Tuesday, March 25, 2008

Pripravil Michal Novák: V juhoirackej Basre dnes prepukli prudké boje

13:00 25.03.2008

V juhoirackej Basre dnes prepukli prudké boje medzi vládnymi silami a šiitskými ozbrojencami. Polícia a vojenské zdroje potvrdili, že v oblasti sa začala operácia proti milíciám známym pod názvom Mahdího armáda. Z mesta stúpa dym a ozývajú sa výbuchy. Úrady vyhlásili v meste časovo neobmedzený zákaz vychádzania v noci. Na operáciu dozerá iracký premiér Nurí al-Málikí. Informovala o tom britská armáda, ktorá odovzdala Iračanom kontrolu nad mestom minulý rok v decembri.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarraf prisľúbil novému premiérovi krajiny "absolútnu podporu". Mušarraf to uviedol po formálnom uvedení premiéra do funkcie. Nový pakistanský premiér Júsuf Ráza Gilání hneď po svojom včerajšom zvolení v parlamente nariadil prepustenie všetkých sudcov, ktorých zadržali počas výnimočného stavu, ktorý minulý rok vyhlásil prezident Parvíz Mušarraf.

Veľký požiar zachvátil grécky ostrov Skopelos a vymkol sa spod kontroly, úrady preto vyhlásili stav pohotovosti. Hasičom bráni v záchranných prácach veľmi silný vietor. Ten zničil už najmenej 60 hektárov borovicových lesov. V bezprostrednom ohrození však nie sú žiadne obývané časti ostrova. Požiar na ostrove vypukol už v nedeľu, príčiny nie sú známe. Oheň sa šíril aj napriek nočným prívalovým lejakom.

Počasie vyčíňa v celej Európe. Poľadovica a sneh potrápili vodičov v susednom Česku, ale aj v Británii a Francúzsku. V rakúskych Alpách sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo. Českí cestári upozorňujú, že treba dávať veľký pozor najmä na Vysočine, kde sa stále držia zvyšky snehu.

Príčinou novoročnej nehody indonézskych aerolínií Adam Air, pri ktorej zahynulo všetkých 102 osôb na palube, bola chyba pilotov, informovali v utorok vyšetrovatelia. Piloti nešťastnou náhodou vypli autopilota, keď sa pokúšali vyriešiť problém s navigačnými prístrojmi lietadla.

Dnes si pripomíname konanie tzv. sviečkovej manifestácie v roku 1988, keď sa na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí zišli tisícky občanov hlavného mesta, aby so sviečkami v rukách demonštrovali proti nedodržiavaniu ľudských a najmä náboženských práv, predovšetkým slobodnej voľby svojho svetonázoru, vtedajším vládnym režimom. Demonštrácia bola najväčším verejným vystúpením proti komunistickej diktatúre v Československu od roku 1968.

V dnešný posledný deň veľkonočných prázdnin je lyžiarom na Slovensku k dispozícii okolo 50 stredísk, vo väčšine z nich sú podmienky na lyžovanie veľmi dobré. Liptovská Teplička, Lopušná dolina, Tatranská Javorina, Dolinky a Oravský Podzámok budú v prevádzke dnes a potom v sobotu a nedeľu. Sezónu dnes ukončila Litmanová. Minimálne do konca tohto týždňa sa bude denne lyžovať na Čertovici v Pavčinej Lehote a v Remate. V mnohých strediskách sú platné jarné zľavy.

Zo Žiliny do Bratislavy dnes pôjde mimoriadny vlak, ktorý inak premáva iba v nedeľu. Železničná spoločnosť Slovensko pridala rýchlik Inovec zo Žiliny do bratislavskej Hlavnej stanice pre zvýšený záujem o prepravu cestujúcich po veľkonočných sviatkoch. Vlak zo Žiliny odchádza o 16:40, do Bratislavy by mal prísť o 19:34.

V Trutnove sa začal súd s umeleckou skupinou Ztohoven, ktorá v lete odvysielala v Českej Televízii jadrový výbuch. 17. júna sa nabúrali do signálu webovej kamery, programu Panorama Do záberov horskej krajiny zakomponovali výbuch atómovej bomby. Umelcov podporili desiatky prívržencov. Skupina Ztohoven čelí žalobe za trestný čin šírenia poplašnej správy. Podnet dala polícii Česká televízia.

SPORT

Postup Dukly Trenčín do semifinále play off hokejovej extraligy a zápasy s tradičným veľkým rivalom Slovanom Bratislava vzbudil obrovský záujem Trenčanov o hokej. Kým v Bratislave nedeľný piaty zápas nebol ani vypredaný, pred pokladňu trenčianskeho zimného štadióna sa prví záujemcovia o lístky na dnešný šiesty duel postavili už včera podvečer a celú noc čakali, kým ju dnes ráno o 9.00 otvorili. Do predaja sa dostalo približne 3 000 lístkov. Zvyšok kapacity zo 6 150 miest je určený pre držiteľov permanentiek, ďalšie vstupenky dostanú hráči a sponzori.

Pre Miroslava Zálešáka sa hokejová sezóna skončila predčasne pred minimálne jedným z jej vrcholov. Útočník Skalice sa zranil v piatom zápase semifinálovej série play off v Košiciach a podľa informácií z priameho prenosu STV pôjde na operáciu ramena. Košice vedú v sérii nad Skalicou 3:2.

Futbalová streda prinesie okrem zápasu Slovákov s Islandom v Zlatých Moravciach aj ďalších 25 priateľských stretnutí v príprave na EURO 2008, resp. v príprave na rôzne kvalifikácie kontinentálnych zón na MS 2010. Mimoriadnu pozornosť budú pútať stretnutia Španielsko - Taliansko, Francúzsko - Anglicko, či Brazília - Švédsko v Londýne.

Najväčším šlágrom bude meranie síl na parížskom štadióne Stade de France, kde Francúzsko privíta výber Anglicka. Tréner Albionu Fabio Capello nominoval aj stredopoliara Davida Beckhama, ktorý tak má šancu na svoj stý reprezentačný štart. "Keď dosiahnem stovku, bude to paráda. Ale nechcel by som sa zastaviť na tejto méte." povedal Beckham.

Krátke videá rádia RTI na stránke Youtube navštívilo už vyše 90 tisíc ľudí. Na najvyšších priečkach návštevností je spravodajský tím RTI, ale aj rozhovor s lídrom rockovej legendy Deep Purple Ianom Gillanom.Nájdete tam aj interview s Helenou Vondráčkovou, či vtipné spoty našich moderátorov.

*************************************
Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a na viacerých miestach snehové prehánky. Najvyššia denná teplota 3 až 8 st., na severe miestami okolo +1 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -8 st.
Západný až severozápadný vietor 5 až 20 km/h, na západe v nárazoch miestami do 55 km/h.