Monday, October 29, 2007

tourist news

9.30
Na Chopku 3 takmer jasno po hmle, na Lomnickom štíte -1 takmer jasno, na Štrbskom plese a 9 oblačno a v Poprade 6 hmla

Podmienky na turistiku sú v Slovenskom raji a Malej Fatre a v Nízkych tatrách .

Vo vysokých polohách Vysokých Tatier je v žlaboch miestami do 25 cm snehu na zľadovateľom podklade. Zvýšte opatrnosť pri prechode vysokohorských sediel.

Demänovská jaskyňa Slobody a Dobšinská ľadová jaskyňa sú dnes zatvorené.

Oproti Spišskému hradu je na kopci Spišská Kapitula, cirkevné mestečko, charakteristické katedrálou s dvomi románskymi vežami. Od roku 1776 je sídlom Spišského biskupstva. Spomedzi jeho pamiatok si zaslúži pozornosť románska soška "biely lev", oltár v Zápoľského kaplnke i krásne renesančné epitafy.


Dnes bude v Tatrách polooblačno až oblačno. Ráno a dopoludnia na podhorí miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Denné teploty od 2 vo vysokých polohách do 12 stupňov v podhorí

**********************************

It will be cloudy and misty in the mountains today. Daily temperatures from two to twelve degrees.

There are good conditions for hiking in slovak paradise, LowTatras and Malá Fatra.

There is a snow and ice in some places of higher altitudes in High Tatras. Be careful on the tourist pathways after snowing.

Traditional tour of the Demänovská Cave of Liberty closed. Dobšinská Ice Cave is closed to.

On the hill opposite Spiš castle is Spišská Kapitula, church town, which is a characteristic cathedral with two Romanic towers. From the year 1776 it has been a residence of Spiš bishops. One of the monuments worth your attention is the Romanic statue called “white lion”, altar in Zapolsky chapel and also the beautiful renaissance epitaphs.