Monday, October 22, 2007

pripravila katarína plavčaová Vo Viedni sa začalo nové kolo rozhovorov o Kosove

13.00
Trojica vyjednávačov Európskej únie, Ruska a USA otvorila dnes vo Viedni nové kolo rozhovorov o budúcom štatúte srbskej provincie Kosovo. Vyjednávači sa stretli s prezidentom Kosova a premiérom na rakúskom ministerstve zahraničia. Kosovo požaduje nezávislosť, Srbsko je zase ochotné uznať provinciu prevahou etnických Albáncov iba ako autonómiu.

Takmer dvanásť lesných požiarov sa včera v dôsledku horúčav a silného vetra rozšírilo v južnej Kalifornii, pričom zahynula jedna osoba a najmenej 14 ďalších sa zranilo. Vyše 2 tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy. Požiare vzbĺkli severne od Santa Barbary smerom k San Diegu a pri Malibu, kde okrem niekoľkých obydlí zničili aj kostol v lokalite pre celebrity.

Poľský premiér Jaroslaw Kaczynski priznal porážku vo včerajších predčasných parlamentných voľbách. Súčasne varoval, že jeho konzervatívna strana Právo a spravodlivosť bude tvrdou opozičnou silou. "Prehrali sme v súboji so širokým frontom," vyhlásil premiér v nedeľu večer po zverejnení prvých povolebných prieskumov. "Budeme energickou a tvrdou opozíciou," dodal poľský premiér.

Nacionalistická Švajčiarska ľudová strana podľa odhadov štátnej televízie získala vo včerajších parlamentných voľbách najviac hlasov. Už pred voľbami bola najsilnejšou stranou krajiny.

Taliansko zasiahla vlna studeného počasia nasnežilo aj na juhu krajiny. Dnes sa turistom pri Neapolskom zálive naskytol nevšedný pohľad: vrchol sopky Vezuv bol zasnežený. Sneh napadal aj na svahoch sicílskeho vulkánu Etna. Na letisku v Palerme museli v dôsledku búrky zrušiť viacero letov. Príčinou výčinov počasia je podľa meteorológov prúdenie chladného vzduchu zo severu.

Klinický stav siamského dvojčaťa Miška Müllera sa nezlepšil. Lekári ho hodnotia ako kritický. Naďalej pokračujú v komplexnej intenzívnej starostlivosti. Informovala o tom Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na bratislavských Kramároch na svojej internetovej stránke.

Pre anglického futbalistu Davida Beckhama sa premiérová zámorská sezóna v nedeľu skončila. Jeho Los Angeles Galaxy v poslednom zápase základnej časti prehralo na pôde Chicaga Fire 0:1 a nepostúpilo do play off.
**************
Popoludní má byť veľká, na západe miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky. Popoludňajšia teplota 8 až 13 stupňov, na Orave, v Liptove a na Spiši len 2 až 7 stupňov. Severovýchodný vietor 5 až 10 m/s, v nárazoch okolo 15 m/s .