Monday, March 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Mokrý sneh komplikuje situáciu na Spiši

13:00 24.03.2008

V Krompachoch dnes ráno v dôsledku záťaže mokrým snehom spadlo najprv elektrické vedenie a potom po deviatej hodine začal horieť velín v starej elektrárni. Človek, ktorý prišiel vypnúť prúd sa priotrávil splodinami horenia a musel byť prevezený do nemocnice. Požiar je už lokalizovaný a hasiči ho majú pod kontrolou. Hasiči nemohli asi hodinu zasahovať. Toľko trvalo, kým sa podarilo vypnúť elektrinu.

Obyvatelia Krompách sú bez prúdu, rovnako aj obyvatelia okolitých obcí, ale aj časti Hnileckej doliny - Gelnica, Prakovce, Mníšek nad Hnilcom. "Hasiči z Gelnice zasahujú aj pri dvoch požiaroch pred a za Mníškom nad Hnilcom. Na jednej strane začalo horieť elektrické vedenie na stĺpe a na druhom horel transformátor.

V Spišskej novej Vsi zasadá krízový štáb. Odstavené sú na hlavnom ťahu vlaky a tunel Branisko. Na Lyžiarskom stredisku plejsy uviazli lyžiari na lanovke, keďže aj tam bol výpadok prúdu. "Na trolejové vedenie spadlo pri železničnej stanici v Krompachoch vedenie vysokého napätia. V Margecanoch stoja rýchliky EuroCity Košičan do Prahy, Dargov do Bratislavy a osobný vlak do Žiliny. V Markušovciach sú odstavené - rýchlik R Excelsior z Chebu do Košíc a v Spišskej Novej Vsi rýchlik Váh z Bratislavy do Košíc.

Výstrahu prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav pre oblasť Horehronia, Liptova, Oravy a Kysúc. Cez deň tu malo napadnúť do 20 cm Návštevníci hôr by mali dodržiavať pokyny horskej služby. Cesty pod Tatrami sú zjazdné.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení. Samovoľne sa môžu spustiť malé a stredné lavíny nového naviateho snehu. Pri vysokohorských túrach buďte opatrní. Vyznačené lyžiarske trate a trasy sú bezpečné.

Veľkonočný pondelok sa zvykne nazývať aj "Pondelkom Baránka" na pamiatku zmŕtvychvstania Krista. Veľkonočné obdobie trvá 50 dní. Začína sa na Bielu sobotu večer a končí sa večer na sviatok Zoslania Ducha Svätého (Turíce). Tento rok to bude 11. mája.

V Tatrách je dnes veselo. Na ženy a dámy, ktoré sa dnes pred oblievačmi prišli skryť na Starolesniansku poľanu k Rainerovej chate, čaká chatár. Má pripravený jeden 3 metrový a jeden 2-metrový korbáč. Každá šibnutá alebo vyšibaná deva dostane pečiatku.

Americký dolár sa dnes prepadol na rekordne nízke hodnoty. Ani minulotýždňové opatrenia, ktoré americká centrálna banka prijala s cieľom zvýšiť likviditu investičných bánk v krajine, neutíšili obavy o zdravie hospodárstva USA a finančného sektora. Euro oproti doláru vyskočilo na 1,5904 USD/EUR.

Sport

Dnes pokračuje semifinálová séria hokejovej extraligy medzi Košicami a Skalicou. Stav série je vyrovnaný 2:2. Včera Slovanisti odvrátili prvý mečbol Trenčína. A stav tejto série je 3:2 pre Trenčín.

V gréckej Olympii slávnostne zapálili olympijský oheň, ktorý sa po niekoľkomesačnej púti presune do dejiska hier v Pekingu. Pochodeň vzplanula krátko pred 11. hodinou v rukách gréckej herečky Marie Nafpliotuovej. Ceremoniál v úvode narušil protibetský demonštrant.

**************************************

Popoludní má byť veľká oblačnosť až zamračené. Na väčšine územia dážď alebo prehánky, nad cca 400 m, na východe miestami nad 700 m, sneženie. Od juhozápadu zmenšovanie oblačnosti a ustávanie zrážok.
Najvyššia denná teplota 4 až 9, miestami na severe okolo 2 st.
Vietor 20 až 35 km/h, v nárazoch miestami 55 až 70 km/h.