Friday, March 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Utrpenie a smrť Ježiša Krista na kríži si dnes pripomínajú kresťania na celom svete

9.00
Deväť východoeurópskych členov Severoatlantickej aliancie (NATO) a Kanada vyzvali vedenie organizácie, aby na aprílovom summite v Bukurešti ponúkol Ukrajine a Gruzínsku členstvo. Vo štvrtok o tom informovali nemenované diplomatické zdroje. Prozápadné vlády bývalých sovietskych republík žiadajú o zaradenie do režimu, ktorý umožní ich vstup do aliancie, čo však ostro odmieta Rusko a viaceré európske krajiny sa obávajú reakcie Moskvy. Sporná záležitosť tak pred summitom spôsobila rozkol v aliancii.

Česká diaľnica D1 medzi Brnom a Prahou, ktorú včera zablokovala hromadná nehoda, je opäť prejazdná. V každom smere je prejazdný jeden jazdný pruh, pričom premávka medzi 99. a 102. kilometrom je odklonená do jedného pásu. Na diaľnici sa naďalej tvoria kolóny, pre kamióny odstavené na krajnici. Odstraňovanie následkov nehody bude pokračovať celý dnešný deň.

Pri včerajšej snehovej búrke havarovalo na diaľnici vyše sto áut a kamiónov. V autách zostalo uväznených asi 20 tisíc ľudí a vrtuľníky museli dopraviť do nemocníc 30 zranených vrátane šiestich s ťažkými poraneniami.

Srbsko oznámilo, že sa chystá odvolať svojho veľvyslanca z Bulharska pre uznanie nezávislosti Kosova. Už predtým Srbi avizovali odvolanie veľvyslancov z Chorvátska a Maďarska.

Utrpenie a smrť Ježiša Krista na kríži si dnes pripomínajú kresťania na celom svete. Krista ukrižovali na vrchu Golgota za vlády cisára Tibéria a Pontského Piláta. V rímskokatolíckej cirkvi sa dnes ako jediný deň v roku nekonajú v kostoloch sväté omše, oltáre sú bez chrámového rúcha. Je to deň pokánia a prísneho pôstu.

V gréckokatolíckych chrámoch sa na Veľký piatok v popoludňajších hodinách koná večiereň zameraná na utrpenie Krista a jeho pochovanie, do symbolického hrobu kladú plaščenicu.

Evanjelici považujú Veľký piatok za najvýznamnejší sviatok, pretože vtedy Syn Boží dokončil dielo vykúpenia, prejavil svoju veľkú lásku k ľuďom, keď vzal na seba odsúdenie za ľudské hriechy.

Poľsko-slovenská horolezecká výprava, v ktorej je zohratá trojica Piotr Pustelnik, Piotr Morawski a Peter Hámor, a k nim sa tohto roku pridal aj ďalší Poliak Dariusz Załuski, je už na ceste z nepálskeho Káthmándú pod 6856 m vysoký Ama Dablam. Mal by to byť prvý vrchol z ich náročného programu, v rámci ktorého chcú vyliezť na osem vrcholov, z toho päť osemtisícoviek.

Statné jedle, brezy a ozdobné kríky padli v týchto dňoch za obeť výstavbe obchodno-zábavného centra Forum Prešov na Štefánikovej a Hviezdoslavovej ulici v Prešove. O výrub stromov požiadali dve spoločnosti. Jedna z firiem získala povolenie na výrub desiatich stromov, ktoré nahradí výsadbou 12 stromov v inej lokalite mesta na Levočskej ulici. Druhá žiadosť sa týkala výrubu 12 stromov ozdobných krovín. Túto zeleň nahradia výsadbou 25 stromov na iných miestach v meste.

Hokejisti Dukly Trenčín vyhrali vo štvrtom semifinále play-off extraligy nad bratislavským Slovanom 3:0 (stav série 3:1).

Tréner Karel Brückner sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie pri kormidle českého národného futbalového mužstva po tohtoročných júnových ME. 68-ročný kouč svoj úmysel oznámil na včerajšej tlačovej konferencii, na ktorej zároveň zverejnil svoju 18-člennú nomináciu na stredajší prípravný duel proti Dánsku v Kodani. Brückner po kontinentálnom šampionáte zavŕši šesť rokov pôsobenia v národnom tíme.
************************************

Veľká oblačnosť až zamračené a neskôr na mnohých miestach sneženie, do 400 m dážď so snehom alebo dážď. Vietor na horách a nárazoch do 20m/s.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st. Teplota na horách vo výške 1500 m -5 st.