskej metropole Lhasa, kde sa formuje rozsiahla vojenská operácia. Jeden konvoj má dĺžku približne dva kilometre a pozostáva z 200 vozidiel. Každý konvoj pozostával zo 6 000 vojakov. V meste nezostal žiadny zahraničný novinár.
Napriek tomu z mesta a okolitých krízových provincií prenikajú správy o pripravovanej masívnej vojenskej operácii. Podľa reportéra britskej rozhlasovej stanice BBC prechádzalo viac ako 400 vozidiel horským priechodom na západe Číny a mierili do Tibetu.

Poľský prezident Lech Kaczyński povedal, že podporuje prijatie Lisabonskej zmluvy a verí, že Varšava tak urobí v krátkom čase. Poľský denník Dziennik dnes citoval Kaczyńského slová, že si "nevie predstaviť situáciu, v ktorej by Poľsko stálo v ceste EÚ pri prijatí zmluvy." Lisabonská zmluva, ktorú prijali členské krajiny EÚ v decembri, zjednodušuje spôsob jej fungovania. Musí ju ratifikovať všetkých 27 členov európskeho bloku.

Nová belgická vláda premiéra Yvesa Letermeho zloží dnes u kráľa Alberta II. prísahu Tá ukončí deväťmesačnú politickú krízu, ktorá hrozila rozdelením krajiny. Vytvorenie stálej koaličnej vlády dohodli dnes na rokovaniach medzi dvoma flámskymi a tromi valónskymi politickými stranami. Kabinet, ktorý preberá kormidlo od premiéra Verhofstadta, sa zaviazal sprísniť imigračné zákony, znížiť dane a zvýšiť dôchodkové benefity napriek obavám, že krajine hrozí ekonomický prepad.

Sneh dnes ochromil českú diaľnicu D1. Na stom kilometri dopoludnia havarovalo až 100 áut a kamiónov, informoval server idnes.cz. Mnoho ľudí zostáva na diaľnici uväznených v kolónach. Záchranári k nehode vyslali dva vrtuľníky, na miesto dorazilo približne 15 sanitiek. Šesť ľudí sa ťažko zranilo. Podľa hasičov by prevádzka mohla byť obnovená večer okolo 18.00 h.

Podľa údajov hasičov z kraja Vysočina bola nákladná doprava na D1 celkom odstavená, aby sa osobné autá mohli plynulejšie dostať z miesta havárie. Minister vnútra ČR Ivan Langer v Českej televízii pripustil, že do boja s diaľničnou kalamitou by sa mohla zapojiť aj armáda.

Vodca teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin v najnovšej zvukovej nahrávke odsúdil zverejňovanie karikatúr proroka Mohameda a varoval Európanov pred tvrdou reakciu. Posolstvo vodcu teroristov sa objavilo včera večer na webovej stránke al-Kájdy.

Dvaja najväčší nemeckí sponzori olympijských hier v Pekingu – výrobcovia športových potrieb a áut vyhlásili, že budú hry finančne podporovať aj napriek nepokojom v Tibete. Spoločnosti dúfajú, že nepokoje sa vyriešia mierovou cestou.

Chronický nedostatok potravín v Severnej Kórei sa natoľko zhoršil, že postihol dokonca aj niektorých občanov patriacich do elity hlavného mesta Pchjongjang. Obyvateľov Pchjongjangu pokladajú za najbohatšiu a najzámožnejšiu vrstvu v izolovanej chudobnej krajine, kde vláda kontroluje väčšinu výroby a uplatňuje centralizovaný systém prideľovania potravín. V metropole majú dovolené bývať iba ľudia úplne oddaní režimu vodcu Kim Čong-ila.

Situácia s potravinami je ešte vážnejšia na vidieku, kde obyvatelia mnohých regiónov žijú už od novembra 2007 bez potravinových prídelov.

Od pondelka sa na slovenských cestách stalo 546 dopravných nehôd. Vyžiadali si až 13 obetí, 12 ľudí sa zranilo ťažko a 47 ľahko. Ako agentúru SITA informoval zástupca hovorcu Prezídia PZ Viktor Plézel, streda sa zapísala ako najtragickejší deň v tomto roku, o život totiž prišlo až desať ľudí.

Jan Telenský, čestný občan mesta Poprad, dostal ponuku, aby sa stal súčasťou charitatívneho programu Anglického následníka trónu – Princa Charlesa. Nadácia Prince´s trust pred 15 r. Poskytla Prahe cez 8 miliónov Libier. Ján Telenský by bol rád, ak by charita dala pomocnú ruku aj Slovensku.

Hokejisti Slovana Bratislava budú musieť v dnešnom štvrtom semifinálovom stretnutí Slovnaft extraligy proti Trenčínu nastúpiť bez svojho kapitána Róberta Dömeho. Döme sa zapojil do šarvátky pred bránkou Dukly a aj napriek viacerým výzvam hlavného rozhodcu na jej ukončenie v nej pokračoval a zároveň bránil čiarovému rozhodcovi vo výkone povinností. Podľa pravidla číslo 528/e odobrali Dömemu registračný preukaz. Útočníka Slovana čaká v sobotu predpoludním zasadnutie disciplinárnej komisie riadiaceho orgánu súťaže Pro-Hokej.

Bývalá juhoslovanská a neskôr americká tenistka Monica Selešová píše pamäti. Autobiografia, pre ktorú zatiaľ nevymyslela názov, by sa mala objaviť na knižných pultoch na budúci rok. "Chcem sa s ostatnými podeliť o to, ako som dokázala nájsť rovnováhu, silu a šťastie po závratnom slede radostných i tragických udalostí," povedala 34-ročná Selešová, ktorá počas kariéry získala deväť grandslamových titulov a ešte ako tínedžerka kraľovala tri roky ženskému svetovému rebríčku.

************************************
NOC:
Polooblačno až oblačno a miestami snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -1 až -5 st.
Mierny premenlivý vietor do 4 m/s (15 km/h).

PIATOK:
Oblačno až zamračené a postupne od západu na mnohých miestach prehánky alebo dážď, od 500 m sneženie. Najvyššia denná teplota 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -4 st. Vietor bude fúkať rýchlosťou do 15m/s.