Friday, March 21, 2008

Na českej diaľnici D1 obnovili premávku v oboch smeroch

11.00
Česká polícia a hasiči včera okolo 21.00 hodiny provizórne obnovili dopravu v oboch smeroch diaľnice D1 medzi Prahou a Brnom. Včera dopoludnia tam počas snehovej búrky havarovalo vyše sto áut a zranili sa tri desiatky ľudí, z toho šesť ťažko. Autá na D1-tke sa dali v smere na Prahu do pohybu po 11 hodinách totálneho kolapsu iba vďaka tomu, že hasiči prestrihli stredové zvodidlá a polícia pustila kolónu vozidiel do protismeru.

Odstraňovanie následkov reťazových nehôd bude na diaľnici v okolí 100. kilometru v oboch smeroch pokračovať ešte aj dnes. S tým súvisia komplikácie pre kamióny, ktoré musia miesto nehody obchádzať po náhradných komunikáciách.

Grécky parlament včera večer tesnou väčšinou schválil dôchodkovú reformu, ktorá vyvolala v krajine masové demonštrácie. Reforma zníži dôchodky a zvýši vek odchodu do dôchodku. Grécki odborári začali už v stredu generálny štrajk proti dôchodkovej reforme, ktorý ochromil verejné služby a výrazne narušil dopravu v krajine. Do práce neprišli novinári, právnici i smetiari. Štrajkovali aj lekári a učitelia.

Rast cien potravín a pohonných látok zrejme nie je len prechodnou záležitosťou a bude pokračovať aj v ďalších rokoch. Vlna zdražovanie najťažšie dolieha na 30 až 40 najchudobnejších krajín sveta. Dospelo to do kritickej fázy a približne v desiatich krajinách sú kvôli potravinám nepokoje a ďalšie násilnosti. Podľa Svetovej banky je hlavným dôvodom celosvetový rast dopytu.

Dvaja astronauti amerického raketoplánu Endeavour po takmer šesť a pol hodinách ukončili štvrtý výstup do otvoreného vesmíru. Úspešne otestovali nový spôsob opravy tepelného štítu lode. Zároveň vymenili chybný elektrický vypínač na nosnej časti Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Tisícky pútnikov z celého sveta sa dnes zhromaždili v Jeruzaleme, aby si pripomenuli ukrižovanie Ježiša Krista. Po Krížovej ceste kráčajú od skorého rána pútnici s drevenými krížmi v rukách a na štrnástich miestach si pripomínajúcimi jednotlivé udalosti až na miesto, kde Krista ukrižovali. V Jeruzaleme a okolí rozmiestnili počas kresťanskej Veľkej noci a židovského sviatku Pesach tisícky policajtov.

Statné jedle, brezy a ozdobné kríky padli v týchto dňoch za obeť výstavbe obchodno-zábavného centra Forum Prešov na Štefánikovej a Hviezdoslavovej ulici v Prešove. O výrub stromov požiadali dve spoločnosti. Jedna z firiem získala povolenie na výrub desiatich stromov, ktoré nahradí výsadbou 12 stromov v inej lokalite mesta na Levočskej ulici. Druhá žiadosť sa týkala výrubu 12 stromov ozdobných krovín. Túto zeleň nahradia výsadbou 25 stromov na iných miestach v meste.

Na Slovensku je dnes v prevádzke 50 lyžiarskych stredísk, lyžiarske podmienky v nich sú dobré alebo veľmi dobré. Oddnes sú opäť v prevádzke areály stredísk Kojšovská hoľa, Oravská Lesná a Zuberec-Janovky. Pre silný vietor momentálne nepremávajú lanovky do Lomnického sedla, na Skalnaté pleso a na Lomnický štít. Najviac snehu je v Lomnickom sedle a na Štrbskom plese, fungujú aj obe strany Chopku, Donovaly, Kubínska hoľa, Čertovica či Ždiar.

Slovenská plavkyňa Martina Moravcová postúpila na ME v Eindhofene do semifinále na 100 m motýlik a aj vo svojej najobľúbenejšej disciplíne si vybojovala účasť na OH 2008 v Pekingu. Zverenka trénera Steva Collinsa dosiahla v rozplavbách druhý najrýchlejší čas 58,68 a splnila ostrý A-limit na olympiádu v čínskej metropole.

Ľuboš Križko sa na tomto šampionáte prebojoval do dnešného finále na 50 m znak, keď v semifinále vytvoril časom 25,72 sekundy opäť tak ako v dopoludňajších rozplavbách nový národný rekord. 28-ročný Križko si napravil chuť po neúspechu na dvojnásobnej trati, na ktorej sa mu nepodarilo vybojovať vytúžený postup na letnú olympiádu do Pekingu.

Piloti Ferrari dominovali úvodnému tréningu na druhé podujatie seriálu majstrovstiev sveta F1 Veľkú cenu Malajzie v Sepangu. Najrýchlejší čas zajazdil Brazílčan Felipe Massa, druhý bol jeho tímový kolega a obhajca titulu Kimi Räikkönen. Tretí dorazil Heiki Kovalainen.

*******************************
Veľká oblačnosť až zamračené a neskôr na mnohých miestach sneženie, do 400 m dážď so snehom alebo dážď. Vietor na horách a nárazoch do 20m/s.
Najvyššia denná teplota 3 až 7 st. Teplota na horách vo výške 1500 m -5 st.