Thursday, October 25, 2007

katarína plavčanová Silný vietor v Kalifornii v noci nadnes výrazne zoslabol a situácia by sa mala čoskoro zlepšiť

13.00
Silný vietor v Kalifornii v noci nadnes výrazne zoslabol a situácia by sa mala čoskoro zlepšiť. Najsilnejšie požiare v dejinách tohto amerického štátu blčia už štvrtý deň. Výška škody sa v južnej Kalifornii odhaduje na miliardu dolárov. V dôsledku zhruba 18 požiarov zahynulo päť osôb a 70 ľudí sa zranilo. Zhorelo 1.500 domov a ďalších 28.000 budov je ešte ohrozených.

Spojené štáty podozrievajú z napojenia na teroristické organizácie okolo 300tisíc ľudí. Zhruba toľkí sú na zozname, ktorý zostavuje vládny Úrad na monitorovanie terorizmu. V skutočnosti zoznam obsahuje vyše 755 000 mien, mnoho osôb je však na ňom vedených pod viacerými menami či prezývkami. Americké ľudskoprávne organizácie tvrdia, že na zozname je veľké množstvo mien neprávom.

Nemeckí rušňovodiči dnes začali nový štrajk, čím spôsobili zmätok v berlínskej prímestskej doprave. 30-hodinová akcia zasiahla aj cestujúcich regionálnych spojov v 5-tich spolkových krajinách. Štrajk nemeckých rušňovodičov za zvýšenie miezd je už štvrtým v tomto mesiaci. Nemecké železnice denne využíva okolo 10 miliónov cestujúcich.

V centrálnej časti Indonézie dnes vybuchla sopka. Oblaky dymu a piesku zo sopky siahajú do výšky 1.500 metrov. Erupcia si vzhľadom na včasnú evakuáciu obyvateľov nevyžiadala žiadne obete ani zranených. Podľa informácii miestnych obyvateľov bolo teplo pochádzajúce zo sopky možné cítiť v oblastiach vzdialených 20 kilometrov od miesta erupcie.

Najväčšie dopravné lietadlo Airbus A380 singapurskej spoločnosti po prvý raz štartovalo. Letenku si na prvý komerčný let kúpilo 455 záujemcov, pričom niektorí zaplatili stotisíc dolárov. O pasažierov sa počas 7,5-hodinového letu zo Singapuru do Sydney stará 30-členná posádka. Dvojposchodový gigant tým ukončí dlhoročnú pozíciu Boeingu 747 ako najväčšieho lietadla. Ľudia sa budú môcť osviežiť v kokteil bare s vodnou fontánou, či nakúpiť v duty-free obchodoch. Niektorí budú mať k dispozícii aj sprchu.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa na turnaji ITF Ritro Slovak Open v bratislave prebojovala už do štvrťfinále dvojhry. V 2. kole si poradila s Francúzkou Severine Brémondovou v troch setoch 6:2, 3:6, 7:6, v dueli o postup medzi elitné kvarteto nastúpi zajtra proti Ukrajinke Oľge Savčukovej.

************************************
P O P O L U D N I E:
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď. Postupne od východu ustávanie zrážok.Najvyššia denná teplota 6 až 11 st. Slabý, prevažne východný vietor 2 až 5 m/s.