Monday, March 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Na komplikácie so snežením by sa mali pripraviť vodiči na Horehroní, Liptove, Orave, Kysuciach a severozápade

10.00
Na komplikácie so snežením by sa mali pripraviť vodiči na Horehroní, Liptove, Orave, Kysuciach a severozápade krajiny. Očakáva sa, že tu napadne do 20 cm snehu.

Medzi Svitom a Popradom sa o pol 8-mej stala dopravná nehoda. Jedno auto sa ponáhľalo a skončilo na streche. V priekope je jedno auto v Hôrke. Cesty pod Tatrami sú zjazdné ak nepadajú stromy. Hasiči momentálne jeden spadnutý odstraňujú pod Tepličkou. Stromy padali aj smerom na Doľany za Levočou a na Branisku.

Pre ťažký a mokrý sneh začali padať stromy vo viacerých lokalitách Košického kraja. Štyri prípady odstraňovania stromov vyvrátených na cestných komunikáciách hlásili hasiči zo Spišskej Novej Vsi. Ďalší strom odstraňovali košickí hasiči v smere na Jahodnú. Padnutý strom, ktorý bránil vozidlám v premávke, odstránili aj cestári na Folkmarskom kopci.

Väčšina Francúzov si želá, aby sa predstavitelia ich krajiny nezúčastnili na slávnostnom otvorení olympijských hier v Pekingu. Dôvodom je porušovanie ľudských práv v Číne, sú však proti celkovému bojkotovaniu medzinárodného športového podujatia. Vyplýva to z dvoch prieskumov verejnej mienky ktoré zverejnili dnes.

Na riešenie situácie v Tibete, Iraku, Libanone a vo Svätej zemi vyzval včera pápež Benedikt 16-ty v posolstve Urbi et Orbi počas nedeľnej veľkonočnej omše. Za chladného a daždivého počasia ju celebroval pred desaťtisícmi veriacich na vatikánskom Námestí sv. Petra.

Americká rybárska loď sa začala včera potápať zhruba 200 km od pobrežia Aljašky. Všetkých 47 členov posádky sa zachránilo na záchranných nafukovacích člnoch. Päťdesiatpäťmetrová loď Alaska Ranger s domovským prístavom v Seattli začala naberať vodu po tom, čo sa jej kormidlo vymklo kontrole.

Spomedzi 2900 slovenských obcí bude mať asi 1500 menšiu šancu dosiahnuť na peniaze z eurofondov. Združenie miest a obcí žiada, aby na ne vláda nezabudla. Ministerstvo výstavby, ktoré zastrešuje čerpanie peňazí z EÚ, ostatné obce nezaradilo do takzvaných pólov rastu. Toto opatrenie by malo zabezpečiť, aby sa peniaze dostali predovšetkým do najvýznamnejších sídiel.

Včerajší druhý šláger 31. kola anglickej futbalovej Premier League na londýnskom štadióne Stamford Bridge medzi FC Chelsea a Arsenalom Londýn sa skončil víťazstvom domáceho tímu 2:1. Druhá Chelsea stráca na vedúci Manchester United v boji o titul päť bodov, tretí Arsenal má aktuálne šesťbodové manko. Zverenci Arsena Wengera nedokázali nezvíťaziť až v ôsmom tohtosezónnnom londýnskom derby, keď v doterajších siedmich vždy bodovali naplno.

**************************************
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, od 700 m
sneženie. Vietor od juhu v nárazoch do 25m/s. K večeru bude vietor slabnúť. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.