Tuesday, March 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Pražskému hradu, katedrále sv. Víta a ďalším objektom hrozí exekúcia

26.3. 7.00
Česká vláda odložila uznanie nezávislosti Kosova. Minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg mal pôvodne predložiť uznanie nezávislosti tejto bývalej srbskej provincie na rokovanie vlády 2. apríla, Topolánek však tvrdí, že vláda nie je v podpore kosovskej nezávislosti jednotná.

Pražskému hradu, katedrále sv. Víta a ďalším objektom hrozí exekúcia. Tú vlani v júni nariadil Obvodný súd pre Prahu 1 kvôli údajnému miliónovému dlhu. Dožaduje sa ho spoločnosť, ktorá na Pražskom hrade usporadúvala výstavy. Podľa prezidentovho kancelára Správa Hradu dlžnú čiastku má, ale chce ju zaplatiť až v prípade, ak rozhodnutie o uhradení dlhu nezvráti Najvyšší súd.

Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová uviedla, že sa zmýlila pri tvrdení, podľa ktorého sa pred 12 rokmi ešte ako prvá dáma stala po pristátí v Bosne terčom nepriateľskej streľby. Podľa hovorkyne jej volebného tímu mala Clintonová pri predošlom opisovaní situácie na mysli to, že "k streľbe došlo na kopci v okolitej oblasti".

Cyperčanov sužujú teploty nad 30 stupňov. Podľa informácií cyperskej televízie museli v uplynulých dňoch mnohí ľudia vyhľadať lekársku pomoc s dýchacími ťažkosťami. Zdravotníci odporúčajú predovšetkým starším ľuďom a deťom, aby sa dlhšie nezdržiavali mimo domovov. Príčinou javu, ktorý ešte potrvá niekoľko dní, sú intenzívne juhozápadne vetry, ktoré piesok zo Sahary priniesli nad celé východné Stredomorie.

Najteplejší 25. marec za uplynulých 35 rokov bol včera v ruskom hlavnom meste Moskve. O 14.00 h. miestneho času tam namerali 12,4 stupňa Celzia, čo je o dve desatiny stupňa viac ako 25. marca 1973.

Premiér Robert Fico našiel spoločnú reč so slovenskými seniormi. Jednota dôchodcov na Slovensku sa totiž s vládou dohodla, že po prechode na euro bude dohliadať na (ne)zdražovanie zo strany obchodníkov. Jednota dôchodcov, ktorá združuje asi 74 tisíc ľudí chce okrem toho spolupracovať pri vysvetľovaní pravidiel prechodu na novú menu. Podľa vlády dôchodcovia sú najväčšou zraniteľnou skupinou pri prechode na euro. Vládny kabinet im chce túto veľkú zmenu uľahčiť a preto plánuje schváliť kompenzačný príplatok.


V Poprade včera večer horel nočný klub Aladin na ulici smerujúcej k letisku. Popradskí hasiči zasahovali s troma cisternami niekoľko hodín. "Objekt opustili všetci, ktorí tam boli, ale hasiči nenechali nič na náhodu a vnútorné priestory prehľadali pomocou termovíznej kamery," informoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Príčina požiaru nie je známa.

Polícia pripravuje tvrdšie tresty pre vodičov. Podľa navrhovaného zákona vám policajt za nezaplatenie pokuty na mieste môže zadržať vodičský preukaz. Vrátia vám ho až po jej zaplatení. Situáciu by zjednodušili platobné terminály v policajných autách. Väčšina vodičov ktorá nemá pri sebe hotovosť má aspoň platobnú kartu. Dopravná polícia o tom uvažuje.

Hokejisti Slovana odvrátili aj druhý mečbal Dukly Trenčín v semifinále Slovnaft extraligy a po víťazstve 4:1 vyrovnali stav série na 3:3. Rozhodujúci siedmy zápas sa bude hrať zajtra v Bratislave. Slovan má šancu stať sa po Dukle Trenčín druhým klubom v histórii slovenskej extraligy, ktorý by otočil stav série play off z 1:3 na 4:3.
*************************************
Polooblačno až oblačno, na viacerých miestach snehové prehánky.
Vietor od západu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 7, na severe miestami okolo 2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.