Monday, March 31, 2008

Pripravil Michal Novák: Volebná Komisia v Zimbabwe postupne zverejňuje výsledky

10:00 31.03.2008

Volebná Komisia v Zimbabwe postupne zverejňuje výsledky zo sobotňajších volieb. O prvých šesť mandátov sa v novozvolenom parlamente podelia rovnomerne strana prezidenta Roberta Mugabeho a opozičné Hnutie za demokratickú zmenu, oznámila dnes komisia. Opozícia obviňuje vládu, že zdržiava zverejnenie konečných výsledkov, aby ich mohla upraviť vo svoj prospech.

Bomby nastražené pri ceste zabili v Iraku dvoch amerických vojakov. Podľa prepočtov agentúry AFP zahynulo v Iraku od začiatku vojny v marci roku 2003 najmenej vyše 4000 amerických vojakov.

Premiéra divadelnej hry spracovanej podľa knihy Salmana Rushdieho Satanské verše sa v nedeľu uskutočnila v nemeckom Postupime bez incidentu. Bezpečnostné zložky boli však preventívne prítomné v divadle, aj v jeho okolí. Na predstavení sa zúčastnilo 400 divákov. Hra, ktorá trvala tri a pol hodiny, bola podľa niektorých "nudná". Salman Rushdie, ktorý Satanské verše napísal, je moslim indického pôvodu.

Peruánska polícia zadržala vyše dvoch ton kokaínu a zatkla štyroch údajných členov medzinárodného gangu. Väčšinu narkotík zadržala polícia v dome na predmestí Limy a menšiu časť v susednom prístave Callao. Kokaín, údajne určený pre Európu, bol ukrytý v matracoch. Peruánske úrady skonfiškovali podľa národnej polície za prvé tri mesiace tohto roku 11 ton narkotík. Peru je druhým najväčším producentom koky a distribútorom kokaínu po Kolumbii.

Severokórejské stíhačky sa priblížili v marci asi desaťkrát k hranici Južnej Kórey, napísal popredný juhokórejský denník. Denník citoval armádne zdroje, podľa ktorých severokórejské stíhačky vrátane bojových lietadiel typu MiG-21 lietajú neďaleko silne opevnej hranice. Tieto aktivity sa dejú od inaugurácie nového juhokórejského prezidenta Li Mjung-paka. Severná Kórea reaguje kriticky na pritvrdenie politiky nového prezidenta.

Demokratka Hillary Clintonová prisľúbila, že zostane v súboji o Biely dom až dokonca. "Nemám v úmysle prestať, kým neskončíme, čo sme začali a dokiaľ neuvidíme, čo sa stane v nasledujúcich 10 súbojoch," uviedla pre denník Washington Post bývalá prvá dáma Spojených štátov. Clintonová je stále pod väčším tlakom vystúpiť z nominačného súboja, aby sa demokrati mohli sústrediť na súboj s republikánskym kandidátom na post prezidenta Johnom McCainom.

Takmer 1100 obyvateľov Ľubice v okrese Kežmarok sa zúčastnilo na referende, ktoré malo rozhodnúť o zotrvaní Otta Dovjáka vo funkcii starostu. Za jeho odvolanie hlasovalo 957 Ľubičanov, starostu podporilo len 88 ľudí. Účasť však dosiahla len 38 percent a hlasovanie je preto neplatné. Na platné referendum je potrebná nadpolovičná účasť.

V liptovskomikulášskom podniku sa dnes skoro ráno lúpilo. Páchatelia pri lúpeži použili strelné zbrane. Polícia zdržala dve osoby, ktoré sa na prepadnutí podieľali.

Kurzy NBS:
EUR1 32,61
USD1 20,65
GBP1 41,26

Sport

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nečakane prehrala v 3. kole dvojhry na turnaji v Miami na Floride s nenasadenou Japonkou Ai Sugijamovou za 182 minút 4:6, 7:6, 5:7.

Dominika Cibulková tiež prehrala v 3. kole na turnaji v Miami. Potrápila však desiatu nasadenú Rusku Jelen u Dementievovú v troch setoch 0:6, 7:6, 4:6.

Do finále Slovenskej hokejovej extraligy sa prebojovali dva najlepšie tímy základnej časti - prvý Slovan a druhé Košice. Finále sa začína dnes v Bratislave o piatej.

V nedeľných zápasoch NHL sa presadili štyria Slováci. Marián Gáborík strelil svoj 40. gól v sezóne a rozhodol o víťazstve Wild, celkovo v zápase proti Coloradu zaznamenal dva góly, Pavlovi Demitrovi pripísali jednu asistenciu. Víťazný gól strelil v predĺžení aj Andrej Sekera, jedným gólom pomohol k víťazstvu Penguins nad NY Rangers Marián Hossa.

Pittsburgh - NY Rangers 3:1
Detroit - Nashville 1:0 po predĺžení
Buffalo - Boston 2:1 po predĺžení
Minnesota - Colorado 3:2 po predĺžení
Chicago - Columbus 5:4 po samostatných nájazdoch
Anaheim - Dallas 3:2 po samostatných nájazdoch
San José - Phoenix 3:1
Vancouver - Calgary 6:2

**********************

Slnečno. Ráno v nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Slabý, na západe spočiatku juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.