Wednesday, October 31, 2007

pripravila katarína plavčanová Bývalá pakistanská premiérka Bénazír Bhuttová včera náhle zrušila plán vycestovať z Pakistanu za rodinou

1.11. 7.00
Bývalá pakistanská premiérka Bénazír Bhuttová včera náhle zrušila plán vycestovať z Pakistanu za rodinou, kvôli obavám, že by vláda mohla počas jej neprítomnosti vyhlásiť výnimočný stav. Opozičná líderka, ktorá sa pri svojom návrate z exilu do vlasti stala 18. októbra cieľom samovražedného útoku, chcela navštíviť v Dubaji svojho manžela a tri deti. Podľa zdrojov jej strany by prezident Parvíz Mušarráf mohol vyhlásiť výnimočné opatrenia, pokiaľ Najvyšší súd krajiny v nasledujúcich dňoch označí jeho nedávne víťazstvo vo prezidentských voľbách za neústavné.

Väčšina Rusov si želá, aby prezident Vladimír Putin zostal v úrade tretie funkčné obdobie. Podľa ruskej ústavy však už budúci rok nemôže vo voľbách kandidovať. Množstvo Rusov je dokonca za to, aby bol Putin doživotným prezidentom. Prieskum uskutočnili začiatkom októbra na vzorke 1600 respondentov. Putin opakovane vyhlásil, že vo voľbách v roku 2008 sa o funkciu hlavy štátu nebude uchádzať.

Týždeň trvajúce prudké dažde spôsobili na juhovýchode Mexika záplavy, pre ktoré museli opustiť svoje domovy v štátoch Tabasco a Chiapas, desaťtisíce ľudí. Najmenej 20 tisíc ľudí v hlavnom meste štátu Tabasco, kde hladina vody dosiahla do výšky striech domov, muselo odísť do núdzových prístreškov a guvernér vyzval obyvateľov, aby sa nechali evakuovať. "Ak neodídu, prinútim ich odísť násilím," povedal guvernér.

Pápež Benedikt 16-ty sa v decembri súkromne stretne s exilovým tibetským duchovným lídrom dalajlámom. Včera to oznámili vatikánske zdroje. Dalajláma pápežovi povedal, že by sa malo konať viac stretnutí medzi predstaviteľmi kresťanstva a budhizmu.

Valné zhromaždenie OSN včera vyzvalo všetky svoje členské štáty, aby počas budúcoročných olympijských hier v Pekingu dodržali prímerie a pomohli budovať "prostredníctvom športu pokojný a lepší svet". Rezolúcia, za ktorú sa jednomyseľne vyslovilo všetkých 192 členov VZ je v súlade s praxou, ktorej korene siahajú do starovekého Grécka.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa stal terčom kritiky za to, že si zvýšil vlastný plat o 140 percent, zatiaľ čo priemerní Francúzi sa snažia vyrovnať s rastúcimi cenami potravín. Poslanci schválili zvýšenie prezidentovho platu z 8500 na 19.300 eur, čím ho vyrovnali s platom premiéra Francoisa Fillona.

Sadzby zákonných poistiek sa v roku 2008 zvyšovať nebudú. Regionálne rozdiely v sadzbách poistného pocítia len obyvatelia krajských miest ktorí zaplatia viac. Ľudia v regiónoch tak na poistkách ušetria. Konkurencia medzi poisťovňami pomôže ľudom ušetriť častokrát aj tisíce korún. Systém bonusov od jednotlivých poisťovní a konkurenčné prostredie spôsobili dokonca to, že v niektorých prípadoch sú ceny poistného výrazne nižšie ako vlani.

Výsledky 4. kola basketbalovej extraligy žien: Ružomberok - Poprad 83:54, Banská Bystrica - Bratislava 111:51, Rožňava - Nitra 84:71, KOSIT Košice - Cassovia Košice 124:57, Myjava - Viktoria Košice 50:86.
**************************

Prevažne polojasno. Ráno a predpoludním ojedinele hmla alebo nízka
oblačnosť. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st. Severný vietor 3 až 6 m/s.