Thursday, March 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Európski lídri sa vyjadrujú k účasti alebo neúčasti na OH v Pekingu

28.3. 7.00
Európski lídri sa vyjadrujú k účasti alebo neúčasti na otvorení tohtoročných olympijských hier v Pekingu, či k iným postojom pre nedávne zákroky čínskych bezpečnostných síl v Tibete. Svoju neúčasť na letnej olympiáde včera potvrdili poľský premiér Donald Tusk a estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves, v stredu tak urobil český prezident Václav Klaus. Francúzsky prezident Sarkozy včera povedal, že o možnom bojkote olympiády bude hovoriť s členskými štátmi Európskej únie. Francúzsko bude totiž predsedať únii v čase olympiády.

Holandský poslanec Geert Wilders včera na internete zverejnil svoj antiislamský film Fitna, ktorý vyvolal všeobecné odsúdenie a obavy z odvety moslimov. Holandskí predstavitelia sa obávajú, že by film mohol vyvolať násilné protesty v moslimských krajinách, podobné k akým došlo pred dvoma rokmi po zverejnení karikatúr proroka Mohameda v dánskom denníku. Proti Wildersovmu filmu protestovali v sobotu v Amsterdame tisíce ľudí.

Bieloruská tajná služba KGB včera uskutočnila razie v bytoch a kanceláriách desiatok novinárov. Išlo o jeden z najtvrdších zásahov proti nezávislým médiám v dejinách tohto autoritársky riadeného štátu. Policajti násilne vnikli do bytov, v niektorých prípadoch vyrezávali zámky a prehľadávali priestory skôr, ako mohli prísť novinári. Pravdepodobným dôvodom razie KGB bolo vysielanie správ o utorkových pouličných potýčkach medzi bieloruskou políciou a protivládnymi demonštrantami.

Približne 2000 bosnianskych Srbov začalo vo večerných hodinách v meste Banja Luka protestovať proti samostatnosti Kosova a požadovať nezávislosť bosnianskej Srbskej republiky od Sarajeva.

Na podanie daňového priznania zostávajú ešte posledné dni. Ak ho nepodáte, hrozí vám pokuta až do pol milióna. Daň sa môže znížiť aj o doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie alebo životné poistenie. Najviac do výšky 12 tisíc korún. Pre rodičov je tu daňový bonus. Tí ale často zabúdajú priložiť rodný list dieťaťa, či potvrdenie o návšteve školy. Posledný termín je pondelok.

Onedlho nás čaká ďalšia povinnosť. Ročné zúčtovanie poistného. Za rok 2006 ho nepodalo viac ako 40 tis. poistencov. Aj napriek tomu prinieslo do systému verejného zdravotného poistenia takmer miliardu Sk.

Motoristi pozor, dopravní policajti sa na vás chystajú vytasiť novú techniku! Už teraz odkazujú hlavne cestným pirátom - neunikne nám ani jeden. Policajti chcú zaviesť takzvané úsekové meranie rýchlosti a to už do konca roka. Pevné radary vám zmerajú priemernú rýchlosť a to na začiatku a na konci meraného úseku. Aj Vašu totožnosť odhalia veľmi jednoducho a rýchlo, kamery totiž bez menších problémov nasnímajú vašu tvár. Prekročenie rýchlosti nad 30 km vás bude stáť minimálne 7 tisíc a zabavenie vodičáku.

Životná úroveň Slovákov doháňa českú. Slovenská ekonomika vlani rástla najrýchlejšie zo všetkých krajín Európy. Životná úroveň je však stále o tretinu nižšia ako priemer Európskej únie. Na dnešnú úroveň Nemcov by sa pritom Slováci mohli vyšvihnúť najskôr o desať rokov. Oproti susedom sa však život na Slovensku za posledných desať rokov zlepšil najvýraznejšie.

Hokejisti Slovana Bratislava sa stali prvými finalistami slovenskej hokejovej Slovnaft extraligy, keď v siedmom zápase semifinálovej série zdolali Duklu Trenčín na domácom ľade 2:0. Slovan má tak stále šancu na obhajobu majstrovského titulu. O druhom finalistami sa rozhodne dnes medzi Košicami a Skalicou.
****************************
Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo dážď, od cca 1000 m
zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo nuly. Slabý vietor.