Wednesday, March 26, 2008

pripravila katarína plavčanová V Nórskom meste Alesund sa dnes ráno zrútila časť 6-poschodovej budovy

12.00
V Nórskom meste Alesund sa dnes ráno zrútila časť 6-poschodovej budovy. 15 osôb utrpelo zranenia a päť ďalších je nezvestných. Nešťastie pravdepododobne zapríčinil zosuv skál na kopci, na ktorom časť novej stavby stála. Záchranári momentálne pátrajú po nezvestných osobách. Podľa obyvateľov sa budova najprv posunula dopredu a potom sa zrútila.

Takmer milión ľudí v južnej Afrike v období od októbra minulého roka postihli záplavy, cyklóny a silné dažde. Ako vo vyhlásení uviedla OSN, najťažšie dôsledky extrémneho počasia zaznamenali na Madagaskare, kde postihli najmenej 332 tisíc ľudí. Podľa odhadov miestnych úradov malo nepriaznivé počasie negatívny dosah celkove na 987 516 obyvateľov južnej Afriky, informovala v utorok OSN.

Estónsko a Fínsko včera zasiahlo extrémne počasie a narušilo cestnú i námornú dopravu.Na viacerých miestach uviazli vodiči v dlhých kolónach. Úrady vyzvali občanov, aby, pokiaľ je to možné, autami necestovali.

Vďaka testom DNA sa v Lotyšsku podarilo zistiť totožnosť 16-ročného chlapca, ktorého ako batoľa ukradli zo supermarketu v roku 1992. Súd nariadil testy po uväznení ženy, u ktorej chlapec vyrastal, no chýbali doklady. Pracovníci súdu si spomenuli na prípad zmiznutia dieťaťa pred 16 rokmi. Chlapec riadne chodí do školy, navštevuje lekárov a vedie normálny život - bez identity. Teraz sa tínedžer musí rozhodnúť, s kým chce žiť, či s biologickou matkou alebo so ženou, ktorá ho vychovávala. Pracujú s ním psychológovia, pomáhajú aj jeho skutočnej matke.

Obrovský kus ľadovca sa začal náhle rozpadávať v rýchlo sa otepľujúcej časti Antarktídy. Informovali o tom vedci Coloradskej univerzity na základe satelitných fotografií. Ide o územie 7x väčšie ako Manhattan. Celý Wilkinsov ľadovec má rozlohu až 13tisíc km štvorcových, avšak jeho veľkú časť drží pokope už len úzky pás tenkého ľadu. Polovica ľadovca by tak mohla zmiznúť už v priebehu niekoľkých rokov.

Stredoškoláci dnes maturujú z ruského, francúzskeho a talianskeho jazyka. Pilotný program online maturity z taliančiny absolvuje 36 študentov na notebookoch. Najviac študentov si vybralo ruský jazyk, nasleduje francúzština a taliančina. Zajtra zakončí maturity z cudzích jazykov 181 stredoškolákov zo španielčiny. Aj ich čaká nová online maturitná skúška.

Poslanci sa zídu v parlamente. čaká ich rozhodovanie o kontroverznom tlačovom zákone. Opozícia je proti a naďalej chce blokovať Lisabonskú zmluvu. Poslanci sa vyjadria aj k Mikolajovej školskej reforme. Dozvedieť by sme sa mali, či prejde aj toľko diskutovaný zákon, ktorý zakáže piť alkohol mladým do 17tich rokov na verejnosti aj v súkromí.

Pre husté sneženie a skrížené kamióny na ceste policajti dnes ráno uzavreli premávku na horskom priechode Donovaly až do odvolania, agentúru SITA o tom informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Babulicová. Policajti aj cestári robia všetko pre to, aby tento úsek opäť sprejazdnili, uviedla hovorkyňa.

Pri špeciálnej dopravnej kontrole v Trenčianskom kraji zistili včera policajti 11 vodičov, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu. Počas tejto štvorhodinovej akcie zistili 198 priestupkov. Z toho 46 krát to bolo prekročenie rýchlosti a v 33 prípadoch neboli vodiči pripútaní bezpečnostnými pásmi. Traja vodiči počas jazdy telefonovali.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnejstupnice. Podľa Strediska lavínovej prevencie Horskej služby v Jasnej uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení. Ak chcete ísť na vysokohorské túry buďte opatrní a radšej sa informujte u horskej služby. Vyznačené lyžiarske trate a trasy sú bezpečné.

Lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok nepremáva pre výpadok elektriny. Znovu by mala začať jazdiť od 12-tej hodiny.

V zámorskej NHL priniesla dnešná noc jediný slovenský bod. Marián Hossa svojím 28. gólom v sezóne pečatil víťazstvo Pittsburghu na ľade New Jersey a tučniaci si tak po Detroite, San José a Montreale ako štvrtý tím zaistili miestenku v play off.

Švajčiarsky tenista Roger Federer bol po štvrtý raz v rade vyhlásený za Hráča roka podľa Asociácie tenisových profesionálov (ATP) a zároveň sa štvrtýkrát bez prerušenia stal laureátom výročnej Ceny Stefana Edberga za prístup. Líder svetového rebríčka, ktorý v hodnotenom období triumfoval na Australian Open, vo Wimbledone, na US Open i koncoročnom "výberovom" Masters Cupe, bol už po piaty raz nonstop vyhlásený za Najväčšieho obľúbenca fanúšikov.
***********************************
Polooblačno až oblačno, na viacerých miestach snehové prehánky.
Vietor od západu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 7, na severe miestami okolo 2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.