Wednesday, October 31, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 31.10.2007

* V Španielsku odsúdili teroristov, za bombové útoky v Madride v roku 2004

* V Mjanmarsku sa mnísi vrátili do ulíc.

* Budúci premiér Donald Tusk zmení smer poľskej zahraničnej politiky

* Západné krajiny bránia slovenského diplomata Lajčáka

* Od zajtra sú Vo Vysokých Tatrách uzvreté turistické značkované chodníky

Spravodlivosť bola vykonaná. Uviedol dnes španielsky premiér po tom, ako súd usvedčil 21 podozrivých v prípade teroristických bombových útokov v Madride. "Dnes bola vykonaná spravodlivosť a my sa teraz musíme pozerať do budúcnosti, posilňovaťspolužitie ," vyhlásil premiér. Výbuchy, ku ktorým došlo v rannej špičke v štyroch prímestských vlakoch 11. marca 2004, zabili 191 ľudí z 13 krajín. Ide o najhoršie teroristické útoky na Západe od útokov na Spojené štáty 11. septembra 2001. Španielsky protiteroristický súd usvedčil 21 osôb z účasti na výbuchoch, oslobodil však muža obvineného z pomáhania pri organizácii útoku inšpirovaného al-Kájdou.

Sudca vyhlásil dvoch Maročanov a jedného Španiela za vinných za masovú vraždu 191 ľudí, ktorí zahynuli pri výbuchoch, ako aj pokus o vraždu. Všetci traja boli odsúdení na 34 tisíc až 43 tisíc rokov väzenia, aj keď podľa španielskych zákonov za mrežami strávia maximálne 40 rokov. Štyria ďalší hlavní podozriví dostali menšie tresty v dĺžke 10 až 18 rokov. Štrnásť osôb bolo uznaných vinnými za menšie obvinenia ako príslušnosť k teroristickej skupine. Z celkového počtu 28 obžalovaných španielsky protiteroristický súd oslobodil sedem osôb.

V Mjanmarsku sa mnísi opäť vrátili do ulíc. V hlavnom meste dnes pochodovalo po prvý krát od minulomesačného násilného potlačenia protivládnych protestov približne 100 budhistických mníchov. Pokojne spievali budhistické piesne a potom sa vrátili späť na svoju základňu. Koncom septembra armáda mierové protesty v Rangúne násilne potlačila. Zabila najmenej 13 ľudí a zatkla vyše 2 tisíc. Zásah junty vyvolal celosvetové rozhorčenie. USA a Európska únia na režim uvalili prísnejšie sankcie.

Poľský prezident Lech Kaczyński dnes prerušil svoje povolebné mlčanie a kritizoval plány víťaznej Občianskej platformy na zlepšenie vzťahov s Európskou úniou. "Ukončenie odmietania európskej charty práv zo strany Poľska ohrozuje našu národnú identitu a majetok, ktorý v Poľsku zanechali Nemci," povedal Kaczyński, dvojča Jaroslawa Kaczyńského, ktorý po prehre vo voľbách musí v pondelok opustiť úrad premiéra. Budúci premiér Donald Tusk už ohlásil, že ukončí Kaczyńského politiku, ktorá často viedla k sporom s Európskou úniou.

Predstavitelia veľvyslanectiev USA, Francúzska, Veľkej Británie, Nemecka a Talianska v Bosne poslali Srbsku protestnú nótu, v ktorej vyjadrujú nespokojnosť s vyhláseniami Belehradu na adresu predstaviteľa medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine Miroslava Lajčáka. Podľa Belehradu sa slovenský diplomat "usiluje o zánik Republiky srbskej".

Český premiér Mirek Topolánek vyzval podpredsedu svojej koaličnej vlády Jiřího Čunka, aby vyvrátil obvinenia z korupcie alebo odstúpil. " Boj proti korupcii je základným kameňom politiky Topolánkovej vlády. Ultimátum prišlo dva dni po relácii Českej televízie "Reportéri ČT", v ktorom na Čunkovu adresu zazneli obvinenia, že koncom 90-tych rokov prijal veľké sumy peňazí. Trestné stíhanie bolo v auguste zastavené a Čunek hrozí, že bude televíziu žalovať.

Rusko pozvalo obmedzený počet zahraničných pozorovateľov na decembrové parlamentné voľby. Počet pozorovateľov je trojnásobne nižší oproti posledným parlamentným voľbám v Rusku. Podľa kritikov sa Kremeľ bude snažiť voľby zmanipulovať.

K založeniu jedného z požiarov v Kalifornii sa priznal neplnoletý chlapec, ktorý sa hral so zápalkami. Jeho oheň minulý týždeň zničil vyše 15 hektárov pôdy a 21 domov. Polícia vek ani meno chlapca nezverejnila. Chlapec je teraz doma u rodičov a prípad bude predložený okresnej prokuratúre. Tá rozhodne, či budú chlapcoví rodičia musieť zaplatiť finančné škody.

Tropická búrka Noel si už v Karibiku vyžiadala okolo 50 obetí. V Dominikánskej republike prišlo doteraz o život približne 30 ľudí, v susednom Haiti zahynulo dvadsať. Tisíce ľudí museli opustiť ohrozené územia.

Košická polícia začala vyšetrovať vraždu novorodenca, ktorého našli dnes dopoludnia v kontajneri na Gagarinovom námestí na Sídlisku nad jazerom. Išlo o predčasne, asi v šiestom mesiaci narodené dievčatko. Do nemocnice ho odviezla rýchla zdravotná pomoc.

Na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Popradskej nemocnice je od dnes v prevádzke nový 4D ultrazvukový prístroj za približne dva milióny korún. V pôrodníctve slúži hlavne na monitorovanie vývoja plodu, jeho rastu, prípadne vrodených chýb," uviedol primár oddelenia Vladimír Böhmer. Nový prístroj umožňuje priestorový obraz. Podľa riaditeľa popradskej nemocnice Jozefa Tekáča, nemocnica nebude za vyšetrenie novým prístrojom vyberať žiadne poplatky.

52 nelegálnych migrantov zadržali včera pohraničníci v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice. V Sninskom okrese zadržali hliadky 22 Pakistancov a v Sobraneckom okrese 30 Indov. Voči prevádzačovi ukrajinského pôvodu začal Úrad hraničnej a cudzineckej polície trestné stíhanie pre zločin prevádzačstva.

Zajtra sa košická Hlavná ulica medzi Immaculatou a Štátnym divadlom i v okolí Urbanovej veže premení na rozprávkovú krajinu plnú vyzdobených a zasnežených vianočných stromčekov. Jeden z mobilných operátorov tam bude nakrúcať vianočnú reklamu. Mesto prosí občanov, ktorí sa chystajú vo štvrtok do centra, aby počítali s obmedzeným pohybom na Hlavnej ulici. Filmové kulisy sa už začali stavať, demontovať ich budú v piatok.

Kurzy NBS platné od druhého novembra:

EUR1 33,35
USD1 23,09
GBP1 47,82

Sport

Hokejový útočník Michal Macho, ktorý sa minulý týždeň po piatich rokoch vrátil do rodného Martina. Za MHC už odohral aj dva extraligové súboje a včera podpísal s klubom zmluvu do 30. apríla 2010.

O poslednom hokejovom kroku Petra Bondru, ktorý ukončil svoju kariéru a stal sa generálnym manažérom slovenskej reprezentácie, sa živo diskutuje aj v zámorí. Bondra mnohých prekvapil. Na Slovensku je veľkou osobnosťou. Určite nemohol sedieť doma so založenými rukami, pozícia generálneho manažéra je preňho dobrá," uviedol Marián Hossa. Zdeno Chára o Bondrovi povedal, že "Je tvárou slovenského hokeja, je legendou, veľmi rešpektovaným a inteligentným chlapom. Myslím si, že urobil dobrý krok a Slováci nemohli nájsť na toto miesto lepšieho človeka. Angažovali skvelého mysliteľa," povedal Chára.

Výsledky stretnutí zámorskej hokejovej NHL:

Minnesota - Pittsburgh 2:4 Branko Radivojevič prihrával na jeden gól Minnesoty

Montreal - Atlanta 2:3 po samostatných nájazdoch Mariána Hossu z Atlanty vyhlásili za druhú hviezdu zápasu

St. Louis - Phoenix 1:2

Edmonton - Detroit 1:2

Calgary - Nashville 5:1


Novým trénerom španielskeho prvoligového futbalového klubu FC Valencia sa stal podľa španielskych médií doterajší kouč holandského PSV Eindhoven Ronald Koeman. 44-ročný tréner podpísal trojročný kontrakt.

***********************************

V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 4 až -1, v dolinách a kotlinách aj -3 st.
Zajtra cez deň jasno až polojasno. Zrána a predpoludním v nižších polohách ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota 9 až 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Severný vietor 5 až 20 km/h.