Wednesday, March 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Nicolas Sarkozy vyzval Britániu a Francúzsko, aby otvorili novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch

13:00 26.03.2008

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyzval Britániu a Francúzsko, aby otvorili novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch. Sarkozy s manželkou začínajú dnes dvojdňovú oficiálnu návštevu Veľkej Británie. Noc strávia na zámku vo Windsore, kde ich privíta kráľovná Alžbeta II. a princ Philip. Analytici predpokladajú, že návšteva je príležitosťou pre Sarkozyho a Browna, aby prekobali napäté vzťahy medzi krajinami, ktoré zdedili po svojich predchodcoch Jacquesovi Chiracovi a Tony Blairovi. Chirac ostro kritizoval Blairovu silnú podporu invázie USA do Iraku.

Pri útoku na bagdadskú vysokostráženú Zelenú zónu boli zranení traja Američania . Podľa veľvyslanectva išlo o mínometný alebo raketový útok bez konkrétneho zamerania. Zelená zóna v Bagdade, v ktorej sa nachádza americké veľvyslanectvo a iracké vládne budovy, býva častých terčom extrémistov, ktorí sa pokúšajú podkopať bezpečnosť v krajine.

Dvojdňové boje medzi šiitskou milíciou a irackými vládnymi silami v Basre si vyžiadali 40 obetí a 200 zranených. Zatiaľ nie je známe, koľko obetí je z radov milícií, irackej armády alebo civilistov. Aj v Bagdade už druhý deň bojujú stúpenci šiitského duchovného Muktadu al-Sadra s irackými a americkými silami. Podľa predstaviteľa irackého ministerstva vnútra si tieto zrážky vyžiadali najmenej 20 obetí a 115 zranených.

Dnes pricestovali do Tibetskej Lhasy prví zahraniční novinári. Čína novinárom konečne povolila vstup do Tibetu od vypuknutia protičínskych protestov v krajine. Protesty vrhli zlé svetlo na čínsku vládu pred letnými olympijskými hrami v Pekingu. Počas trojdňovej návštevy môžu novinári hovoriť s obeťami násilných protestov a obzrieť si škody.

V Nórskom meste Alesund sa dnes ráno zrútila časť 6-poschodovej budovy. 15 osôb utrpelo zranenia a päť ďalších je nezvestných. Nešťastie pravdepododobne zapríčinil zosuv skál na kopci, na ktorom časť novej stavby stála. Záchranári momentálne pátrajú po nezvestných osobách. Podľa obyvateľov sa budova najprv posunula dopredu a potom sa zrútila.

Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá dnes posunul do parlamentného pléna vládny návrh tlačového zákona a schválil pozmeňovacie návrhy koalície. Štyria prítomní poslanci opozičných strán hlasovali len za dve zmeny. Pozmeňovacie návrhy riešia len jednu z troch požiadaviek, ktorými opozícia podmienila schválenie tlačového zákona a bez ktorých nie je ochotná hlasovať za Lisabonskú zmluvu. Bez zmien v práve na odpoveď a opravu a bez zmeny povinnosti na ochranu zdroja na právo nemá návrh pre opozíciu požadovanú podobu.

Nezávislý poslanec Národnej rady Vladimír Palko dnes navrhne, aby bol zaradený aj návrh na vyhlásenie referenda k Lisabonskej zmluve. Predseda parlamentu Pavol Paška návrh na rokovanie nezaradil, ale predložil ho na posúdenie ústavnoprávneho výboru.

Popradskí policajti vyšetrujú požiar v jednom z erotických podnikov v Poprade, ktorý vypukol včera pred polnocou. Majiteľovi vznikla približne dvojmiliónová škoda. Úmyselné založenie požiaru už vylúčili. Popradský vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok bude v prevádzke len do nedele 30. marca. Od pondelka až do 13. apríla prejde lanovka po zimnej sezóne technickou revíziou. Letná prevádzka na pozemnej lanovke sa začne 14. apríla. "Revíziu lanoviek sme naplánovali už v apríli, lebo máj bol v posledných rokoch pekný a slnečný a do Tatier prichádzalo množstvo turistov," uviedla manažérka Tatranských lanových dráh Danka Velecká.

Lyžovačka v Lomnickom sedle by mala pokračovať až do 11. mája. Momentálne je v Lomnickom sedle približne 230 cm snehu a veľmi dobré podmienky na lyžovanie. Tatranské lanové dráhy dnes ukončili prevádzku jediného lyžiarskeho vleku na Dolnej lúke na Hrebienku.

Sport

V zámorskej NHL priniesla dnešná noc jediný slovenský bod. Marián Hossa svojím 28. gólom v sezóne pečatil víťazstvo Pittsburghu na ľade New Jersey a tučniaci si tak po Detroite, San José a Montreale ako štvrtý tím zaistili miestenku v play off.

Ruský hokejový klub Avangard Omsk sa opäť pokúsi získať do svojich služieb českého útočníka Jaromíra Jágra. Českej hviezde končí po sezóne kontrakt s New York Rangers, ktorí však majú naňho opciu aj na ďalší ročník. Tridsaťšesťročný útočník už za omských "jastrabov" hral počas lockoutovej sezóny 2004/05, keď nastúpil na 43 stretnutí a zaznamenal v nich 52 bodov (20+32).

***********************************

Popoludní má byť polooblačno až oblačno a miestami snehové prehánky. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st, na severe len okolo 2 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -4 st.
Juhozápadný až západný vietor 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami najmä na juhozápade okolo 45 km/h.