Thursday, March 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Čína s Dalajlámom rokovať nebude

10:00 27.03.2008

Čína odmietla ustúpiť opozičným snahám a rokovať s dalajlámom. Prezident Spojených štátov George W. Bush vyzval čínskych predstaviteľov, aby začali s tibetským duchovným vodcom dialóg, ktorý by viedol ku vyriešeniu tibetskej krízy. "Špeciálne dalajláma musí zastaviť aktivity smerujúce ku sabotáži pekinských olympijských hier," uviedlo čínske ministerstva zahraničných vecí.

Skupina budhistických mníchov narušila dnes návštevu zahraničných novinárov, ktorí na pozvanie čínskej vlády pricestovali do tibetskej metropoly Lhasa. Asi 30 mníchov v prítomnosti novinárov skandovali heslá o slobode Tibetu a návrate dalajlámu. Incident narušil plány čínskej vlády, ktorá chcela pred zahraničnými novinármi demonštrovať, že situácia v
Tibete sa po vlne násilností stabilizovala, uviedla agentúra AP.

Pri požiari v južnom Fínsku zomreli podľa prvých informácií minimálne 3 ľudia a ďalších 5 utrpelo zranenia. Záchranári prehľadávajú miesto nešťastia a pátrajú po ďalších obetiach v zhorenom drevenom dome, ktorý zachvátili plamene v meste Espoo neďaleko hlavného mesta Helsinki.

Najmenej osem ľudí udupal včera večer dav a ďalších desať utrpelo vážne zranenia pri tlačenici v hinduistickom chráme neďaleko Bhópalu. Tisícky ľudí sa vybrali vybrali na každoročnú slávnosť. Nehoda sa stala po tom, čo sa niektorí účastníci pokúšali preliezť zábradlie pri vchode do chrámu a pritom spadli, uviedli miestne úrady.


Slovenské denníky dnes začali protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona. Dohodli sa na tom predstavitelia Združenia vydavateľov periodickej tlače. Vydavatelia chcú na stránkach novín verejnosti dokázať, že navrhovaný tlačový zákon nie je v jej záujme.

Americký raketoplán včera úspešne pristál v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Raketoplán sa vrátil zo 16-dňovej cesty, počas ktorej jeho posádka inštalovala na Medzinárodnej vesmírnej stanici japonské vesmírne laboratórium.

Kurzy nbs:

EUR1 32,63
USD1 20,76
GBP1 41,40

Sport

O oboch finalistoch hokejovej extraligy rozhodnú až siedme semifinálové zápasy, včera si rozhodujúci duel po domácom víťazstve nad Košicami vynútili hráči Skalice. Skalica porazila Košice 3:2

Skalický hokejový tromf Žigmund Pálffy ohrozuje rekord Pavla Demitru v počte získaných kanadských bodov v najvyššej slovenskej súťaži. Demitra v lockoutovej sezóne 2004/05 nazberal 99 bodov (32+67), Pálffy ich má na svojom konte 98 (36+62). Skaličan môže ako prvý v histórii extraligy pokoriť stobodovú hranicu už zajtra v košickej Steel Arene.

V nočných zápasoch NHL prispel slovenský útočník Branko Radivojevič gólom a asistenciou k víťazstvu Minnesoty nad Edmontonom 3:1. Na gó mu prihrával ďalší Slovák Marián Gáborík.

Výsledky:
Columbus - Chicago 4:0
Colorado - Vancouver 6:3
Anaheim - LA Kings 2:1 po sam. nájazdoch

******************

Dnes má byť polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo dážď, od cca 700 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st, na severe miestami okolo 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -2 st. Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.