Monday, March 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Americký prezident George Bush odlieta na prvú zo série "rozlúčkových" zahraničných ciest

13.00
Majiteľ Svetového obchodného centra Larry Silverstein si chce súdnou cestou vymôcť náhradu škody vyše 12 miliárd USD. Žalobu podal proti leteckým spoločnostiam American Airlines, Continental a United Airlines, výrobcovi lietadiel Boeing a prevádzkovateľom letísk. Majetok v požadovanej hodnote Silversteinovi zničili teroristi, ktorí 11. septembra 2001 narazili do dvoch mrakodrapov Obchodného Centra. Obe budovy sa krátko po útoku zrútili. V ich troskách zahynulo asi 3000 ľudí.

Americký prezident George Bush odlieta na prvú zo série "rozlúčkových" zahraničných ciest predtým, než v januári budúceho roka opustí svoj úrad. Dnes a zajtra uskutoční krátku návštevu Ukrajiny.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány po prehratom referende o poplatkoch v zdravotníctve, zbavil funkcie ministerku tohto rezortu Ágnes Horváthovú. Odborníci tvrdia, že to môže spôsobiť pád vlády. O zotrvanie v koalícii bude vedenie slobodných demokratov rozhodovať v priebehu dňa.

Celosvetový obchod so zbraňa minulý rok klesol o osem percent. Oznámil to Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru. Pokles prišiel po šiestich rokoch trvalého rastu.

Nový protiraketový obranný systém, ktorého radarová časť má byť umiestnená v Česku, prispeje aj k obrane Izraela. Vyhlásila to v rozhovore pre včerajšie vydanie izraelského denníka Haarec česká ministerka zahraničia Vlasta Parkanová. Ministerka má dnes na programe stretnutie so svojím izraelským kolegom Ehudom Barakom, s ktorým by mala hovoriť o väčšej vojenskej spolupráci medzi oboma krajinami.

Približne tretina Slovákov si nechala priznanie dane z príjmu na posledný možný termín. Do dnešného rána spracovali daňové úrady polovicu z celkového počtu daňových priznaní podaných v minulom roku. Ďalších približne desať percent tlačív podaných v piatok ešte spracovať nestihli. Úradníci dnes budú vyplnené formuláre prijímať bez prestávky do šiestej hodiny večer.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová neuspela v 3. kole dvojhry na turnaji WTA v Miami. Hantucová ako nasadená sedmička prehrala s Japonkou Ai Sugijamovou, s ktorou často hráva štvorhru, po vyše trojhodinovej dráme 4:6, 7:6 a 5:7.

Olympijský oheň priviezli dnes mimoriadnou leteckou linkou spoločnosti Air China z Atén do dejiska olympijských hier - Pekingu. Predseda pekinského organizačného výboru vyniesol oheň z lietadla v lampáši, pričom ho vítali jasajúci školáci mávajúc vlajkami. Ceremónia prebehla za prísnych bezpečnostných opatrení. Vzhľadom na predchádzajúce nepokoje v Tibete sa totiž úrady obávajú prípadných protestov, aké boli napríklad v Aténach alebo pri odpálení ohňa v gréckej Olympii.


**********************************
POPOLUDNIE:
Slnečno a teplo. Najvyššia denná teplota 14 až 19 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 7 st. Slabý vietor.