Friday, March 28, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 28.08.2008
* Dalajláma vyzval čínu na dialóg

* Na otvorení OH v Pekingu budú chýbať mnohí vplyvní politici

* Väčšina Európanov odmieta americký protiraketový štít

* V noci zo soboty na nedeľu vstúpi do schengenu aj slovenský vzdušný priestor

* nezabudnite - cez víkend sa mení zimný na letný čas

Príjemný podvečer

Tibetský duchovný vodca dalajláma dnes vyzval Čínu, aby pristúpila na "zmysluplný dialóg" v súvislosti s krízou v Tibete. Dalajláma zdôraznil, že nemá v pláne sabotovať pekinské olympijské hry a nežiada nezávislosť Tibetu. V otvorenom liste svojim "čínskym bratom a sestrám" tibetský exilový líder uviedol, že je iba "obyčajný mních", ktorý sa snaží ochrániť "charakteristickú kultúru, jazyk a identitu tibetského ľudu". "Od začiatku som podporoval Peking, aby mu udelili možnosť organizovať olympiádu. Moje stanovisko zostalo nezmenené," dodal.

Najvyšší nemeckí predstavitelia kancelárka Angela Merkelová a minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier nebudú na otváracom ceremoniáli OH v Pekingu, oznámilo to dnes nemecké ministerstvo zahraničia. Dôvodom však nie sú udalosti v Tibete, uviedlo ministerstvo. Podobne sa vyjadrili aj ďalší európski predstavitelia, estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves, český prezident Václav Klaus a poľský premiér Donald Tusk. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy nevylúčil, že do Pekingu nepocestuje. Účasť na otvorení olympijských hier potvrdili americký prezident George Bush a britský premiér Gordon Brown, ktorého krajina bude organizátorom OH 2012.

Zvuk

Väčšina Európanov odmieta americký plán protiraketového štítu v strednej Európe. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Harris Interactive pre denník International Herald Tribune. Protiraketový štít najrozhodnejšie odmietajú Nemci (71 percent proti, 19 percent za). Nasledujú Španieli (61 percent proti, 19 percent za), Francúzi (58 percent proti, 22 percent za).

Iracký krízový parlament sa dnes stretol na mimoriadnom zhromaždení kvôli konfliktu v južnom prístavnom meste Basra. V Basre a ďalších irackých mestách už štvrtý deň bojujú iracké vládne jednotky so šiitskými bojovníkmi. Na stretnutí sa neboli dve najväčšie parlamentné frakcie, šiitská Zjednotená iracká aliancia a Kurdská aliancia. O situácii v Basre tak rokovali len poslanci z bloku radikálneho šiitského duchovného vodcu Muktadu al-Sadra a niekoľkých menších strán.

Z Wilkinsonovho šelfu v západnej časti Antarktídy sa odlomila obrovská ľadová kryha s rozlohou vyše 100 štvorcových km! Tá sa ďalej rozpadá na bloky veľké ako rodinné domy. Podľa vedcov sa tým začal nezvratný proces, počas ktorého sa od Wilkinsonovho šelfu čoskoro oddelí masa ľadu približne rovnako veľká ako Praha. Antarktída trpí zmenou klímy. Za posledných 50 rokov stúpla teplota na južnom póle o 2,5 stupňa Celzia.

Kazachstanskí colníci zadržali na hranici s Ruskom vyše pol tony afganského heroínu. Podľa úradov, má heroín hodnotu 22 miliónov amerických dolárov. Z rekordnej zásielky, ktorú zadržali, by bolo možné vyrobiť až 3,5 milióna dávok.

Írska polícia zadržala gang zlodejov, ktorí sa špecializovali na obete pri bankomatoch, v baroch a kluboch. Rôznymi trikmi ich oklamali a okradli. Podľa polície zadržanými sú deviati muži a tri ženy, všetko Rumuni vo veku od 16 do 40 rokov. Polícia ich zatkla dnes ráno. V šiestich domoch zabavili kradnuté veci v hodnote 30 tisíc eur. Do sledovania aktivít gangu bol nasadený aj dublinský policajt s rumunským pôvodom.

Zvuk

Cez víkend prejdeme na letný čas. V nedeľu o 02:00 ráno si ručičky hodiniek posunieme na 03:00. Pospíme si teda o hodinu kratšie.

Prechod na letný čas spôsobí, že niektoré vlaky prídu v nedeľu do cieľových staníc ako zmeškané. Pôjde o tri nočné rýchliky: Dva rýchliky Zemplín z Humenného do Bratislavy a Cassovia z Košíc do Prahy.

Prešovská radnica vyhlásila vojnu hlodavcom. Vyzýva vlastníkov a správcov bytov, aby udržiavali nehnuteľnosti v čistote a odstraňovali odpady, ktoré môžu byť zdrojom obživy pre hlodavce. Celoplošná deratizácia vrátane kanalizácie je nevyhnutná a treba ju vykonať naraz, aby hlodavce nemigrovali do neošetrených priestorov.

V sobotu sa začne 16. ročník Divadelnej Šuňavy. Je to postupová prehliadka neprofesionálneho divadla podtatranského regionu. Zúčastnia sa divadlá z okresov Poprad, Kežmarok, Levoča. Vítazi postupujú na krajské a celoslovenské prehliadky.

Lyžiari sa cez víkend budú môcť na Slovensku venovať svojej záľube v 35 strediskách. Podmienky v nich sú dnes väčšinou veľmi dobré a sneh prachový.
Oddnes sú na víkend otvorené areály Šachtičky, Tále, Krahule, Ski Zábava Hruštín a Racibor-Oravský Podzámok. Najvyššia snehová vrstva je v Lomnickom sedle, a to 2,2 metra. Na Štrbskom plese je 1,5 m snehu. Na východnom Slovensku sa lyžuje už len na Plejsoch, kde sú veľmi dobré podmienky a 40 cm snehu, a počas víkendu bude v prevádzke aj stredisko Skipark Erika Kojšovská hoľa.

Radoví Kubánci budú môcť vlastniť a využívať mobilné telefóny, čo bolo doteraz privilégium pracovníkov štátnej správy a zamestnancov zahraničných spoločností. Agentúra AP pripomína, že mobilné telefóny, a najmä služby budú pre Kubáncov aj tak príliš drahé.

Sport
Prvým finalistom hokejovej extraligy je Slovan Bratislava. V rozhodujúcom siedmom zápase semifinále play off zdolali Duklu Trenčín na domácom ľade 2:0. Hokejisti Slovana sa stretnú s víťazom rozhodujúceho siedmeho stretnutia Košice - Skalica, ktorý je na programe dnes o piatej v Košiciach.
Na Štrbskom Plese sa zajtra bude bojovať o tituly majstrov Slovenska v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii. S kariérov sa oficiálne rozlúči Martin Mesík, ktorý bol v posledných rokoch jediným Slovenským skokanom. Reprezentoval Slovensko na Svetovom pohári, majstrovstvách sveta či zimných olympijských hrách.
Hráči HK Lietajúce kone Prešov dokázali zdolať hokejistov Spišskej Novej Vsi až vo štvrtom semifinálovom zápase play off I. ligy a podarilo sa im upraviť stav série na 1:3. Rozhodnutie o postupujúcom do finále sa tak odkladá minimálne do soboty. Zajtra je totiž na programe piaty duel na ľade Spišskej Novej Vsi.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila vo včerajšom stretnutí 1. kola dvojhry na tenisovom turnaji WTA Tour V Miami nad thajčankou nenasadenou Tamarine Tanasugarnovou hladko 6:1, 6:2. V druhom kole ju čaká talianka Schiavoneová.

****************************
V noci bude polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 3 až -1, na juhozápade okolo 5 st.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené a miestami prehánky alebo dážď, od 1 000 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na severe miestami okolo 7 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 1 st.
Vietor 5 až 20 km/h.