Thursday, October 25, 2007

Pripravil Michal Novák: Nočná GP formuly 1 bude v Singapure

11:00 25.10.2007

Spojené štáty podozrievajú z napojenia na teroristické organizácie okolo 300 000 ľudí. Zhruba toľkí sú na zozname, ktorý zostavuje vládny Úrad na monitorovanie terorizmu. V skutočnosti zoznam obsahuje vyše 755 000 mien, mnoho osôb je však na ňom vedených pod viacerými menami či prezývkami. Americké ľudskoprávne organizácie tvrdia, že na zozname je veľké množstvo mien neprávom.

Pri havárii vrtného zariadenia s ropnou plošinou v Mexickom zálive, zahynulo najmenej 18 ľudí. Sedem je stále nezvestných. Nehoda sa stala počas búrky. V oblasti boli 8-metrové vlny a vietor s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. Záchranári včera vytiahli z rozbúreného mora 61 robotníkov, zatiaľ sa im však nepodarilo dostať pod kontrolu unikajúcu ropu a plyn.

Kubánsky líder Fidel Castro odmietol výzvu amerického prezidenta Georgea Busha na zmenu režimu na ostrove ešte pred tým, než to Bush v stredu vôbec povedal. Castro povedal, že o politickej budúcnosti Kuby rozhodne Havana a Kubánci a nie Washington. "Bush je Kubou posadnutý," napísal Castro.

Bush vyhlásil, že štyriidsaťročné hospodárske embargo uvalené na Kubu bude pokračova. "Pokiaľ bude režim udržiavať monopol na politický a hospodársky život kubánskeho ľudu, Spojené štáty embargo nezrušia," povedal Bush a vyzval na podporu demokracie na Kube. "Socialistický raj je tropický gulag," povedal Bush.

Rudyho Giulianiho, bývalého starostu New Yorku, ktorý je v súčasnosti republikánskym kandidatom na prezidenta USA, chceli zastreliť mafiáni. S odvolaním sa na zdroje z FBI informovala agentúra AP. Päť najvplyvnejších newyorských mafiánskych skupín rokovalo o vražde na prísne utajenom stretnutí v roku 1986. Giuliani bol vtedy obávaným sudcom, ktorému sa darilo v silne medializovaných súdnych procesoch usvedčovať jedného mafiánskeho bossa za druhým.

Jozef majský sa dostane na slobodu. Ústavný súd vyhovel sťažnosti Jozefa Majského vo veci porušenia jeho práv Najvyšším súdom , ktorým mu bola predĺžená väzba do 30. novembra 2007. Najvyšší súd má zaplatiť sťažovateľovi náhradu trov konania.

S takmer hodinovým meškaním sa dnes začalo rokovanie poslancov košického mestského zastupiteľstva. Dôvodom bol spor a neschopnosť pravicových poslancov dohodnúť sa, či dnes zastupiteľstvo prerokuje návrh znížiť počet viceprimátorov z troch na dvoch. NAkoniec sa nedohodli.

Sport

Do šou F 1 pribudne v budúcej sezóne nové, aj keď už dlhší čas sľubované číslo - nočná veľká cena. Premiéra bude na mestskom okruhu v Singapure 28. septembra. Singapur bude mať aj ďalší primát, usporiada prvú mestskú veľkú cenu na ázijskom kontinente.

**********

Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď.
Popoludní od východu ustávanie zrážok. Najvyššia denná teplota 8 až
13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +3 st.
Juhovýchodný vietor 5 až 20 km/h.