Wednesday, October 31, 2007

pripravila katarína plavčanová Ohrozenie krajín Európy iránskymi balistickými strelami je reálne a treba sa ním zaoberať už dnes

8.00
Ohrozenie krajín Európy iránskymi balistickými strelami je reálne a treba sa ním zaoberať už dnes. V Bratislave to vyhlásil veľvyslanec Spojených štátov amerických na Slovensku Rudolphe Meaker Vallee. Poukázal na minuloročný test iránskej strely s dosahom 1300 kilometrov. USA plánujú v Česku vybudovať radarovú stanicu, ktorá má slúžiť na určenie dráhy 10 obranných striel umiestnených v Poľsku. Projekt ostro kritizovali ruskí predstavitelia, podľa ktorých je radarový štít namierený proti Rusku.

Väčšina Rusov si želá, aby prezident Vladimír Putin zostal v úrade tretie funkčné obdobie. Podľa ruskej ústavy však už budúci rok nemôže vo voľbách kandidovať. Množstvo Rusov je dokonca za to, aby bol Putin doživotným prezidentom. Prieskum uskutočnili začiatkom októbra na vzorke 1600 respondentov. Putin opakovane vyhlásil, že vo voľbách v roku 2008 sa o funkciu hlavy štátu nebude uchádzať.

Týždeň trvajúce prudké dažde spôsobili na juhovýchode Mexika záplavy, pre ktoré museli opustiť svoje domovy v štátoch Tabasco a Chiapas, desaťtisíce ľudí. Najmenej 20 tisíc ľudí v hlavnom meste štátu Tabasco, kde hladina vody dosiahla do výšky striech domov, muselo odísť do núdzových prístreškov a guvernér vyzval obyvateľov, aby sa nechali evakuovať. "Ak neodídu, prinútim ich odísť násilím," povedal guvernér.

Pápež Benedikt 16-ty sa v decembri súkromne stretne s exilovým tibetským duchovným lídrom dalajlámom. Včera to oznámili vatikánske zdroje. Dalajláma pápežovi povedal, že by sa malo konať viac stretnutí medzi predstaviteľmi kresťanstva a budhizmu.

Valné zhromaždenie OSN včera vyzvalo všetky svoje členské štáty, aby počas budúcoročných olympijských hier v Pekingu dodržali prímerie a pomohli budovať "prostredníctvom športu pokojný a lepší svet". Rezolúcia, za ktorú sa jednomyseľne vyslovilo všetkých 192 členov VZ je v súlade s praxou, ktorej korene siahajú do starovekého Grécka.

Motoristi musia v období Sviatku všetkých svätých, ktorý tento rok pripadol nadnes, počítať so zhustenou premávkou na cestách. Opatrne bude treba jazdiť predovšetkým v okolí veľkých miest ako Bratislava, Trnava, Nitra, Žilina, Prešov či Košice. Problematickým bude i úsek medzi Považskou Bystricou a Žilinou, kde musia vodiči čiastočne jazdiť po nedokončenej diaľnici.

Podľa pracovníkov Stella Centra by si vodiči mali dávať pozor predovšetkým na svojich menej skúsených kolegov, ktorí vyťahujú autá z garáže iba cez sviatky.Práve sviatoční šoféri zvyknú spôsobiť značný počet kolízií či dopravný chaos. Počas sviatočného obdobia treba počítať aj so zvýšeným počtom policajných hliadok.

Podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko Miloša Čikovského počas sviatočného obdobia vypravia niekoľko posilových vlakov. Zavedením mimoriadnych spojov sa má zlepšiť cestovanie napríklad na frekventovaných tratiach z Bratislavy cez Žilinu do Košíc a Humenného, z Bratislavy do Nitry, z Košíc do Prahy a na trati Zvolen-Nové Zámky.

Výsledky 4. kola basketbalovej extraligy žien: Ružomberok - Poprad 83:54, Banská Bystrica - Bratislava 111:51, Rožňava - Nitra 84:71, KOSIT Košice - Cassovia Košice 124:57, Myjava - Viktoria Košice 50:86.
**************************

Prevažne polojasno. Ráno a predpoludním ojedinele hmla alebo nízka
oblačnosť. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st. Severný vietor 3 až 6 m/s.