Monday, October 22, 2007

Pripravil Michal Novák: V Európskom parlamente sa hovorilo o Maďarskej Garde

7:00 23.10.2007

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská včera vyzvala maďarskú vládu, aby netolerovala činnosť Maďarskej gardy, polovojenskej nacionalistickej organizácie, ktorá používa symboliku veľmi podobnú nacistickej. Záborská je predsedníčkou výboru pre práva žien a rodovú rovnosť.

Pri stretoch medzi pravicovými radikálmi a políciou sa včera večer v Budapešti ľahko zranilo päť ľudí. Niekoľko stoviek demonštrantov sa pokúšalo priblížiť k budove Štátnej opery, kde mal prejav premiér Ferenc Gyurcsány. Demonštranti skandovali protižidovské heslá a na policajtov hádzali zápalné fľaše. Polícia použila slzný plyn. Medzi demonštrantmi boli aj členovia Maďarských gárd.

Najmenej šesťsto budov, z toho päťsto obytných domov, už zhorelo na juhu americkej Kalifornie. Dnes ráno informovala agentúra AP. Najhoršie je na tom okolie San Diega. Podľa miestnej televízie je v plameňoch vyše 800 kilometrov štvorcových. Požiare už pripravili o život najmenej jedného človeka.

Americký prezident George Bush požiada Kongres o ďalších 46 miliárd dolárov na financovanie vojny v Iraku a Afganistane. Celkovo tak Bushova administratíva žiada takmer 200 miliárd dolárov na vojenské operácie v zahraničí na rozpočtový rok, ktorý sa začína 1. októbra.

Tadžické ministerstvo kultúry zakázalo Svedkov Jehovových. Jeho členovia totiž odmietajú nastúpiť na základnú vojenskú službu. "Vyšetrovanie ministerstva preukázalo, že táto náboženská skupina porušuje ústavu" vyhlásil šéf sekcie náboženstva v krajine. Jehovisti podľa neho propagujú svoju spoločnosť na verejných priestranstvách a občanov získavajú aj násilím". K Svedkom Jehovovým sa hlási asi 500 obyvateľov tejto krajiny. Deväťdesiatdeväť percent Tadžikistanu vyznáva islam.

Španielsky kráľ Juan Carlos vyzdvihol posun vo vzťahoch medzi jeho krajinou a Slovenskom. Ako uviedol v slávnostnom prípitku počas večere so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom, vzťahy medzi oboma krajinami zaznamenali "kvalitatívny skok, odkedy sme spojencami a partnermi v projekte európskej integrácie".

Kurzy NBS:
EUR1 33,70
USD1 23,78
GBP1 48,31

Zápasy NHL:
Calgary San Jose 1:4
Montreal Boston 6:1
Carolina Vancouver 3:1

**************

Veľká oblačnosť až zamračené. Na viacerých miestach dážď. Sneženie nad 1500 m.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, na Kysuciach, Orave, Liptove
a Spiši len 3 až 7 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +3 st.
Severný až severovýchodný vietor 15 až 30 km/h.
miestami, najmä na východe, v nárazoch 55 až 70 km/h.