Monday, March 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Cesty pod Tatrami sú zjazdné ak nepadajú stromy

11.00
Výstrahu prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav pre oblasť Horehronia, Liptova, Oravy a Kysúc. V priebehu dňa by tu malo napadnúť do 20 cm Návštevníci hôr by mali dodržiavať pokyny horskej služby.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň. Novonapadnutý a vetrom previaty sneh je na mnohých extrémnych strmých svahoch len slabo spevnený. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení. Samovoľne sa môžu spustiť malé a stredné lavíny nového naviateho snehu. Túry vo vysokohorskom teréne si vyžadujú veľkú opatrnosť a znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Vyznačené lyžiarske trate a trasy sú bezpečné.

Cesty pod Tatrami sú zjazdné ak nepadajú stromy. Hasiči ráno asistovali pri viacerých haváriách a popadaných stromoch. Stromy padali pri Tepličke, smerom na Doľany za Levočou a na Branisku. Pre ťažký a mokrý sneh začali padať stromy vo viacerých lokalitách Košického kraja. Štyri prípady odstraňovania stromov vyvrátených na cestách hlásili hasiči zo Spišskej Novej Vsi. Ďalší strom odstraňovali košickí hasiči v smere na Jahodnú na Folkmarskom kopci.

V Krompachoch vypukol dnes po 9.hodine požiar velína Slovenských energetických závodov. Na mieste sú hasiči z Krompách, Spišskej Novej Vsi, Gelnice a Košíc. Zasiahnuť však nemôžu, pretože objekt potrebujú odpojiť od elektrického prúdu. Dym z horiaceho objektu je vidieť zďaleka. V Krompachoch v dôsledku padania ťažkého snehu došlo tiež k poškodeniu elektrického vedenia a tak je celé mesto bez prúdu.

Veľkonočný pondelok sa zvykne nazývať aj "Pondelkom Baránka" na pamiatku
zmŕtvychvstania Krista. Veľkonočné obdobie trvá 50 dní. Začína sa na Bielu sobotu večer a končí sa večer na sviatok Zoslania Ducha Svätého (Turíce). Tento rok to bude 11. mája.

Veľká noc má na Slovensku v mestách inú podobu než na vidieku. Kým v mestách sviatky obyvatelia využívajú na oddych či vychádzky do prírody, najmä na vidieku na východnom Slovensku je s Veľkou nocou spojených aj dnes množstvo tradícií a zvykov. K veľkonočnému pondelku patrí tradičná šibačka a oblievačka

V Tatrách bude dnes veselo. Na ženy a dámy, ktoré sa dnes pred oblievačmi prídu skryť na Starolesniansku poľanu k Rainerovej chate, bude totiž čakať chatár. Má pripravený jeden 3 metrový a jeden 2-metrový korbáč. Každá šibnutá alebo vyšibaná deva dostane pečiatku.

Polícia rozohnala protest asi dvesto tibetských utečencov a mníchov pred kanceláriami OSN, pričom asi 40 účastníkov zatkla. Dnešný protest bol posledným v nepálskom hlavnom meste Kátmandu, na ktorom demonštranti požadovali, aby Spojené národy vyšetrili zásah čínskych úradov v Tibete. Polícia protestujúcich bila bambusovými tyčami a zabavila im zástavy a transparenty.

Spomedzi 2900 slovenských obcí bude mať asi 1500 menšiu šancu dosiahnuť na peniaze z eurofondov. Združenie miest a obcí žiada, aby na ne vláda nezabudla. Ministerstvo výstavby, ktoré zastrešuje čerpanie peňazí z EÚ, ostatné obce nezaradilo do takzvaných pólov rastu. Toto opatrenie by malo zabezpečiť, aby sa peniaze dostali predovšetkým do najvýznamnejších sídiel.

Školáci vrátia do škôl v stredu 26. marca. Veľkonočné prázdniny sa im začali vo štvrtok minulý týždeň. Najbližšie si budú užívať dvojmesačné letné prázdniny, ktoré sa začnú 28. júna a potrvajú do 31. augusta.

Svetový rekordér v behu na 100 m Asafa Powell zabehol svoj úsek v štafete na 4 x 100 m na jubilejnom 50. ročníku mítingu v jamajskom Kingstone za výborných 9,72 sekundy.
**************************************
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, od 700 m
sneženie. Vietor od juhu v nárazoch do 25m/s. K večeru bude vietor slabnúť. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.