Monday, March 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány po prehratom referende o poplatkoch v zdravotníctve odvola ministerku zdravotníctva

14.00
Majiteľ Svetového obchodného centra Larry Silverstein si chce súdnou cestou vymôcť náhradu škody vyše 12 miliárd USD. Žalobu podal proti leteckým spoločnostiam American Airlines, Continental a United Airlines, výrobcovi lietadiel Boeing a prevádzkovateľom letísk. Majetok v požadovanej hodnote Silversteinovi zničili teroristi, ktorí 11. septembra 2001 narazili do dvoch mrakodrapov Obchodného Centra. Obe budovy sa krátko po útoku zrútili. V ich troskách zahynulo asi 3000 ľudí.

Americký prezident George Bush odlieta na prvú zo série "rozlúčkových" zahraničných ciest predtým, než v januári budúceho roka opustí svoj úrad. Dnes a zajtra uskutoční krátku návštevu Ukrajiny. Podľa Busha najväčšími úspechmi počas jeho pôsobenia vo funkcii boli okrem iného zmeny v Iraku a zabránenie ďalším teroristickým útokom na USA.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány po prehratom referende o poplatkoch v zdravotníctve, zbavil funkcie ministerku tohto rezortu Ágnes Horváthovú. Odborníci tvrdia, že to môže spôsobiť pád vlády. O zotrvanie v koalícii bude vedenie slobodných demokratov rozhodovať v priebehu dňa.

Celosvetový obchod so zbraňa minulý rok klesol o osem percent. Oznámil to Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru. Pokles prišiel po šiestich rokoch trvalého rastu.

Nový protiraketový obranný systém, ktorého radarová časť má byť umiestnená v Česku, prispeje aj k obrane Izraela. Vyhlásila to v rozhovore pre včerajšie vydanie izraelského denníka Haarec česká ministerka zahraničia Vlasta Parkanová. Ministerka má dnes na programe stretnutie so svojím izraelským kolegom Ehudom Barakom, s ktorým by mala hovoriť o väčšej vojenskej spolupráci medzi oboma krajinami.

Približne tretina Slovákov si nechala priznanie dane z príjmu na posledný možný termín. Do dnešného rána spracovali daňové úrady polovicu z celkového počtu daňových priznaní podaných v minulom roku. Ďalších približne desať percent tlačív podaných v piatok ešte spracovať nestihli. Úradníci dnes budú vyplnené formuláre prijímať bez prestávky do šiestej hodiny večer.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová neuspela v 3. kole dvojhry na turnaji WTA v Miami. Hantucová ako nasadená sedmička prehrala s Japonkou Ai Sugijamovou, s ktorou často hráva štvorhru, po vyše trojhodinovej dráme 4:6, 7:6 a 5:7.

Olympijský oheň priviezli dnes mimoriadnou leteckou linkou spoločnosti Air China z Atén do dejiska olympijských hier - Pekingu. Predseda pekinského organizačného výboru vyniesol oheň z lietadla v lampáši, pričom ho vítali jasajúci školáci mávajúc vlajkami. Ceremónia prebehla za prísnych bezpečnostných opatrení. Vzhľadom na predchádzajúce nepokoje v Tibete sa totiž úrady obávajú prípadných protestov, aké boli napríklad v Aténach alebo pri odpálení ohňa v gréckej Olympii.


**********************************
POPOLUDNIE:
Slnečno a teplo. Najvyššia denná teplota 14 až 19 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 7 st. Slabý vietor.