Friday, March 21, 2008

Pripravil Michal Novák: Prajem príjemné sviatky

13:00 21.03.2008

Tisícky pútnikov z celého sveta sa dnes zišli v Jeruzaleme, aby si pripomenuli ukrižovanie Ježiša Krista na miestach, kde k nemu došlo. Po Krížovej ceste kráčajú od skorého rána pútnici s drevenými krížmi v rukách a na štrnástich miestach si pripomínajúcimi jednotlivé udalosti, ktoré Ježiša sprevádzali na miesto, kde ho ukrižovali. Ďalší pútnici prichádzajú do Chrámu Božieho hrobu vo východnom Jeruzaleme, kde Ježiša podľa tradície pochovali a kde neskôr vstal z mŕtvych. V Jeruzaleme a jeho okolí hliadkujú tisícky príslušníkov bezpečnostných jednotiek.

Petrohradský súd dnes prepustil na kauciu predsedu miestnej pobočky opozičnej strany Jabloko Maxima Reznika. Informujú o tom ruské médiá. Reznika zatkli krátko po prezidentských voľbách z 2. marca a obvinili z útoku na verejného činiteľa. Mal sa pustiť do potýčky s policajtom, ktorý zatýkal na opozičnom mítingu jeho kolegu.

Na nepokoje v Tibete, pri ktorých prišlo o život údajne najmenej sto ľudí, by malo vrhnúť svetlo medzinárodné vyšetrovanie. Myslí si to predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorá sa dnes v i Indii stretla s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Ako však dodala, nezdieľa dalajlámov názor, že svet by mal bojkotovať letné olympijské hry v Pekingu.

Vodičov ktorí sa včera priplietli do hromadnej haváriena českej dialnici D1, čakajú ďalšie nepríjemnosti. A to rokovania s poisťovňami. Je veľmi ťažké určiť vinníka a to je kľúčové pre vyplatenie poistky. V tom množstve áut je ťažké určiť vinníka. Odstraňovanie následkov reťazových nehôd bude na diaľnici v oboch smeroch pokračovať ešte aj dnes. S tým súvisia komplikácie pre kamióny, ktoré musia miesto nehody obchádzať po vedľajších cestách.

Na Veľký Piatok, ktorý dnes slávia katolíci, na Liptove v minulosti ovčiari značili ovce. "Robili to zastrihnutím nožnicami do ucha zvieraťa, na ktorom vytvorili znak používaný v rodine," povedala riaditeľka Liptovského múzea v Ružomberku Iveta Zuskinová. Podobnú tradíciu mali aj na Orave. Dievčatá sa počas dnešného dňa umývali v potoku, pretože verili, že budú pekné a zdravé. Napríklad v Dovalove si dievčatá chodili zavčas ráno pod lipu alebo vŕbu česať vlasy, aby ich mali krásne a hebké. Ak na Veľký Piatok pršalo, bola to predzvesť toho, že Oravu čaká "žíznivý rok".

Biela sobota nebola len dňom spomienky na pochovaného Krista a Veľkonočnej vigílie, ľudia na Orave sa v minulosti venovali najmä vareniu a pečeniu obradných jedál. Najviac jedli vajíčka ako symbol života, plodnosti a sily. Zmŕtvychvstanie Ježiša Krista oslavovali na Veľkonočnú nedeľu.

Sport

Slovenská plavkyňa Martina Moravcová postúpila na ME do semifinále na 100 m motýlik a aj vo svojej najobľúbenejšej disciplíne si vybojovala účasť na OH 2008 v Pekingu.

Hokejistom Dukly Trenčín sa podarilo v oboch domácich semifinálových dueloch play off proti Slovana Bratislava uspieť a tak majú tri mečbaly. Sériabude pokračovať v Bratislave v nedeľu 23. marca o 18.00.

Dnes pokračuje séria Skalice a Košíc. Zatiaľ vedú východniari, 2:0. Dnes na skalickom ľade to však budú mať veľmi ťažké. Duel sa začína o šiestej večer.

*******************************

Veľká oblačnosť až zamračené a postupne na mnohých miestach sneženie,
v polohách do 400 m dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 4 až 9, na severe miestami okolo 2 st.
Južný až juhozápadný vietor 10 až 25 km/h, miestami 30 km/h. Na horách a v nárazoch aj v nižších polohách miestami 55 až 70 km/h.