Monday, March 31, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Dokument o radare v Česku stačí už len podpísať
* Vojenské akcie v Basre sa skončia už tento týždeň
* Zajtra začne platiť zástrčkový zákon
* Na Slovensku možno bude štvrtý mobilný operátor
* Popradské AquaCity bude hostiť prvé svetové stretnutie "World Travel `Green’ Awards"

Príjemný podvečer

Česi a Američania po roku už dokončili rokovania o radarovej základni v Česku. Podľa premiéra Topolánka je potrebné stanoviť už iba miesto jej podpisu. Topolánek to uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie Hospodářských novín s tým, že už na blížiacom sa aprílovom summite NATO v Bukurešti môžu ČR a USA deklarovať pripravenosť na podpis.

V thajskom Bangkoku sa pod vedením OSN začali rokovania o komplexnej dohode o globálnom otepľovaní, ktorá má nahradiť Kjótsky protokol.

Medzi najväčšie úspechy počas výkonu svojho úradu radí americký prezident George Bush zmeny v Iraku a zabránenie ďalším teroristickým útokom na USA. Bush to povedal v rozhovore pre nemecký denník Die Welt. Bush odletel na prvú zo série "rozlúčkových" zahraničných ciest predtým, než v januári budúceho roka opustí svoj úrad. Dnes a zajtra je na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin začne s americkým kolegom Georgom Bushom diskusiu o výstavbe tunela pod Beringovou úžinou medzi Kamčatkou a Aljaškou, keď sa v nedeľu stretnú v Soči. Informoval o tom britskýDenník The Times. Projekt asi 100 km dlhého tunela schválil ešte posledný ruský cár Mikuláš II. Ministerstvá obrany Ruska a Spojených štátov ho vtedy pokladali za technicky realizovateľný a ekonomicky opodstatnený.

Obyčajní Kubánci budú môcť využívať aj služby luxusných hotelov, kam doteraz mali prístup len zahraniční turisti. Ide o ďalšie zo série opatrení, ktoré zavádza kubánsky režim po tom, čo v prezidentskej funkcii nahradil Fidela Castra jeho brat Raúl. Už v piatok úrady oznámili, že rušia zákaz používania mobilných telefónov.

Vojenské operácie v juhoirackom meste Basra sa skončia ešte pred koncom tohto týždňa, uviedol Sámí al-Askárí, kľúčový poradca irackého premiéra Núrího al-Malíkího. Poradca vyhlásil, že väčšina územia Basry je už pod kontrolou armády.

Náskok Baracka Obamu nad Hillary Clintonovou medzi demokratickými voličmi sa zvýšil. Obamu chce voliť 52, Clintonovú len 42 percent opýtaných. Ukázal to najnovší prieskum. Ešte začiatkom februára viedla Clintonová nad Obamom rozdielom 11 percentuálnych bodov. Voľby prebehnú v novembri. Nový prezident sa ujme úradu v januáro 2009.

Macedónsko dnes zrušilo parlamentnú debatu o zmene názvu krajiny. Podľa Skopje totiž neexistuje záruka, že zmena pomenovania uspokojí Grécko, ktoré hrozí vetom vstupu Macedónska do NATO. Sprostredkovateľ OSN Matthew Nimetz, ktorý sa usiluje spor medzi oboma krajinami vyriešiť, navrhol pomenovanie "Republika Macedónsko.

Pád z ôsmeho poschodia výškovej budovy prežil včera večer dvojročný japonský chlapec. Píšu o tom dnešné noviny Asahi Šimbun, podľa ktorých dieťa pri krkolomnom páde utrpelo len zlomeninu nohy. Jeho pád do hustého kríka značne zmiernil päť metrov vysoký strom, ktorému môže vďačiť za život, píše tlačová agentúra DPA.

Približne tretina Slovákov si nechala priznanie dane z príjmu na posledný možný termín. Úradníci dnes budú vyplnené formuláre prijímať bez prestávky do šiestej hodiny večer. Daňové úrady aj pošty dnes praskajú vo švíkoch. Dnes je poslendý deň na podanie a zaplatenie daňového priznania.

Telekomunikačný úrad dnes podľa očakávaní vyhlásil súťaž na voľné frekvencie, ktoré by mohol využiť aj nový mobilný operátor. Uchádzači sa musia prihlásiť do 29. apríla, pásmo by mali prevádzkovať 20 rokov. Vypísanie nového tendra automaticky neznamená príchod štvrtého operátora; na súťaži sa totiž budú môcť zúčastniť aj súčasní operátori Orange, T-Mobile a Telefónica.

Popradské AquaCity bude hostiť prvé svetové stretnutie "World Travel `Green’ Awards". Vodný park priateľský k životnému prostrediu prijme 5th – 7th Septembra reprezentantov z 250 hotelov a svetových destinácií a ocení tých, ktorí sa snažia podporovať zelený turizmus. Budúcnosť turizmu sa zodpovedne rozvíja cez obnoviteľné energie, vzájomný rešpekt a neničenie prírody. To je dôvod prečo AQC zohráva takú dôležitú úlohu v prezentovaní hesla prijateľnosť a ziskovosť a užitočnosť, povedal vlastník Ján Telenský.

Zajtra začne platiť takzvaný zástrčkový zákon. Ak ste doteraz neplatili koncesionárske poplatky a platíte účty za elektrinu, musíte sa podľa zákona do konca apríla dobrovoľne prihlásiť ako nový platiteľ. Ak nezaplatíte sami, Rozhlasová a televízna spoločnosť bude od vás vymáhať 140 korunový poplatok aj s pokutou 500 až 5000 korún. Tlačivá na prihlásenie nájdete na poštách ale na stránke rozhlasu a STV.

Dlho očakávané referendum o odvolaní starostu v Ľubici nič nezmenilo. Pre nízku účasť voličov je neplatné a tak starostom aj naďalej zostáva Otto Dovják. Odvolať ho chceli miestni poslanci pre zlé hospodárenie v obci.

ŠPORT
Západ proti východu - aj tak sa dá nazvať boj o titul hokejovej extraligy. Vo finále sa stretnú Slovan Bratislava a HC Košice. Prvý zápas sa začína už dnes v Bratislave. Zajtra bude aj druhý súboj. Ďalšie dva zápasy sa hrajú 4. a 5. apríla v Košiciach.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová prehrala v 3. kole dvojhry na turnaji v Miami na Floride s nenasadenou Japonkou Ai Sugijamovou 4:6, 7:6, 5:7. Dominika Cibulková tiež prehrala v 3. kole na turnaji v Miami. Potrápila však desiatu nasadenú Rusku Jelen u Dementievovú v troch setoch 0:6, 7:6, 4:6.

Olympijský oheň priviezli dnes mimoriadnou leteckou linkou spoločnosti Air China z Atén do dejiska olympijských hier - Pekingu. Z Pekingu odštartuje olympijská pochodeň na 137.000 kilometrov dlhú cestu cez päť kontinentov. Najbližšia zastávka je Alma-Ata v Kazachstane. Bude to najdlhší beh s fakľou v histórii olympiády. Ponesie ho celkove 21.000 bežcov, z toho len 19.000 v Číne.

Obvinením z ublíženia na tele sa pre austrálskeho plavca Nicka D´Arcyho skončila bitka v nočnom bare a možno aj šanca zúčastniť sa na olympijských hrách v Pekingu. Pár hodín po tom, ako D'Arcyho nominovali do národného tímu pre augustové OH, ho polícia zadržala, vypočúvala, následne obvinila a prepustila na kauciu.

************************************
NOC:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 4 až 0, v dolinách miestami okolo -2 st.


UTOROK:
Jasno až polojasno. Ráno ojedinele hmla. Vo východnej polovici územia postupne až veľká oblačnosť a popoludní ojedinele občasný dážď. Slabý vietor do 7m/s. Najvyššia denná teplota 14 až 19, na severe miestami okolo 12 st.