Monday, March 24, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 24.03.2008

* Po požiari v Krompachoch ostalo 35 tisíc domácností bez elektrickej energie

* Mokrýsneh a silný vietor skomplikoval dopravu v Prešovskom kraji

* Hamas, Sýria a Irán bránia mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi

* Lavína zasypala vo Vysokých Tatrách horolezca

* V Olympii zapálili oheň pre Peking 2008, ceremoniál narušili reportéri bez hraníc


Príjemný podvečer

Pre požiarr elektrickej rozvodne je bez elektriny okolo 35 000 odberateľov spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE), a.s. Požiar spôsobil rozsiahly výpadok dodávok elektriny od Prakoviec cez Gelnicu a Krompachy až po Rudňany. Zastavená je aj železničná doprava medzi Spišskou Novou Vsou a Margecanmi. . Požiar je už zlikvidovaný. Hasiči nemohli asi hodinu zasahovať. Toľko trvalo, kým bola vypnutá elektrina.Požiar spôsobil desaťmiliónovú škodu.

Pre veľké podniky, ako napríklad Kovohuty Krompachy a ďalších, ako aj nemocnice, zabezpečujú buď mobilné elektrocentrály, alebo dodávajú elektrinu z iných staníc, aby nedošlo k ďalším škodám a prípadnému ohrozeniu života. Hovorkyňa VSE Andrea Danihelová povedala: "Naši ľudia sú v teréne a snažia sa prepojiť vedenia s inými rozvodňami, odstraňujú poruchy a postupne budú zapájať všetkých odberateľov. Neviem povedať, či to stihnú dnes," povedala Danihelová.

Nielen sneh, ale aj silný vietor v niektorých regiónoch severovýchodného Slovenska skomplikoval dnešný slávnostný deň vodičom aj ostatným jeho obyvateľom. Pre výpadok elektrického prúdu bol uzavretý tunel Branisko do jendej popoludní. Vodičom, ktorí museli jazdiť po starej ceste, zabrzdil plynulosť jazdy skrížený kamión. Na Branisku ešte pred uzavretím tunela spadlo na vozovku aj šesť stromov. Hasiči ich stihli odpratať z cesty skôr, ako uzavreli cestný tunel.

V okrese Prešov vyvrátil vietor stromy na vozovku aj v obciach Žipov a Fintice. V samotnom meste Prešov odpratávali hasiči stromy a vetvy na Kuzmányho a Tomášikovej ulici. Tri autá pri tom konáre stromov poškodili.

Silný vietor obťažoval aj obyvateľov Sniny. Na viacerých miestach v meste padli stromy. Na ulici 1. mája vietor vytrhol strom aj s koreňmi a ten padol na auto. Vietor odvial tiež plechovú garáž, ktorú obrátil horeznačky a zaparkoval s ňou na parkovisku. Hasiči zasahovali aj pri odpratávaní stromu v Stakčíne. K zraneniam osôb nedošlo.

Americký viceprezident Dick Cheney dnes uviedol, že palestínske radikálne hnutie Hamás s podporou Sýrie a Iránu sa snaží "torpédovať" mierové rozhovory medzi Palestínčanmi a Izraelom. "Ide o zložitú situáciu," povedal po raňajkách s izraelským premiérom Ehudom Olmertom, s ktorým rokovali o mierovom procese na Blízkom východe, terorizme a hrozbách izraelskej národnej bezpečnosti. Cheney sa stretol s Olmertom pred odchodom do Turecka, ktoré je poslednou zastávkou na jeho týždňovej ceste na Blízkom východe.

Osemnásť ukrajinských námorníkov je zrejme mŕtvych po 45 hodinách od potopenia sa remorkéra v Hongkongu, v ktorom zostali uväznení. Potápači začali pripravovať ukrajinskú loď na vytiahnutie z hĺbky asi 35 metrov, čo môže trvať niekoľko dní. Vlečný čln sa potopil v sobotu večer po zrážke s čínskou nákladnou loďou severozápadne od hongkonského ostrova Lantau. Osemdesiat metrov dlhá ukrajinská loď sa rýchlo potopila, čínske plavidlo však zostalo bez väčšej škody na hladine.

Veľkonočný pondelok sa stal osudným trom ľuďom, ktorí nadránom zhoreli v aute pri diaľnici D2. Ďalší vyviazol s poraneniami. Momentálne leží v bratislavskej nemocnici v Ružinove. Šofér auta na D2 v smere z Kútov na Bratislavu zišiel z cesty, prerazil oplotenie a narazil do stromu, kde auto zhorelo.

V Doline Zeleného plesa spadla lavína, ktorá zasypala jedného maďarského horolezca. Hlásenie dostali záchranári okolo pol jednej popoludní. Lavína spadla z Folvarského hrebeňa, pričom zachytila troch maďarských horolezcov, ktorí liezli v ľadopáde.V zlom počasí po príchode na miesto záchranári zistili, že zasypaného horolezca našli jeho spolulezci. Muž má zlomenú ruku a doudieranú hlavu.

Vo Vysokých Tatrách je momentálne vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva. Pri vysokohorských túrach buďte opatrní. Vyznačené lyžiarske trate a trasy sú bezpečné.

Na Slovensku sa dnes lyžuje približne v 50 strediskách. Snehové podmienky sú v nich veľmi dobré alebo dobré. Za posledné dva dni pripadlo okolo 10 až 30 cm nového snehu, ktorý vylepšil lyžiarske podmienky. Najviac snehu - 230 cm - je v Lomnickom sedle, na Štrbskom Plese je 140 cm. V Tatranskej Lomnici - Jamy a na Jakubkovej lúke je 70 cm snehu.

Veľmi dobré podmienky na lyžovanie z vybraných stredísk sú stále na Čertovici, Donovaloch, alebo v Liptovskej Tepličke, Bachledova, Lučivná , Litmanová, Kojšovská hoľa .

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 32,76
USD1 21,23
GBP1 42,09

Sport

Dnes pokračuje semifinálová séria hokejovej extraligy medzi Košicami a Skalicou. Stav série je vyrovnaný 2:2. Zápas v Steel Arene sa začína o piatej. Aktualny stav je

V gréckej Olympii dnes slávnostne zapálili oheň pre Hry v Pekingu. Štafetu s olympijským ohňom čaká najdlhšia púť v histórii. Za 130 dní by mali bežci s pochodňou absolvovať 137 000 km. Symbolický oheň by sa mal dostať do Číny po prvý raz 31. marca, následne sa vydá na cestu okolo sveta smerom na západ. Do usporiadateľskej krajiny sa vráti 4. mája, keď sa začne domáca fáza štafety s cieľom v dejisku OH 8. augusta.

Oheň zapálili aj napriek pokusu o narušenie. Traja narušitelia, ktorí počas slávnostného zapálenia olympijskej pochodne v starovekej Olympii prenikli cez policajné zložky až na štadión, boli francúzski aktivisti za ľudské práva z organizácie Reportéri bez hraníc.

Neskôr desiati Tibeťania s telami nafarbenými na červeno vyšli z jedného z hotelov v Olympii, ľahli si na hlavnú cestu a prevolávali slogany na protest proti čínskej správe v Tibete. "Vždy keď je dôvod na protesty, je to smutná situácia. Najdôležitejšie však je, že forma protestov bola pokojná, nenásilná," uviedol prezident Medzinárodného Olympijského Výboru.

"Ak je olympijský oheň posvätný, tak ľudské práva by mali byť ešte posvätnejšie. Nemôžeme nechať čínsku vládu, aby sa zmocnila olympijského ohňa ako symbolu mieru, zatiaľ čo v ich vlastnej krajine dramaticky potláčajú ľudské práva," uvádza sa vo vyhlásení Reportérov bez hraníc , ktorým toto zoskupenie oficiálne oznámilo účasť svojich členov na protestoch.
Včera Slovanisti odvrátili prvý mečbol Trenčína. A stav tejto série je 3:2 pre Trenčín.

**************************************

V noci bude premenlivá oblačnosť a miestami sneženie alebo snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.

Zajtra cez deň premenlivá oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky, v nížinách aj dažďové.
Najvyššia denná teplota 2 až 7, na severe miestami okolo 0 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
Západný až severozápadný vietor 5 až 20 km/h, na juhozápade popoludní zosilnie na 15 až 30 km/h a v nárazoch prechodne na 35 až 55 km/h.