Wednesday, March 26, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 26.03.2008

* Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na návšteve Veľkej Británie

* Čína pustila novinárov do Tibetu

* Prudké boje v Iraku pokračujú

* Maďarský veľvyslanec bude vysvetľovať situáciu v Mlynkoch

* Slovenské denníky spustia protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona

Príjemný podvečer


Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyzval Britániu a Francúzsko, aby otvorili novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch. Sarkozy s manželkou dnes začali dvojdňovú oficiálnu návštevu Veľkej Británie. Noc strávia na zámku vo Windsore, kde ich privíta kráľovná Alžbeta II. a princ Philip. Analytici predpokladajú, že návšteva je príležitosťou pre Sarkozyho a Browna, aby prekonali napäté vzťahy medzi krajinami, ktoré zdedili po svojich predchodcoch Jacquesovi Chiracovi a Tony Blairovi. Chirac ostro kritizoval Blairovu silnú podporu invázie USA do Iraku.

Britský premiér Gordon Brown podporuje kandidatúru svojho predchodcu Tonyho Blaira na post predsedu Európskej únie. Vyhlásil to v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde na margo oficiálnej návštevy prezidenta Nicolasa Sarkozyho vo Veľkej Británii. Brown tiež vyhlásil, že Lisabonská zmluva umožní fungovanie 27-člennej EÚ na "najbližších desať rokov." Lisabonskú zmluvu vo februári v parlamente schválilo Francúzsko ako prvá z veľkých členských krajín EÚ. Zmluvu už schválili aj poslanci v Maďarsku, Rumunsku, v Slovinsku, v Bulharsku a na Malte. Jedinou členskou krajinou únie, ktorá je na základe svojich zákonov povinná o zmluve usporiadať referendum, je Írsko.

Britský premiér odmietol výzvy na bojkot olympijských hier v Pekingu. "Jasne som za to, aby sa olympiáda uskutočnila," uviedol pre denník Le Monde. "Verím, že dialóg medzi dalajlámom a čínskymi predstaviteľmi je možný," pokračoval Brown. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, si zatiaľ necháva otvorenú možnosť bojkotu úvodného ceremoniálu olympiády. Európsky parlament má dnes prijať rezolúciu k situácii v Tibete a európski ministri zahraničných vecí majú o nepokojoch v čínskej provincii rokovať v piatok v Slovinsku.

Dnes pricestovali do Tibetskej Lhasy prví zahraniční novinári. Čína konečne povolila vstup do Tibetu od vypuknutia protičínskych protestov v krajine. Protesty vrhli zlé svetlo na čínsku vládu pred letnými olympijskými hrami v Pekingu. Počas trojdňovej návštevy môžu novinári hovoriť s obeťami násilných protestov a obzrieť si škody.

Iracký premiér Núrí al-Málikí dal šiitskym milíciám 72-hodinové ultimátum na zloženie zbraní. Šiitski bojovníci útočia už druhý deň na irackých a amerických vojakov v Bagdade a Basre. Polícia potvrdila sedem obetí v Basre, zatiaľ čo nepotvrdené zdroje hovoria, že v juhoirackom meste zahynulo až 40 ľudí a 200 ďalších je zranených. Šiitský duchovný vodca Muktada al-Sadr požiadal irackého premiéra Núrího al-Málikího, aby opustil Basru a vyzval na rokovania, ktoré by vyriešili krízu v tomto južnom prístavnom meste.

Jeden z najväčších požiarov v histórii Spojených arabských emirátov si dnes v Dubaji vyžiadal dva životy. Pamene zničili podľa dubajských úradov celkove 30 hál, v ktorých skladovali okrem iného produkty z plastiku, či lepidlá. Požiar bol dôsledkom výbuchu, ku ktorému došlo v hale, v ktorej bola ilegálne skladovaná zábavná pyrotechnika.
Prvé výsledky vyšetrovania naznačujú, že k osudnej explózii došlo buď po skrate v skladových priestoroch alebo v dôsledku chyby pri vykladaní nebezpečného nákladu. Pyrotechnika sa podľa informácií miestneho rezortu vnútra dostala do krajiny nepovoleným spôsobom. Správu priniesla agentúra DPA.

V Nórskom meste Alesund sa dnes ráno zrútila časť 6-poschodovej budovy. 15 osôb utrpelo zranenia a päť ďalších je nezvestných. Nešťastie pravdepododobne zapríčinil zosuv skál na kopci, na ktorom časť novej stavby stála. Podľa obyvateľov sa budova najprv posunula dopredu a potom sa zrútila.

Ministerstvo zahraničných vecí si pravdepodobne ešte dnes predvolá maďarského veľvyslanca, aby podal vysvetlenie k situácii v maďarskej obci Mlynky, kde chce samospráva vysťahovať slovenské organizácie zo Slovenského domu. Ako informoval novinárov premiér Robert Fico, dnes sa situáciou v obci, kde žije 55 percent Slovákov, zaoberala vláda. "Vláda očakáva, že vláda Maďarskej republiky využije všetky politické a právne kroky, aby likvidačný zásah proti slovenskej menšine eliminovala," vyhlásil Fico. Podľa neho MZV tiež požiada slovenských zástupcov v medzinárodných organizáciách, aby o uvedenom incidente objektívne informovali.

Zvuk

Slovenské denníky spustia zajtra protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona. Dohodli sa na tom predstavitelia Združenia vydavateľov periodickej tlače. Reagovali tak na výsledok dnešného rokovania Výboru NR pre kultúru a médiá, ktorý odsúhlasil minulotýždňovú podobu pozmeňovacích návrhov koalície k návrhu tlačového zákona bez zmien požadovaných zástupcami opozície, tlače, novinárov aj medzinárodných organizácii. Vydavatelia chcú na stránkach novín verejnosti dokázať, že navrhovaný tlačový zákon nie je v jej záujme.

Dnes o šiestej ráno našli v Poprade na Šerfelovej ulica vo Velickom potoku mŕtvolu 41 ročnej ženy z Veľkej Lomnice. Žena ležala uprostred potoka, tvárou dole. Ohliadajúca lekárka nezistila na mieste zjavné známky násilia, ako predbežná príčina smrti bol určený pád z mosta, resp. následné utopenie sa v rieke. Lekárka nariadila zdravotno bezpečnostnú pitvu na zistenie príčiny smrti. Polícia začala trestné stíhanie vo veci pre prečin usmrtenia.

Popradskí policajti vyšetrujú požiar v jednom z erotických podnikov v Poprade, ktorý vypukol včera pred polnocou. Majiteľovi vznikla približne dvojmiliónová škoda. Úmyselné založenie požiaru už vylúčili. Popradský vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok bude v prevádzke len do nedele 30. marca. Od pondelka až do 13. apríla prejde lanovka po zimnej sezóne technickou revíziou. Letná prevádzka na pozemnej lanovke sa začne 14. apríla. "Revíziu lanoviek sme naplánovali už v apríli, lebo máj bol v posledných rokoch pekný a slnečný a do Tatier prichádzalo množstvo turistov," uviedla manažérka Tatranských lanových dráh Danka Velecká.

Lyžovačka v Lomnickom sedle by mala pokračovať až do 11. mája. Momentálne je v Lomnickom sedle približne 230 cm snehu a veľmi dobré podmienky na lyžovanie. Tatranské lanové dráhy dnes ukončili prevádzku jediného lyžiarskeho vleku na Dolnej lúke na Hrebienku.

Sport

Včera vyrovnal semifianálovu sériu Slovan s Trenčínom na 3:3 a rozhodne sa v siedmom zápase v Bratislave. Dnes sa hrá súboj Skalice s Košicami. Východniari vedú v sérii 3:2. Duel sa začal o piatej a aktuálny stav je.

Zvuk

V zámorskej NHL priniesla dnešná noc jediný slovenský bod. Marián Hossa svojím 28. gólom v sezóne pečatil víťazstvo Pittsburghu na ľade New Jersey a tučniaci si tak po Detroite, San José a Montreale ako štvrtý tím zaistili miestenku v play off.

Ruský hokejový klub Avangard Omsk sa opäť pokúsi získať do svojich služieb českého útočníka Jaromíra Jágra. Českej hviezde končí po sezóne kontrakt s New York Rangers, ktorí však majú naňho opciu aj na ďalší ročník. Tridsaťšesťročný útočník už za omských "jastrabov" hral počas lockoutovej sezóny 2004/05, keď nastúpil na 43 stretnutí a zaznamenal v nich 52 bodov (20+32).

Slovenský tenista Michal Mertiňák a Rakúšan Oliver Marach postúpili do semifinále štvorhry na turnaji v talianskej Barlette. V dnešnom štvrťfinále zdolali taliansku dvojicu Giorgini, Vagnozzi 6:4, 7:5.

Švajčiarsky tenista Roger Federer bol po štvrtý raz v rade vyhlásený za Hráča roka podľa Asociácie tenisových profesionálov (ATP) a zároveň sa štvrtýkrát bez prerušenia stal laureátom výročnej Ceny Stefana Edberga za prístup. Líder svetového rebríčka, ktorý v hodnotenom období triumfoval na Australian Open, vo Wimbledone, na US Open i koncoročnom "výberovom" Masters Cupe, bol už po piaty raz nonstop vyhlásený za Najväčšieho obľúbenca fanúšikov.

***********
V noci bude polooblačno až oblačno a ojedinele snehové prehánky. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v dolinách a kotlinách miestami okolo -7 st.

Zajtra cez deň polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo dážď, od 700 m zrážky snehové.
Najvyššia denná teplota 7 až 12 st, na severe miestami okolo 5 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -3 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.