Wednesday, October 24, 2007

Pripravil Michal Novák: USA má na zozname teroristov vyše 750 tisíc mien

8:00 25.10.2007

Spojené štáty podozrievajú z napojenia na teroristické organizácie okolo 300 000 ľudí. Zhruba toľkí sú na zozname, ktorý zostavuje vládny Úrad na monitorovanie terorizmu. V skutočnosti zoznam obsahuje vyše 755 000 mien, mnoho osôb je však na ňom vedených pod viacerými menami či prezývkami. Americké ľudskoprávne organizácie tvrdia, že na zozname je veľké množstvo mien neprávom.

Kubánsky líder Fidel Castro odmietol výzvu amerického prezidenta Georgea Busha na zmenu režimu na ostrove ešte pred tým, než to Bush v stredu vôbec povedal. Castro povedal, že o politickej budúcnosti Kuby rozhodne Havana a Kubánci a nie Washington. "Bush je Kubou posadnutý," napísal Castro.

Bush vyhlásil, že štyriidsaťročné hospodárske embargo uvalené na Kubu bude pokračova. "Pokiaľ bude režim udržiavať monopol na politický a hospodársky život kubánskeho ľudu, Spojené štáty embargo nezrušia," povedal Bush a vyzval na podporu demokracie na Kube. "Socialistický raj je tropický gulag," povedal Bush.

Rudyho Giulianiho, bývalého starostu New Yorku, ktorý je v súčasnosti republikánskym kandidatom na prezidenta USA, chceli zastreliť mafiáni. S odvolaním sa na zdroje z FBI informovala agentúra AP. Päť najvplyvnejších newyorských mafiánskych skupín rokovalo o vražde na prísne utajenom stretnutí v roku 1986. Giuliani bol vtedy obávaným sudcom, ktorému sa darilo v silne medializovaných súdnych procesoch usvedčovať jedného mafiánskeho bossa za druhým.

Na indonézskom ostrove Sulawesi v centrálnej časti krajiny dnes vybuchla sopka. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o obetiach či zraneniach. Obyvateľov dedín v okolí sopky Soputan už evakuovali.

Čína dnes vypustila svoju prvú sondu k Mesiacu. Na orbit obežnice Zeme by sa mala dostať o 13 dní. "To najhoršie máme za sebou. Ďalšia cesta k Mesiacu už bude hladká," oznámil Su Fu-siang z čínskeho vesmírneho programu. Sonda bode krúžiť okolo nášho mesiaca desať rokov. Na povrch Mesiaca by mala vyslať dva rovery, jeden v roku 2012 a druhý o päť rokov neskôr.

Európske krajiny nedokážu ochrániť rómske komunity pred nelegálnym a často násilným vysťahovaním z ich domovov. Uviedli Organizácia Spojených národov a Rada Európy. Organizácie vyzývajú vlády a štátne orgány na ochranu bytových práv rómskych menšín, pričom spomínajú 17 štátov. Zároveň upozorňujú na "jasný nárast" protirómskych nálad.

Mikuláš Č. sa priznal k vražde. Informovala Televízia Markíza. Mikuláš Č. čelil obvineniu z viacerých vrážd a jedného pokusu o vraždu. Podľa Markízy údajný boss banskobystrického podsvetia sa priznal k poprave tridsaťjedenročného Jozefa Filipa z Liptovského Mikuláša.

Kurzy nbs:
EUR1 33,42
USD1 23,48
GBP1 48,08

Sport

Liga majstrov vo futbale:
Olympique Marseille - FC Porto 1:1
Besiktas Istanbul - FC Liverpool 2:1
Rosenborg Trondheim - Valencia CF 2:0
FC Chelsea - Schalke 04 Gelsenkirchen 2:0
Real Madrid - Olympiakos Pireus 4:2
Werder Brémy - Lazio Rím 2:1
Benfica Lisabon - Celtic Glasgow 1:0
AC Miláno - Šachťor Doneck 4:1

NHL:

Florida - Philadelphia 4:3 - Richard Zedník (Florida) 0+2
Calgary - Minnesota 5:3 - Marián Gáborík 0+2, Branko Radivojevič (obaja Minnesota) 0+1

Detroit - Vancouver 3:2
Carolina - Buffalo 6:2
Washington - Tampa Bay 5:3

**********
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasný dážď.
Popoludní od východu ustávanie zrážok. Najvyššia denná teplota 8 až
13 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +3 st.
Juhovýchodný vietor 5 až 20 km/h.