Thursday, March 20, 2008

Pripravil Michal Novák Jan Telensky dostal pozvánku do nadácie Anglického následníka trónu

12:00 20.03.2008

Jan Telenský, čestný občan mesta Poprad, dostal ponuku, aby sa stal súčasťou charitatívneho programu Anglického následníka trónu – Princa Charlesa. Nadácia Prince´s trust pred 15 r. Poskytla Prahe cez 8 miliónov Libier. Ján Telenský by bol rád, ak by charita dala pomocnú ruku aj Slovensku.

Severná Kórea pre nedostatok potravín zastavila potravinové dávky v hlavnej obilninárskej oblasti. Nedostatok potravín tvrdo zasiahol aj hlavné mesto Pchjongjang, kde je zásobovanie lepšie, ako v iných častiach krajiny. Podľa severokórejského predstaviteľa ani "ľudia na vysokých postoch nedostávajú potravinové prídely, pričom ďalej platí prísny zákaz súkromného obchodovania. Nie je to nič iné ako rozsudok smrti." Dodal. Severnú Kóreu tvrdo zasiahol hladomor v 90. rokoch, keď zahynuli státisíce ľudí. Odvtedy je krajina takmer úplne závislá na medzinárodnej potravinovej pomoci.

Poriadková polícia použila včera v Aténach slzný plyn proti demonštrantom, ktorí hádzali na bezpečnostné zložky kamene a zápalné fľaše. Protestná akcia sa uskutočnila v rámci celonárodných štrajkov proti vládnej dôchodkovej reforme. Okolo 100 000 ľudí pochodovalo centrom gréckej metropoly. Asi 8000 ľudí sa zúčastnilo na pochode tiež v Solúne, kde demonštranti podpálili dve banky.

Lyžiarom bude cez začínajúce sa veľkonočné prázdniny na Slovensku k dispozícii 45 lyžiarskych stredísk. Oddnes sú v prevádzke areály Šachtičky, Telgárt, Tatranská Javorina, Litmanová, Hruštín, od zajtra sa bude lyžovať aj na Kojšovskej holi, na Janovkách v Zuberci a v stredisku Oravská Lesná.
Stále veľmi dobré podmienky sú na Donovaloch, v Lopušnej doline, v Liptovskej Tepličke, na Chopku Sever, na Čertovici, v strediskách Oravský Podzámok, Plejsy, Vrátna-Paseky, Vrátna-Chleb, Skipark Ružomberok alebo Mýto pod Ďumbierom.

Sport

Slovenský reprezentant Ľuboš Križko sa bez problémov prebojoval do semifinále disciplíny 50 m znak na ME v holandsku. Najlepší slovenský plavec súčasnosti dosiahol celkovo piaty najrýchlejší výkon, keď dohmatol v čase 25,75, ktorý je novým slovenským rekordom na tejto trati.

Séria víťazstiev Daniely Hantuchovej v Indian Wells sa skončila na deviatich zápasoch. Daniela dnes prehrala vo štvrťfinále dvojhry s Ruskou Mariou Šarapovovou, 6:7, 1:6. Hantuchová si zo singlovej súťaže odnesie 115 renkingových bodov a šek na vyše 39 tisíc USD. Daniela Hantuchová však pokračuje vo štvorhre. Vo štvrťfinále si s Japonkou Ai Sugijamovou poradili s ukrajinsko-českou dvojicou Korytcevová, Uhlířová vo dvoch setoch 7:6 a 6:3. V boji o postup do finálového súboja čaká slovensko-japonskú dvojicu ruský pár Dinara Safinová, Jelena Vesninová.

Hokejisti Dukly Trenčín využili v treťom semifinálovom stretnutí play off extraligy výhodu domáceho prostredia a zvíťazili nad Slovanom Bratislava 3:1 V sérii sa dostali do vedenia 2:1. Štvrtý duel medzi Trenčínom a Slovanom je na programe dnes o šiestej večer opäť pod hradom Matúša Čáka.

Cristiano Ronaldo z anglického Manchestru United prekonal klubový strelecký rekord v jednej sezóne, ktorý doteraz držal George Best. Ronaldo dal v stredajšom súboji s Boltonom oba góly "červených diablov" a v tejto sezóne ich má na svojom konte už 33. Best dal v sezóne 1967/68 spolu 32 gólov, Ronaldo tak jeho výkon prekonal presne po štyridsiatich rokoch.

V stredajších dohrávaných stretnutiach najvyššej anglickej futbalovej súťaže vyhral Manchester United nad Boltonom 2:0. Londýnske derby Tottenhamu a FC Chelsea sa po gólovej prestrelke skončilo remízou 4:4.

*************************

Popoludní má byť polooblačno až oblačno a na mnohých miestach snehové prehánky.
Najvyššia denná teplota 3 až 7, na severe miestami okolo 1 st.
Západný až severozápadný vietor 10 až 25 km/h.