Monday, March 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Slovan zdolala v prvom zápase finále hokejovej extraligy Košice

1.4. 8.00
Vysokopostavený americký vyjednávač o umiestnení protiraketového systému v strednej Európe John Rood včera povedal, že USA a Česká republika sa blížia k dohode o inštalácii radaru na českom území. Česká republika tiež hovorí o tom, že je pripravená dohodu podpísať.

Poľský parlament bude dnes hlasovať o novej reformnej zmluve. Lisabonskú zmluvu podpísali v decembri minulého roka lídri krajín únie. Nahradiť má ústavnú zmluvu EÚ, ktorú v roku 2005 odmietli v referendách Francúzsko a Holandsko.

Horúčka dengue včera v brazílskom štáte Rio de Janeiro usmrtila ďalších troch ľudí. Počet obetí tejto choroby, ktorú prenášajú komáre, tak tohto roku na východe Brazílie vzrástol na 67. Brazílske federálne úrady minulý týždeň nasadili na boj proti tejto vírusovej chorobe armádu vrátane 1 200 požiarnikov a 600 lekárov. Civilná ochrana v Riu dostala mimoriadne právomoci kedykoľvek vstupovať do súkromných budov, aby likvidovala kolónie komárov.

Podľa predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej by prezident Bush mal zvážiť bojkot otváracej ceremónie olympijských hier v Pekingu. Podľa Bieleho domu Bush nebude olympiádu v Pekingu bojkotovať, pretože ide o športové a nie politické podujatie. Francúzsky prezident Sarkozy pripustil, že sa na otvorení olympijských hier nezúčastní na znak nesúhlasu s čínskou reakciou na nepokoje v Tibete. To isté chce urobiť aj nemecká kancelárka Merkelová.

Obavy českej polície, že derby futbalových tímov Sparty a Slavie v Prahe na Strahove bude rizikovým zápasom, sa naplnili. Horkokrvní stúpenci oboch futbalových tímov hádzali na štadióne dymovnice a demolovali sedačky. Rušno bolo aj v pomerne vzdialenej štvrti Podolí, kde zdemolovali električku. Pochody fanúšikov na štadión a potom zo štadióna domov, spolu s rozsiahlymi opatreniami polície, spôsobili v najmenej v dvoch pražských štvrtiach, v Prahe 5 a 6, niekoľkohodinový dopravný kolaps.

Za rozhlas a televíziu budeme od dnes platiť všetci, ktorí máme elektrinu. Ak ste doteraz neplatili, mali by ste sa do konca apríla na pošte prihlásiť ako platiteľ. Inak vám hrozí 500 korunová pokuta. Platiť musia aj ľudia z oblastí, kde nemajú vôbec signál rozhlasu a televízie. Čoskoro ich môžu osloviť aj zberači podpisov pod petíciu za zrušenie poplatkov. Pod petíciou je zatiaľ asi 7 tisíc podpisov, na vypísanie referenda ich treba 35 tisíc.

Deň vtáctva, ktorý pripadá na 1. apríla, si environmentalisti pripomenú rôznymi výstavami a vernisážami. Ornitológovia odhadujú, že na Slovensko priletí z Afriky a Ázie každoročne asi tridsať miliónov vtákov, z čoho asi dve tretiny v apríli.

Hokejisti Slovana Bratislava vyhrali v pondelok v prvom zápase finálovej série play off 15. ročníka Slovnaft extraligy nad HC Košice 4:2. Druhý duel je na programe v utorok o 17.00 opäť v bratislavskej Samsung Aréne.

Po slovenskej tenisovej jednotke Daniele Hantuchovej sa s účinkovaním vo dvojhre na turnaji WTA v Miami rozlúčila aj Dominika Cibulková. V 3. kole prehrala s Ruskou Jelenou Dementievovou 0:6, 7:6 a 4:6.

************************************

Polojasno až oblačno. Od východu postupne zamračené a miestami slabý dážď
alebo prehánky. Severný vietor do 7m/s. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st.