Tuesday, October 23, 2007

pripravila katarína plavčanová Krajiny EÚ formálne podpíšu novú reformnú zmluvu v decembri v lisabonskom kláštore zo 16. storočia

16.00
Krajiny EÚ formálne podpíšu novú reformnú zmluvu v decembri v lisabonskom kláštore zo 16. storočia, vyhlásil dnes predseda Európskej komisie José Manuel Barroso pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Lídri EÚ dosiahli dohodu o Lisabonskej zmluve v noci zo štvrtka na piatok. Cieľom zmluvy, ktorá by mala nahradiť zablokovanú euroústavu, je reforma európskych inštitúcií a racionálnejšie fungovanie rozšírenej únie. Po formálnom podpise bude mať všetkých 27 členských štátov rok na to, aby zmluvu ratifikovali, ak má nadobudnúť platnosť v plánovanom termíne v januári 2009.

Devätnásť ľudí, z toho 14 policajtov a 5 civilistov vrátane fotoreportérov, utrpelo zranenia pri včerajších protestoch v Budapešti. Tisíce protivládnych demonštrantov sa zrazili s policajnými ťažkoodencami. Zápalnou fľašou podpálili vodné delo neďaleko budovy Opery, kde socialistický premiér Ferenc Gyurcsány práve prednášal prejav v predvečer dnešného štátneho sviatku.

Nekontrolovane sa šíriace lesné požiare v americkom štáte Kalifornia vyhnali z domovov vyše 250 tisíc obyvateľov. Úrady povolali armádu na pomoc vyčerpaným hasičom. Podľa oficiálnych vyhlásení v južných častiach Kalifornie zúrilo najmenej 13 požiarov, ktoré napriek nasadeniu tisícov hasičov spálili viac ako 700 budov. Požiare si doteraz vyžiadali jednu obeť a vyše 20 zranených. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, ktorý vyhlásil vo viacerých okresoch stav ohrozenia, označil situáciu za "tragédiu".

Predseda zahraničného výboru snemovne reprezentantov Spojených štátov amerických Tom Lantos žiada slovenského premiéra, aby sa dištancoval od Benešových dekrétov a garantoval práva maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku. Stojí to v liste, ktorý mu zaslal.

Odbory zastupujúce letecké posádky francúzskych aerolínií Air France vyzvali na päťdňový štrajk, ktorý by sa mal začať vo štvrtok. Týmto mienia apelovať na vedenie spoločnosti, aby prehodnotilo súčasné mzdy. Od manažmentu tiež očakávajú, že urobí konkrétne kroky na zlepšenie zhoršujúcich sa pracovných podmienok. Včera vstúpili do štrajku aj pracovníci talianskeho leteckého prepravcu Alitalia, keď na štyri hodiny zablokovali prístup na milánske letiská. Štrajk spôsobil zrušenie približne 250 letov.

Klinický stav siamského dvojčaťa Miška Müllera sa stále nezlepšil, lekári ho hodnotia ako kritický a naďalej ostáva v komplexnej intenzívnej starostlivosti.

Vodiči prechádzajúci Kežmarkom si budú musieť dávať väčší pozor na dodržiavanie rýchlosti. Mesto Kežmarok osadilo na Ľubickej ceste merač rýchlosti. Aj keď mestská polícia zatiaľ nevyberá pokuty, už len prítomnosť radaru zapôsobila na vodičov. "Zaznamenali sme, že ľudia spozornejú a spomalia," uviedol náčelník Mestskej polície.

Včera večer sa po piatich týždňoch strávených na expedícii na siedmy najvyšší vrchol sveta - 8167 m vysoký Dhaulágirí vrátil na Slovensko horolezec Jozef Kopold. Spolu s Poľkou Kingou Baranowskou chcel vyliezť na vrchol ľahkým alpským štýlom. V nedeľu 14. októbra sa dostali až na vrcholový hrebeň, ale na hlavný vrchol nevyliezli.

Slovenskí sánkari sa pripravujú na novú sezónu, ktorá sa začne o necelý mesiac v zámorí, už pod vedením nového šéftrénera reprezentácie Ľubomíra Micka. Ten vo funkcii nahradil Waltera Marxa st.

**********************************
N O C:
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st.
Severný až severovýchodný vietor 3 až 6 m/s.

S T R E D A:
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 8 až 12 st.Severovýchodný až východný vietor 2 až 5 m/s