Sunday, March 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Clintonová sa nevzdáva

7:00 31.03.2008

Dvojmotorová Cessna s piatimi osobami na palube včera havarovala v obytnej zóne na juhovýchode Anglicka, pričom vrazila do domu. Pri havárii zahynuli dvaja piloti a traja cestujúci. Lietadlo malo podľa svedkov problémy s motorom. Jeden dom lietadlo zničilo, druhý dom zachvátil požiar.

Demokratka Hillary Clintonová prisľúbila, že zostane v súboji o Biely dom až dokonca. "Nemám v úmysle prestať, kým neskončíme, čo sme začali a dokiaľ neuvidíme, čo sa stane v nasledujúcich 10 súbojoch," uviedla pre denník Washington Post bývalá prvá dáma Spojených štátov. Viem, že niektorí ľudia chcú s tým skoncovať, ale ja si myslím, že sa mýlia, dodala. Clintonová je stále pod väčším tlakom vystúpiť z nominačného súboja, aby sa demokrati mohli sústrediť na súboj s republikánskym kandidátom na post prezidenta Johnom McCainom.


Vatikán poprel správy, že schválil plán na premiestnenie hrobky bývalého pápeža Jána Pavla II. z krypty pod Bazilikou sv. Petra do jej interiéru. "Vôbec žiadne rozhodnutie nepadlo. Takéto rozhodnutie sa nemôže urobiť, kým Ján Pavol II. nebude blahorečený," povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Taliansky denník La Stampa v čera informoval, že Vatikán schválil návrh na presunutie hrobky pápeža Jána Pavla II.

Poľský parlament bude zajtra hlasovať o novej reformnej zmluve Európskej únieLisabonskú zmluvu podpísali v decembri minulého roka lídri krajín únie. Nahradiť má ústavnú zmluvu EÚ, ktorú v roku 2005 odmietli v referendách Francúzsko a Holandsko.

Cholera usmrtila za posledné týždne asi 40 ľudí v západnej Keni. Zdravotníci sa obávajú nového prepuknutia ochorenia po náhlych dažďoch.Silné dažde, ktoré odniesli zo sebou aj niekoľko latrín, by mohli situáciu opäť zhoršiť. Oficiálne čísla hovoria o ďalších takmer 500 prípadoch cholery.

Takmer 1100 obyvateľov Ľubice v okrese Kežmarok sa zúčastnilo na referende, ktoré malo rozhodnúť o zotrvaní Otta Dovjáka vo funkcii starostu. Za jeho odvolanie hlasovalo 957 Ľubičanov, starostu podporilo len 88 ľudí. Účasť však dosiahla len 38 percent a hlasovanie je preto neplatné. Na platné referendum je potrebná nadpolovičná účasť.

Kurzy NBS:
EUR1 32,61
USD1 20,65
GBP1 41,26

Sport

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nečakane prehrala v 3. kole dvojhry na turnaji v Miami na Floride s nenasadenou Japonkou Ai Sugijamovou za 182 minút 4:6, 7:6, 5:7.

Dominika Cibulková tiež prehrala v 3. kole na turnaji v Miami. Potrápila však desiatu nasadenú Rusku Jelen u Dementievovú v troch setoch 0:6, 7:6, 4:6.

Najvyššia talianska futbalová súťaž mala v nedeľu na programe stretnutia 31. kola. O výsledku duelu Neapol - Palermo (1:0) rozhodol slovenský stredopoliar Marek Hamšík, ktorý v nadstavenom čase strelil jediný gól.

Do finále Slovenskej hokejovej extraligy sa prebojovali dva najlepšie tímy základnej časti - prvý Slovan a druhé Košice. Finále sa začína dnes v Bratislave o piatej.

**********************

Slnečno. Ráno v nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Slabý, na západe spočiatku juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.