Monday, March 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Cesty pod Tatrami sú zjazdné

12.00
Výstrahu prvého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav pre oblasť Horehronia, Liptova, Oravy a Kysúc. V priebehu dňa by tu malo napadnúť do 20 cm Návštevníci hôr by mali dodržiavať pokyny horskej služby.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň. Novonapadnutý a vetrom previaty sneh je na mnohých extrémnych strmých svahoch len slabo spevnený. Uvoľnenie lavín je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení. Samovoľne sa môžu spustiť malé a stredné lavíny nového naviateho snehu. Pri vysokohorských túrach buďte opatrní. Vyznačené lyžiarske trate a trasy sú bezpečné.

Cesty pod Tatrami sú zjazdné. Hasiči ráno asistovali pri viacerých haváriách a popadaných stromoch. Stromy padali pri Tepličke, smerom na Doľany za Levočou pri Podhoranoch a Toporci v Prakovciach, Mlynkoch a Smižanoch. Pre ťažký a mokrý sneh začali padať stromy vo viacerých miestach Košického kraja. Štyri prípady odstraňovania stromov vyvrátených na cestách hlásili hasiči zo Spišskej Novej Vsi. Ďalší strom odstraňovali košickí hasiči v smere na Jahodnú na Folkmarskom kopci.

V Krompachoch vypukol dnes po 9.hodine požiar velína Slovenských energetických závodov. Na mieste sú hasiči z Krompách, Spišskej Novej Vsi, Gelnice a Košíc. Zasiahnuť však nemôžu, pretože objekt potrebujú odpojiť od elektrického prúdu. Dym z horiaceho objektu je vidieť zďaleka. V Krompachoch v dôsledku padania ťažkého snehu došlo tiež k poškodeniu elektrického vedenia a tak je celé mesto bez prúdu.

Veľkonočný pondelok sa zvykne nazývať aj "Pondelkom Baránka" na pamiatku
zmŕtvychvstania Krista. Veľkonočné obdobie trvá 50 dní. Začína sa na Bielu sobotu večer a končí sa večer na sviatok Zoslania Ducha Svätého (Turíce). Tento rok to bude 11. mája.

Ako každý rok na Veľkonočný pondelok je poľská polícia aj teraz v pohotovosti. Tradícia oblievania sa na svoj spôsob chopili chuligáni. Striehnu v parkoch, pred kostolmi alebo na chodníkoch a oblievajú nič netušiacich okoloidúcich. Mimoriadne nebezpečné je, keď takíto "veľkonoční vagabundi" hádžu z mostov na dolu idúce autá igelitové vrecká naplnené vodou. V minulých rokoch spôsobili tak niekoľko havárií. Polícia preto v mestách posilnila hliadky. Na "chuligánsky" priebeh Veľkonočného pondelka má podľa polície vplyv aj počasie. Ak prší a je zima, je sviatočných výtržníkov na uliciach menej.

V Tatrách bude dnes veselo. Na ženy a dámy, ktoré sa dnes pred oblievačmi prídu skryť na Starolesniansku poľanu k Rainerovej chate, bude totiž čakať chatár. Má pripravený jeden 3 metrový a jeden 2-metrový korbáč. Každá šibnutá alebo vyšibaná deva dostane pečiatku.

Polícia rozohnala protest asi dvesto tibetských utečencov a mníchov pred kanceláriami OSN, pričom asi 40 účastníkov zatkla. Dnešný protest bol posledným v nepálskom hlavnom meste Kátmandu, na ktorom demonštranti požadovali, aby Spojené národy vyšetrili zásah čínskych úradov v Tibete. Polícia protestujúcich bila bambusovými tyčami a zabavila im zástavy a transparenty.

Spomedzi 2900 slovenských obcí bude mať asi 1500 menšiu šancu dosiahnuť na peniaze z eurofondov. Združenie miest a obcí žiada, aby na ne vláda nezabudla. Ministerstvo výstavby, ktoré zastrešuje čerpanie peňazí z EÚ, ostatné obce nezaradilo do takzvaných pólov rastu. Toto opatrenie by malo zabezpečiť, aby sa peniaze dostali predovšetkým do najvýznamnejších sídiel.

Doteraz nevídané bezpečnostné opatrenia zavádza Rumunsko pred blížiacim sa summitom NATO. Ten bude začiatkom apríla v Bukurešti. Vyskytol sa však problém s počtom a kvalitou záchodov, uviedol včera chorvátsky server Večernij List. Na summite sa zúčastní približne 50 predstaviteľov štátov. V bývalom paláci diktátora Ceausescua nie je dostatok záchodov vzhľadom na štandard NATO, čo je jedna toaletu na päť delegátov. NATO požiadalo rumunskú vládu o 1000 dodatočných záchodov.

V gréckej Olympii slávnostne zapálili olympijský oheň, ktorý sa po niekoľkomesačnej púti presune do dejiska hier v Pekingu. Pochodeň vzplanula krátko pred 11. hodinou v rukách gréckej herečky Marie Nafpliotuovej. Ceremoniál v úvode narušil protibetský demonštrant.

Slovenský tenista Michal Mertiňák postúpil do hlavnej súťaže dvojhry na challengerovom turnaji v talianskej Barlette (antuka). Vo finále kvalifikácie zdolal Rusa Alexandra Kudriavceva 6:3, 6:1.

**************************************
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, od 700 m
sneženie. Vietor od juhu v nárazoch do 25m/s. K večeru bude vietor slabnúť. Najvyššia denná teplota 5 až 10, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.