Wednesday, March 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Čína, ktorá chce ukázať, že má situáciu v Tibete pod kontrolou, umožní zahraničným novinárom oblasť nepokojov navštíviť

9.00
Čína, ktorá chce ukázať, že má situáciu v Tibete pod kontrolou, umožní zahraničným novinárom oblasť nepokojov navštíviť. Počas trojdňovej návštevy majú mať novinári možnosť hovoriť s obeťami násilných protestov a obzrieť si vzniknuté škody. "Organizátori umožnia novinárom rozhovory s obeťami kriminálnych činov a návštevy vylúpených a vyhorených miest," povedal hovorca ministra zahraničných vecí.

Česká vláda odložila uznanie nezávislosti Kosova. Minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg mal pôvodne predložiť uznanie nezávislosti tejto bývalej srbskej provincie na rokovanie vlády 2. apríla, Topolánek však tvrdí, že vláda nie je v podpore kosovskej nezávislosti jednotná.

Pražskému hradu, katedrále sv. Víta a ďalším objektom hrozí exekúcia. Tú vlani v júni nariadil Obvodný súd pre Prahu 1 kvôli údajnému miliónovému dlhu. Dožaduje sa ho spoločnosť, ktorá na Pražskom hrade usporadúvala výstavy. Podľa prezidentovho kancelára Správa Hradu dlžnú čiastku má, ale chce ju zaplatiť až v prípade, ak rozhodnutie o uhradení dlhu nezvráti Najvyšší súd.

Barack Obama a Hillary Clintonová, ktorí zvádzajú boj o prezidentskú nomináciu amerických demokratov, sú vzdialenými príbuznými mnohých známych osobností. Clintonová sa môže napríklad pochváliť vzdialeným príbuzenstvom s Angelinou Jolie, Madonnou, Céline Dion a Alanis Morisette. Obama má zase spoločných predkov s Bradom Pittom. To sú len niektoré zo zistení odborníkov z New England Historic Society so sídlom v Bostone, ktoré priniesla agentúra Associated Press.

Už o pár dní, od prvého apríla, začne platiť takzvaný zástrčkový zákon. Spolu s faktúrou za elektrinu začne ľuďom chodiť aj príkaz na úhradu koncesionárskeho poplatku. Tísíce dôchodcov roztrúsených po dedinách a osadách to zatiaľ ani len netušia. Starostovia si už teraz lámu hlavu, ako im každomesačné navýšenie výdavkov vysvetlia.

Dôchodcovia budú strážiť ceny po prechode na euro. Dohodli sa na tom Jednota dôchodcov a Ficova vláda. Tá chystá pre nich aj kompenzačné opatrenia tak, aby prípadné zdražovanie výrazne nezhoršilo životnú úroveň našich dôchodcov. Koruny za eurá by sme mali v peňaženkách zameniť od budúceho roka.

Stredoškoláci dnes maturujú z ruského, francúzskeho a talianskeho jazyka. Pilotný program online maturity z taliančiny absolvuje 36 študentov na notebookoch. Z cudzích jazykov bude maturovať spolu takmer 2300 študentov. Najviac z nich si vybralo ruský jazyk, nasleduje francúzština a taliančina.

Hokejisti Slovana Bratislava vyhrali v šiestom semifinálovom zápase play-off v Trenčíne 4:1 a vyrovnali stav série na 3:3. Rozhodne sa vo štvrtok v Bratislave.

Zjazdári Bode Miller, Hermann Maier a Elisabeth Görglová sa stali hrdými vlastníkmi desiatich hektárov amazonského dažďového pralesa. Tento neobvyklý darček zvolila ako poďakovanie za najúspešnejšiu sezónu v jej dejinách firma, ktorá sa zaoberá výrobou lyží. "Každý z nich dostal desať hektárov v rámci kampane Cool Earth. Kúpou sme zachránili stromy pred výrubom," povedala riaditeľ firmy Johan Eliasch.

*************************************
Polooblačno až oblačno, na viacerých miestach snehové prehánky.
Vietor od západu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 7, na severe miestami okolo 2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
8.30
Cesty na území Slovenska sú zjazdné, suché až vlhké, miestami mokré. Na strednom a východnom Slovensku je na cestách vo vyšších polohách kašovitá až utlačená vrstva snehu do 5cm.