Tuesday, March 25, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 25.03.2008

* V Irackej Basre sa rozpútali prudké boje

* Hromadná havária na dialnici v Rakúsku

* Dohoda o radare v Čechách môže byť podpísaná už v máji

* Pred 20 rokmi sa v Bratislave konala sviečková manifestácia

* Polícia odhalila 100 miliónový daňový podvod.


Príjemný podvečer


Polícia vyhlásila zákaz vychádzania v troch irackých šiitskych mestách Kút, Násiríja a Samawa po tom, čo v juhoirackej Basre v utorok prepukli prudké boje medzi vládnymi silami a šiitskymi ozbrojencami. Polícia a vojenské zdroje potvrdili, že v oblasti sa začala operácia proti milíciám známym s názvom Mahdího armáda. Z mesta stúpa dym a ozývajú sa výbuchy. Úrady vyhlásili v meste časovo neobmedzený zákaz vychádzania v noci. Na operáciu dozerá iracký premiér Nurí al-Málikí. Informovala o tom britská armáda, ktorá odovzdala Iračanom kontrolu nad mestom minulý rok v decembri.

Stúpenci radikálneho šiitskeho duchovného Muktadu al-Sadra v irackom parlamente vyzvali na celonárodnú kampaň občianskej neposlušnosti. Vládu zároveň vyzvali, aby prepustila všetkých zadržiavaných členov milícií a oficiálne sa ospravedlnila. Al-Sadrove milície známe ako Mahdího armáda - patria medzi najsilnejšie milície v Iraku. Ich rozhodnutie zastaviť útoky minulý rok v auguste viedlo za posledný polrok podľa niektorých odhadov až k 60-percentnému poklesu násilností.

Jeden človek zomrel a asi 40 ďalších sa zranilo, 6 ťažko, pri hromadnej havárii na rakúskej diaľnici A1. Pri hustom snežení, Na diaľnici z Viedne do Salzburgu dnes predpoludním havarovalo okolo 60 áut, medzi nimi aj jeden autobus - uviedla polícia. Na mieste zasahovali desiatky sanitiek a tri vrtuľníky záchrannej služby. Diaľnicu v oboch smeroch dočasne uzavreli. Príčinou nehody bol sneh, hmla a rýchla jazda vodičov. Zlé počasie komplikovalo aj záchranárske práce.

Dohodu o kontroverznej radarovej základni v Čecháchň, podpíšu 5. mája. Dnes o tom informoval český denník Hospodářské noviny. Podľa denníka by sa podpis dohody mal uskutočniť počas plánovanej pražskej konferencie NATO na tému protiraketovej obrany, na ktorú dostala pozvanie aj americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová. Podľa denníka existuje aj druhý variant. Zmluvu s USA by mohla Praha podpísať už 28. apríla počas návštevy českého ministra zahraničných vecí v USA.

Takmer tri štvrtiny demokratických voličov si praje, aby do súboja o post amerického prezidenta nastúpili obaja súčasní demokratickí kandidáti, Barack Obama aj Hillary Clintonová, spoločne. Vyplýva to z prieskumu denníka USA Today. To, aby by Obama bol kandidátom na prezidenta a Clintonová kandidátkou na viceprezidentku, podporuje 30 percent opýtaných. Opačné riešenie, teda Clintonová ako prezidentka a Obama ako viceprezident, podporuje 29 percent. Možnosť spoločnej kandidatúry už viackrát zmienila Clintonová, keďže to však myslela tak, že za prezidenta by mala kandidovať ona, Obama to odmietol. Obama má momentálne na svojej strane o 131 demokratických delegátov viac ako Clintonová, v poslednom celonárodnom prieskume však zvíťazila naopak Clintonová

Egyptský prezident Husní Mubarak a jeho ruský kolega Vladimir Putin spečatili dnes dohodu, ktorá umožní Moskve uchádzať sa o výstavbu prvej atómovej elektrárne v Egypte. Rusko sa bude uchádzať o tender vo výške 1 miliardy eur. Putin označil Egypt za "jedného z vodcov islamského a arabského sveta" a uviedol, že egyptsko-ruská spolupráca má "strategický význam". Rusko dokončuje aj kontroverznú jadrovú elektráreň Búšehr v Iráne a nedávno podpísalo zmluvu o výstavbe jadrovej elektrárne v Bulharsku.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarraf prisľúbil novému premiérovi krajiny "absolútnu podporu". Mušarraf to uviedol po formálnom uvedení premiéra do funkcie. Nový pakistanský premiér Júsuf Ráza Gilání hneď po svojom včerajšom zvolení v parlamente nariadil prepustenie všetkých sudcov, ktorých zadržali počas výnimočného stavu, ktorý minulý rok vyhlásil prezident Parvíz Mušarraf.

Veľký požiar zachvátil grécky ostrov Skopelos a vymkol sa spod kontroly, úrady preto vyhlásili stav pohotovosti. Hasičom bráni v záchranných prácach veľmi silný vietor. Ten zničil už najmenej 60 hektárov borovicových lesov. V ohrození však nie sú žiadne obývané časti ostrova. Požiar na ostrove vypukol už v nedeľu, príčiny nie sú známe. Oheň sa šíril aj napriek nočným prívalovým lejakom.

Príčinou novoročnej nehody indonézskych aerolínií Adam Air, pri ktorej zahynulo všetkých 102 osôb na palube, bola chyba pilotov, informovali v utorok vyšetrovatelia. Piloti nešťastnou náhodou vypli autopilota, keď sa pokúšali vyriešiť problém s navigačnými prístrojmi lietadla.

Zvuk

Dodávku elektriny v Krompachoch obnovili včera večer. Dôvodom výpadku bolo pretrhnutie vysokonapäťového vedenia a požiar rozvodne. Hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská energetika Andrea Danihelová informovale, že bez elektriny zostávajú chatové osady a obmedzené je aj zásobovanie väčších priemyselných zákazníkov. Ďalšie krátkodobé prerušenia dodávky môžu byť spôsobené prácami na obnovení štandardného zásobovania elektrinou.

Maturanti si zajtra overia svoje znalosti z ruského, francúzskeho a talianskeho jazyka v externej a internej časti maturitnej skúšky. Novú formu skúšky - online maturitu na notebookoch po prvý raz absolvujú maturanti z taliančiny. Z cudzích jazykov bude maturovať spolu takmer 2300 študentov. Najviac z nich si vybralo ruský jazyk, nasleduje francúzština a taliančina.

Slovenská sporiteľňa vyzýva svojich klientov, aby neodpovedali na podvodné e-maily, ktoré požadujú zaslanie osobných údajov. Posledný takýto pokus zneužiť údaje klientov zaznamenala sporiteľňa včera. "O e-mailovej správe v anglickom jazyku banku informovalo niekoľko sto klientov banky. Slovenská sporiteľňa podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," informoval agentúru SITA hovorca sporiteľne Štefan Frimmer.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 32,66
USD1 20,96
GBP1 41,83

Krátke videá rádia RTI na stránke Youtube navštívilo už vyše 90 tisíc ľudí. Na najvyšších priečkach návštevností je spravodajský tím RTI, ale aj rozhovor s lídrom rockovej legendy Deep Purple Ianom Gillanom.Nájdete tam aj interview s Helenou Vondráčkovou, či vtipné spoty našich moderátorov.

NA stránke rti.fm nájdete novinku. Môžete tam hlasovať za Váš najobľúbenejší program Radio Tatras international. Na Vaše hlasy čakajú programy Slovenského aj anglického vysielania.

SPORT

Semifinále hokejovej extraligy má dnes na programe zápas Trenčín Slovan. Trenčín už dnes môže rozhodnúť o svojom postupe do finále. Aktuálny stav po prvej tretine je 1:1.

Pre Miroslava Zálešáka sa hokejová sezóna skončila predčasne pred minimálne jedným z jej vrcholov. Útočník Skalice sa zranil v piatom zápase semifinálovej série play off v Košiciach a pôjde na operáciu ramena. Košice vedú v sérii nad Skalicou 3:2.

V extraligovom hokejovom klube HKm Zvolen majú nového trénera a sedem nových hráčov. Mužstvo bude koučovať český kormidelník Miloš Holaň. Vekom ešte mladý tréner viedol v uplynulom ročníku nórsky Lillehammer. Novým trénerom hokejistov extraligového MHk 32 Liptovský Mikuláš sa stal Mojmír Trličík, jeho asistentom bude Pavol Paukovček . Hokejistov MHC Martin povedie aj v ďalšej sezóne tréner Ladislav Spišiak, jeho asistentom zostáva Marián Brúsil

Futbalová streda prinesie okrem zápasu Slovákov s Islandom v Zlatých Moravciach aj ďalších 25 priateľských stretnutí v príprave na EURO 2008, resp. v príprave na rôzne kvalifikácie kontinentálnych zón na MS 2010. Mimoriadnu pozornosť budú pútať stretnutia Španielsko - Taliansko, Francúzsko - Anglicko, či Brazília - Švédsko v Londýne.

Najväčším šlágrom bude meranie síl na parížskom štadióne Stade de France, kde Francúzsko privíta výber Anglicka. Tréner Albionu Fabio Capello nominoval aj stredopoliara Davida Beckhama, ktorý tak má šancu na svoj stý reprezentačný štart. "Keď dosiahnem stovku, bude to paráda. Ale nechcel by som sa zastaviť na tejto méte." povedal Beckham. Kapitánom anglickej futbalovej reprezentácie bude obranca Manchestru United Rio Ferdinand.

*************************************
V noci bude Oblačno, postupne zmenšená oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -1 až -6 st., miestami v dolinách a kotlinách okolo -8 st.

Zajtra cez deň polooblačno až oblačno, na viacerých miestach snehové prehánky.
Najvyššia denná teplota 4 až 8 st., na severe miestami okolo 2 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -8 st.
Juhozápadný až západný vietor 10 až 20 km/h.