Wednesday, October 31, 2007

Pripravil Michal Novák: Traja teroristi v španielsku už dostali trest

14:00 31.10.2007

Španielsky protiteroristický súd dnes usvedčil troch z ôsmich hlavných obvinených z útokov v Madride v roku 2004 . Každého odsúdil takmer na 40 000 rokov odňatia slobody. Španieli sa dočkali verdiktu v najväčšom európskom procese s teroristami. Bezpečnostné zložky sú v pohotovosti a pripravujú sa na spomienkové slávnosti, ktorými si obyvatelia pripomenú tragédiu. 11. marca 2004 po výbuchu desiatich bômb zahynulo 191 ľudí a zranených bolo približne 1800.

V Mjanmarsku sa mnísi opäť vrátili do ulíc. V hlavnom meste dnes pochodovalo po prvý krát od minulomesačného násilného potlačenia protivládnych protestov približne 100 budhistických mníchov. Pokojne spievali budhistické piesne a potom sa vrátili späť na svoju základňu. Koncom septembra armáda mierové protesty v Rangúne násilne potlačila. Zabila najmenej 13 ľudí a zatkla vyše 2 tisíc. Zásah junty vyvolal celosvetové rozhorčenie. USA a Európska únia na režim uvalili prísnejšie sankcie.

Najmenej osem ľudí dnes zahynulo a ďalších 42 osôb utrpelo zranenia pri výbuchu bomby v autobuse v ruskom meste Togliatti. Organizované zločinecké skupiny, z ktorých mnohé sa špecializujú na obchodovanie so súčiastkami áut, vedú pravidelné vojny a vraždy v podsvetí sú bežné.

Tropická búrka Noel si už v Karibiku vyžiadala okolo 50 obetí. V Dominikánskej republike prišlo doteraz o život približne 30 ľudí, v susednom Haiti zahynulo dvadsať. Tisíce ľudí museli opustiť ohrozené územia. Tropická búrka spôsobila silné dažde, ľudia sa utopili v rozvodnených riekach, zahynuli v lavínach blata alebo pri zosuvoch pôdy na horách.

52 nelegálnych migrantov zadržali včera pohraničníci v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice. V Sninskom okrese zadržali hliadky 22 Pakistancov a v Sobraneckom okrese 30 Indov. Voči prevádzačovi ukrajinského pôvodu začal Úrad hraničnej a cudzineckej polície trestné stíhanie pre zločin prevádzačstva.

Bývalého študenta teologickej fakulty obvinili z prechovávania detskej pornografie. Dvadsaťštyriročného muža usvedčili žilinskí policajti. V Považskej Bystrici pri domovej prehliadke našli počítačovú techniku, CD a DVD nosiče, ktoré zaistili pre ďalšie vyšetrovanie. Cez internet inzeroval, že hľadá osobu pod 15 rokov na uspokojenie sexuálnych potrieb," uviedla Ingrid Jančulová z Krajského riaditeľstva v Žiline.

Zajtra sa košická Hlavná ulica medzi Immaculatou a Štátnym divadlom i v okolí Urbanovej veže premení na rozprávkovú krajinu plnú vyzdobených a zasnežených vianočných stromčekov. Jeden z mobilných operátorov tam bude nakrúcať vianočnú reklamu. Mesto prosí občanov, ktorí sa chystajú vo štvrtok do centra, aby počítali s obmedzeným pohybom na Hlavnej ulici. Filmové kulisy sa už začali stavať, demontovať ich budú v piatok.

Sport

Hokejový útočník Michal Macho, ktorý sa minulý týždeň po piatich rokoch vrátil do rodného Martina. Za MHC už stihol odohrať aj dva extraligové súboje, podpísal včera s vedením klubu zmluvu do 30. apríla 2010.

O poslednom hokejovom kroku Petra Bondru, ktorý ukončil svoju kariéru a stal sa generálnym manažérom slovenskej reprezentácie, sa živo diskutuje aj v zámorí. Bondra mnohých prekvapil. Na Slovensku je veľkou osobnosťou. Určite nemohol sedieť doma so založenými rukami, pozícia generálneho manažéra je preňho dobrá," uviedol Marián Hossa. Zdeno Chára o Bondrovi povedal, že "Je tvárou slovenského hokeja, je legendou, veľmi rešpektovaným a inteligentným chlapom. Myslím si, že urobil dobrý krok a Slováci nemohli nájsť na toto miesto lepšieho človeka. Angažovali skvelého mysliteľa," povedal Chára.

Výsledky stretnutí zámorskej hokejovej NHL:

Minnesota - Pittsburgh 2:4 Branko Radivojevič prihrával na jeden gól Minnesoty

Montreal - Atlanta 2:3 po samostatných nájazdoch Mariána Hossu z Atlanty vyhlásili za druhú hviezdu zápasu

St. Louis - Phoenix 1:2

Edmonton - Detroit 1:2

Calgary - Nashville 5:1

***********************************

Popoludní má byť veľká oblačnosť až zamračené. Na severe a východe miestami dážď. Od západu postupne ubúdanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 9 až 13, na severe miestami okolo 7 st.
Severozápadný až severný vietor 10 až 25 km/h.