Thursday, October 25, 2007

pripravila katarína plavčanová Pristátie "uneseného" lietadla Boeing 737 na pražskom ruzyňskom letisku bolo včera súčasťou medzinárodného bezpečnost

15.00
Pristátie "uneseného" lietadla Boeing 737 na pražskom ruzyňskom letisku bolo včera súčasťou medzinárodného bezpečnostného cvičenia. Akcia začala ráno na mníchovskom letisku, popoludní vzlietli z čáslavskej základne dva armádne lietadlá a pripojili sa k tretiemu, na ktorého palube prebehol simulovaný únos. Policajti, hasiči a záchranári si vyskúšali ako vyjednávať s únoscami a ochrániť lietadlo a pasažierov. Cvičenie sa uskutočnilo počas úplnej prevádzky letiska a nijak nenarušilo letový poriadok ani vybavovanie cestujúcich.

Zemetrasenie so silou 5,7 stupňa Richterovej stupnice otriaslo juhozápadom Bolívie. Výšky škôd a počty prípadných obetí na životoch v postihnutej oblasti ešte nie sú známe.

Pražskí hasiči dnes evakuovali 2500 hostí a zamestnancov luxusného 5hviezdičkového hotela Hilton a niekoľkých susediacich budov. Dôvodom bol únik zemného plynu z potrubia poškodeného pri výkopových prácach pred hotelom. Plyn sa cez klimatizáciu dostal do budovy hotela. Po niekoľkých hodinách a odvetraní priestorov hotela sa hostia a zamestnanci mohli vrátiť.

Nemeckí rušňovodiči dnes začali nový štrajk, čím spôsobili zmätok v berlínskej prímestskej doprave. 30-hodinová akcia zasiahla aj cestujúcich regionálnych spojov v 5-tich spolkových krajinách. Štrajk nemeckých rušňovodičov za zvýšenie miezd je už štvrtým v tomto mesiaci. Nemecké železnice denne využíva okolo 10 miliónov cestujúcich.

Ak sa v najbližšom období nezmení situácia v slovenskom zdravotníctve, môže prísť podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Mariana Kollára ďalší exodus lekárov. Spôsobilo by to zrútenie prevádzky v mnohých, hlavne menších nemocniciach. V týchto dňoch sa preto vo väčšine slovenských nemocníc paralelne rozbiehajú dve podpisové akcie. V nich odbory požaduje predčasné vyčlenenie dostatočného objemu finančných prostriedkov na stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov, vypracovanie legislatívnej normy, ktorá by ju zabezpečila a zároveň zlepšila pracovné podmienky zdravotníkov, predovšetkým však žiada okamžité, minimálne 30-percentné navýšenie základných platov.

Už na budúci týždeň poisťovne zverejnia ceny za povinné zmluvné poistenie áut. Podľa Lýdie Blažekovej zo Slovenskej kancelárie poisťovateľov k výrazným zmenám nedôjde. Prípadné zvýšenie skôr pocítia rizikové skupiny. No verní a neškodoví klienti by sa mali dočkať aj bonusov či zliav. V prípade, že poisťovňa nenaplní vaše očakávania, môžete ju do 15-ho novembra zmeniť.

Deň po víťazstve 2:0 nad Valenciou v Lige majstrov odstúpil tréner futbalistov Rosenborgu Trondheim Knut Törum z funkcie. Dôvod sú zlé výsledky v domácej súťaži, keď obhajcovi patrí dve kolá pred koncom 6. miesto.
*************************
N O C:
Oblačno až polooblačno a miestami najmä na západe občasný dážď. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najnižšia nočná teplota 6 až 2, v dolinách ojedinele okolo 0 st.

P I A T O K:
Polooblačno až oblačno a na západe ojedinele občasný dážď. V nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 9 až 14, pri hmle a nízkej oblačnosti okolo 7 st. Slabý premenlivý vietor 2 až 5 m/s.