Wednesday, March 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Nicolas Sarkozy vo Veľkej Británii

15:00 26.03.2008

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyzval Britániu a Francúzsko, aby otvorili novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch. Sarkozy s manželkou začali dnes dvojdňovú oficiálnu návštevu Veľkej Británie. Analytici predpokladajú, že návšteva je príležitosťou pre Sarkozyho a Browna, aby prekonali napäté vzťahy medzi krajinami, ktoré zdedili po svojich predchodcoch Jacquesovi Chiracovi a Tony Blairovi. Chirac ostro kritizoval Blairovu silnú podporu invázie USA do Iraku.

Britský premiér Gordon Brown podporuje kandidatúru svojho predchodcu Tonyho Blaira na post predsedu Európskej únie. Vyhlásil to v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde na margo oficiálnej návštevy prezidenta Nicolasa Sarkozyho vo Veľkej Británii. Brown tiež vyhlásil, že Lisabonská zmluva umožní fungovanie 27-člennej EÚ na "najbližších desať rokov." Lisabonskú zmluvu vo februári v parlamente schválilo Francúzsko ako prvá z veľkých členských krajín EÚ. Zmluvu už schválili aj poslanci v Maďarsku, Rumunsku, v Slovinsku, v Bulharsku a na Malte. Jedinou členskou krajinou únie, ktorá je na základe svojich zákonov povinná o zmluve usporiadať referendum, je Írsko.

Britský premiér odmietol výzvy na bojkot olympijských hier v Pekingu. "Jasne som za to, aby sa olympiáda uskutočnila," uviedol pre denník Le Monde. "Verím, že dialóg medzi dalajlámom a čínskymi predstaviteľmi je možný," pokračoval Brown. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, si zatiaľ necháva otvorenú možnosť bojkotu úvodného ceremoniálu olympiády. Európsky parlament má dnes prijať rezolúciu k situácii v Tibete a európski ministri zahraničných vecí majú o nepokojoch v čínskej provincii rokovať v piatok v Slovinsku.

Čína dnes ostro odsúdila dodávku súčiastok balistických rakiet do Taiwanu zo strany Spojených štátov. Peking požaduje vyšetrenie tohto postupu. Zásielku priznalo americké ministerstvo obrany, no uviedlo, že išlo o omyl a zásielka sa už vrátila naspäť.

Dnes pricestovali do Tibetskej Lhasy prví zahraniční novinári. Čína konečne povolila vstup do Tibetu od vypuknutia protičínskych protestov v krajine. Protesty vrhli zlé svetlo na čínsku vládu pred letnými olympijskými hrami v Pekingu. Počas trojdňovej návštevy môžu novinári hovoriť s obeťami násilných protestov a obzrieť si škody.

Slovenské denníky spustia zajtra protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona. Dohodli sa na tom predstavitelia Združenia vydavateľov periodickej tlače. Reagovali tak na výsledok dnešného rokovania Výboru NR pre kultúru a médiá, ktorý odsúhlasil minulotýždňovú podobu pozmeňovacích návrhov koalície k návrhu tlačového zákona bez zmien požadovaných zástupcami opozície, tlače, novinárov aj medzinárodných organizácii. Vydavatelia chcú na stránkach novín verejnosti dokázať, že navrhovaný tlačový zákon nie je v jej záujme.

Zástupcovia maďarskej menšiny obnovili Ústrednú koordinačnú radu, ktorá má monitorovať dianie v školstve v súvislosti s novým školským zákonom. Strana maďarskej koalície chce podať návrh na stiahnutie reformy. Ak ju parlament v jej súčasnej podobe schváli, maďarské organizácie využijú rôzne formy občianskej neposlušnosti. Podpredseda SMK pre školstvo László Szigeti povedal, že ich cieľom je, "aby Slovenská republika prijala demokratický školský zákon, ktorý rešpektuje práva národnostných menšín na výchovu a vzdelávanie."
Sport

Včera vyrovnal semifianálovu sériu Slovan s Trenčínom na 3:3 a rozhodne sa v siedmom zápase v Bratislave. Dnes čaká súboj Skalicu s Košicami. Východniari vedú v sérii 3:2. Duel sa začne o piatej.

Slovenský tenista Michal Mertiňák a Rakúšan Oliver Marach postúpili do semifinále štvorhry na turnaji v talianskej Barlette. V dnešnom štvrťfinále zdolali taliansku dvojicu Giorgini, Vagnozzi 6:4, 7:5.

***********************************
NOC:
Polooblačno až oblačno a ojedinele snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v dolinách a kotlinách miestami okolo -7 st.
Mierny premenlivý vietor do 4 m/s (15 km/h).

ŠTVRTOK:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo dážď, od 700 m zrážky snehové.
Najvyššia denná teplota 7 až 12 st, na severe miestami okolo 5 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -3 st.
Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).