Monday, March 31, 2008

Pripravil Michal Novák: Americká armáda zlikvidovala včera počas bojov v Bagdade 41 militantov

11:00 31.03.2008

Americká armáda zlikvidovala včera počas bojov v Bagdade 41 militantov, oznámila dnes armáda. Boje prebiehali vo východnej a severovýchodnej časti mesta, kde sa americké a iracké ozbrojené sily zameriavali na stúpencov radikálneho šiitského duchovného Muktadu as-Sadra. V bojoch proti as-Sadrovým stúpencami zahynulo v Bagdade, juhoirackej Basre a ďalších šiitských enklávach od utorka minulého týždňa spolu viac ako 320 militantov.

Americký prezident George Bush odlieta dnes na prvú zo série "rozlúčkových" zahraničných ciest predtým, než v januári budúceho roka opustí svoj úrad. Dnes a zajtra bude na krátkej návšteve Ukrajiny, potom absolvuje v Bukurešti svoj posledný summit NATO vo funkcii. Cestu zakončí v ruskom letovisku Soči, kde sa pravdepodobne poslednýkrát stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý sa so svojím úradom tiež lúči.

Peruánska polícia zadržala vyše dvoch ton kokaínu a zatkla štyroch údajných členov medzinárodného gangu. Väčšinu narkotík zadržala polícia v dome na predmestí Limy a menšiu časť v susednom prístave Callao. Kokaín, údajne určený pre Európu, bol ukrytý v matracoch. Peruánske úrady skonfiškovali podľa národnej polície za prvé tri mesiace tohto roku 11 ton narkotík. Peru je druhým najväčším producentom koky a distribútorom kokaínu po Kolumbii.

Ponuka lyžiarskych areálov otvorených aj cez pracovné dni sa výrazne znížila. Dnes je v prevádzke 15 stredísk. Otvorené sú areály v Tatrách, Fatrách, Oravskej Magure a Veľká Rača na Kysuciach. Sezónu ukončili Mýto pod Ďumbierom, Plejsy, Kojšovská hoľa, Remata, Králiky, Pavčina Lehota, Ždiar-Strednica či Jasenská dolina. Počas víkendu je plánovaná prevádzka ešte v strediskách Jamy, Jakubkova lúka, Liptovská Teplička, Čertovica-STIV alebo Ski Zábava Hruštín.

Sport

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nečakane prehrala v 3. kole dvojhry na turnaji v Miami na Floride s nenasadenou Japonkou Ai Sugijamovou za 182 minút 4:6, 7:6, 5:7.

Dominika Cibulková tiež prehrala v 3. kole na turnaji v Miami. Potrápila však desiatu nasadenú Rusku Jelen u Dementievovú v troch setoch 0:6, 7:6, 4:6.

Najvyššia talianska futbalová súťaž mala v nedeľu na programe stretnutia 31. kola. O výsledku duelu Neapol - Palermo (1:0) rozhodol slovenský stredopoliar Marek Hamšík, ktorý v nadstavenom čase strelil jediný gól.

Do finále Slovenskej hokejovej extraligy sa prebojovali dva najlepšie tímy základnej časti - prvý Slovan a druhé Košice. Finále sa začína dnes v Bratislave o piatej.

V nedeľných zápasoch NHL sa presadili štyria Slováci. Marián Gáborík strelil svoj 40. gól v sezóne a rozhodol o víťazstve Wild, celkovo v zápase proti Coloradu zaznamenal dva góly, Pavlovi Demitrovi pripísali jednu asistenciu. Víťazný gól strelil v predĺžení aj Andrej Sekera, jedným gólom pomohol k víťazstvu Penguins nad NY Rangers Marián Hossa.

Pittsburgh - NY Rangers 3:1
Detroit - Nashville 1:0 po predĺžení
Buffalo - Boston 2:1 po predĺžení
Minnesota - Colorado 3:2 po predĺžení
Chicago - Columbus 5:4 po samostatných nájazdoch
Anaheim - Dallas 3:2 po samostatných nájazdoch
San José - Phoenix 3:1
Vancouver - Calgary 6:2
**********************

Slnečno. Ráno v nižších polohách miestami hmlisto.
Najvyššia denná teplota 14 až 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st.
Slabý, na západe spočiatku juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.