Thursday, October 25, 2007

pripravila katarína plavčanová Extrémisti blokovali premávku, žiadajú odstúpenie Gyurcsánya

9.00
Extrémisti s vlajkami, ktorí požadujú odstúpenie maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya, zablokovali dnes o 08.00 h na niekoľko minút premávku na Alžbetinom moste v Budapešti. Polícia okamžite zasiahla proti davu, ktorý sa časom rozrástol na približne 200 osôb, a vytláča ich na chodník. Policajti postavili kordón na oboch brehoch Dunaja a nepúšťajú chodcov na most, účastníkov nepovolenej demonštrácie legitimujú a predvádzajú na policajnú stanicu. Na peštianskej strane Dunaja sa zhromažďuje stále viac chodcov.

Hasiči dostali včera pod kontrolu väčšinu požiarov v Kalifornii - od hôr ležiacich na sever od Los Angeles až po mexickú hranicu - kde zápasili s 20 vyčíňajúcimi ohňami. Vietor šíriaci plamene utíchol. Počet obetí päť dní trvajúcich požiarov stúpol najmenej na osem. Väčšina z pol milióna evakuovaných obyvateľov sa už vracia domov, uviedli záchranári a dodali, že od nedele zhorelo 1600 domov.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier varoval pred nebezpečenstvom medzinárodných konfliktov podnietených dôsledkami klimatických zmien. Podľa neho znižovanie emisií skleníkových plynov prispieva aj k prevencii budúcich konfliktov.

Antické umelecké predmety - sošky, šperky, mince a rôzne nástroje v celkovej hodnote piatich miliónov eur zhabala bulharská polícia. Podľa informácií ministerstva vnútra v Sofii bol kontraband určený na pašovanie do krajín Európskej únie a USA.
V piatich regiónoch krajiny zadržala polícia celkove 13 osôb, vrátane šéfa bandy, ktorým bol istý bulharský podnikateľ v oblastí nehnuteľností a majiteľ hotelového centra.

Fajčenie bude od budúceho roka opäť o niečo drahšie. Parlament totiž schválil zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Ak predajcovia premietnu zvýšenú daň do konečných cien, škatuľka najpredávanejších cigariet za 50 korún by mala od januára zdražieť zhruba o desať korún. Minimálna spotrebná daň vzrastie od januára o 40 halierov na 2,10 Sk za jednu cigaretu.

Vláda bude môcť od nového roka určovať maximálne ceny spotrebiteľských úverov. Na návrh poslancov koaličnej ĽS-HZDS to schválil parlament v balíku opatrení proti úžere, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Snahu o určenie cenového stropu úverov v minulosti kritizovali banky, proti bolo aj ministerstvo financií.

Brazílsky futbalista Robinho v službách madridského Realu sa ospravedlnil za svoj neskorý príchod z reprezentačného zrazu naspäť na Iberský polostrov. Dementoval však správy, že za zdržanie môžu bujaré oslavy v jednom z nočných klubov Rio de Janeira. Vedenie jeho klubu oznámilo, že Robinha spolu s ďalším previnilcom Juliom Baptistom potrestalo finančnými pokutami a začalo voči nim aj disciplinárne konanie.

**********************************

Polooblačno až oblačno, v nižších polohách miestami hmla alebo
zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 6 st. Slabý premenlivý vietor.