Monday, October 29, 2007

pripravila katarína plavčanová V dánskych pobrežných vodách včera havarovala nákladná loď, ktorá sa plavila pod slovenskou vlajkou

29.10. 8.00
V dánskych pobrežných vodách včera havarovala nákladná loď, ktorá sa plavila pod slovenskou vlajkou. Podľa informácií Dánskeho námorného operatívneho veliteľstva ani jeden člen posádky nebol občanom SR." Najmenej jedna osoba zahynula a ďalších sedem je nezvestných. Osemdesiatmetrová loď sa začala potápať za dobrého počasia vo Fehrmanovom prielive medzi Dánskom a Nemeckom. Príčina havárie zatiaľ nie je známa.

Oslavy vzniku Československej republiky včera večer v Česku vyvrcholili na Pražskom hrade. Klaus v prejave značnú časť venoval vzťahom so susedmi. Vyzdvihol "unikátne a nadštandardné" vzťahy so Slovenskom, ako aj priateľské vzťahy s Poľskom. Naopak, kriticky sa vyslovil na adresu Rakúska, odkiaľ zaznieva nesúhlas s českou jadrovou energetikou a opakovane dochádza k nastoľovaniu otázky "povojnovej histórie", teda Benešových dekrétov.

Škandinávsky letecký prepravca Scandinavian Airlines oznámil, že natrvalo zastaví lety svojich lietadiel typu Q400 po sérii zlyhaní podvozkov týchto strojov počas pristávania. Spoločnosť sa tak rozhodla deň po najnovšej nehode, keď sa jej lietadlu so 44 ľuďmi na palube zlomilo na letisku v Kodani pravé koleso. Nikto z pasažierov ani členov posádky nebol vážnejšie zranený.

Tropická búrka Noel sa včera sformovala v oblasti Karibiku a hrozí, že prudkými dažďami zasiahne ostrov Haiti. Búrka s ustáleným vetrom s rýchlosťou 80 km/h by podľa predpovedí mala zamieriť k ostrovu Kuba. Informovalo o tom americké Národné hurikánové centrum.

Žiakom základných a stredných škôl sa v stredu začnú jesenné prázdniny. Voľno majú do piatka. Do školských lavíc sa vrátia v pondelok. Ďalšie dni voľna ich čakajú až na Vianoce. Vianočné prázdniny sa im začnú 22. decembra, v novom roku ich školy opäť privítajú 8. januára.

Hokej, 20. kolo extraligy: Kežmarok - Poprad 4:3p, Žilina - Trenčín 0:1, Zvolen - Košice 4:2, L. Mikuláš - Slovan 2:6,. 31. kolo: Martin - SR 20 10:1.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa stala víťazkou turnaja WTA Tour v rakúskom Linzi, keď zdolala Švajčiarku Patty Schnyderovú 6:4, 6:2. V poslednej možnej chvíli si tým zabezpečila priamy postup na "výberové" MS WTA Tour do Madridu (6. - 11. novembra) pre osem najlepších hráčok sezóny.

Nemecká tenistka Tatjana Maleková sa stala víťazkou dvojhry na turnaji ITF Ritro Slovak Open v bratislave. Vo finále si poradila s držiteľkou voľnej karty Češkou Petrou Kvítovou v dvoch setoch 6:2, 7:6 a pripísala si na svoje konto životný úspech.
**********************************
Oblačno až zamračené, v nižších polohách miestami hmlisto. Na horách, ojedinele aj v nižších polohách zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 13 st. Slabý vietor.