Friday, March 21, 2008

Pripravil Michal Novák: Cyper rokuje o zjednotení

15:00 21.03.2008

Prezidenti oboch častí rozdeleného Cypru sa dnes dohodli na obnovení rokovaní o znovuzjednotení ostrova. "Toto je nová éra v riešení problému Cypru," povedal Talat - prezident Severocyperskej tureckej republiky . "Mali by sme spraviť všetko pre to, aby sme sa čím skôr dohodli na takom riešení, ktoré bude v záujme Cyperčanov, oboch ich komunít," povedal ChristófiasNový cyperský prezident. Prezidenti sa opäť stretnú o tri mesiace, dovtedy budú rokovania prebiehať na úrovni expertov.

Francúzska armáda obmedzí svoj jadrový arzenál na menej ako 300 jadrových hlavíc. V dlho očakávanom prejave o obrannej politike to v piatok v Cherbourgu vyhlásil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Zároveň "pokrstil" francúzsku jadrovú ponorku novej generácie, ktorá ponesie meno Hrozná.

Za zabitie a za útok na verejného činiteľa obvinil lučenský vyšetrovateľ 40-ročného Jozefa z Málinca v okrese Poltár. Včera popoludní počas domácej zabíjačky bodol nožom do hrudníka 52-ročného Jána, ktorý zraneniam na mieste podľahol. Obvinený namieril pušku aj proti policajtom. Ešte večer mu namerali asi 1,5 promile alkoholu v krvi.

Na ceste zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny zranil dnes predpoludním padajúci strom policajta. Policajná hliadka pomáhala pri prerezávaní a odpratávaní napílených častí už predtým spadnutého stromu. Policajta previezli do popradskej nemocnice.

Sport

Anglický futbalista David Beckham má údajne v zmluve opciu, podľa ktorej môže po vypršaní hráčskeho kontraktu s Los Angeles Galaxy v roku 2011 tento klub odkúpiť. Správu priniesla americká televízna stanica CBS Network. Beckham si v prípade, ak nastúpi za "Albion" v stredajšom medzištátnom priateľskom dueli vo Francúzsku, pripíše na konto j sté vystúpenie v národnom tíme. LA Galaxy otvárajú sezónu 29. marca zápasom v Colorade.

Slovenská plavkyňa Martina Moravcová postúpila na ME do semifinále na 100 m motýlik a aj vo svojej najobľúbenejšej disciplíne si vybojovala účasť na OH 2008 v Pekingu.

Hokejistom Dukly Trenčín sa podarilo v oboch domácich semifinálových dueloch play off proti Slovana Bratislava uspieť a tak majú tri mečbaly. Sériabude pokračovať v Bratislave v nedeľu 23. marca o 18.00.

Dnes pokračuje séria Skalice a Košíc. Zatiaľ vedú východniari, 2:0. Dnes na skalickom ľade to však budú mať veľmi ťažké. Duel sa začína o 18.00

*******************************

V noci bude veľká oblačnosť až zamračené. Na mnohých miestach sneženie, v nížinách dážď alebo dážď so snehom. Nočná teplota 2 až -2 st.

Zajtra cez deň máí byť veľká oblačnosť a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, od cca 700 m snehové. V priebehu dňa v západnej polovici územia zmenšovanie oblačnosti a ubúdanie zrážok.
Najvyššia denná teplota 5 až 9 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m -3 st.
Južný až juhozápadný vietor 5 až 20 km/h.