Monday, October 29, 2007

Pripravil Michal Novák:Ruského sériového vraha Alexandra Pičuškina odsúdil dnes moskovský súd na doživotie

18:00 29.10.2007

Ruského sériového vraha Alexandra Pičuškina odsúdil dnes moskovský súd na doživotie. Vrah dostal najvyšší možný trest, keďže na trest smrti zaviedlo Rusko moratórium. Moskovská porota ho odsúdila za 48 vrážd. Pičuškin v septembri pre ruskú televíziu uviedol, že ak by ho nechytili, nikdy by neprestal vraždiť. Prípad Bitcevského maniaka dostal názov podľa parku na juhu Moskvy, v ktorom zabíjal svoje obete. Sám Pičuškin tvrdil, že zabil 63 ľudí, čím by prekonal svoj idol, najslávnejšieho masového vraha sovietskej éry Andreja Čikatila, ktorého v roku 1992 odsúdili za 52 vrážd.

Britského ministra pre medzinárodný rozvoj zadržali včera na letisku vo Washingtone, asi 40 minút ho vypočúvali a v jeho batožine hľadali výbušniny. Šahíd Malík, ktorý je prvým moslimským ministrom v britskej vláde, sa práve vracal do Londýna z rokovaní o boji proti terorizmu s americkými predstaviteľmi. "Som hlboko znepokojený," vyhlásil Malík po návrate do Británie.

Francúzsky minister obrany dnes odmietol vyjadrenia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že Irán vyvíja nukleárne zbrane. Minister povedal, že Paríž má dôkazom o opaku. Šéf agentúry Muhammad al-Baradií v rozhovore pre CNN povedal, že dôkazy nie sú a obvinil USA, že svojou bojovnou rétorikou "prilievajú olej do ohňa." Biely dom varoval, že neexistujú pochybnosti o tom, že Irán sa snaží získať jadrové zbrane.
Takmer definitívne výsledky argentínskych prezidentských volieb ukázali, že prvá dáma krajiny Cristina Fernándezová-Kirchnerová by sa mala stať prvou zvolenou ženou na čele štátu. Po potvrdení výsledkov by tak nastúpila do úradu 10. decembra.

Egyptský prezident Husní Mubarak dnes povedal, že Egypt vybuduje viacero jadrových staníc a tým obnoví svoj jadrový program, ktorý pozastavili pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Program sa bude realizovať v spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.
Izraelský premiér Ehud Olmert dnes oznámil, že má rakovinu prostaty. Ochorenie neohrozuje jeho život, a preto bude ďalej vykonávať svoje povinnosti. Olmert povedal, že podstúpi operáciu a "má dobré šance" na uzdravenie. Ako ďalej povedal, "ochorenie bolo zachytené v počiatočnom štádiu".

Moskovský vojenský súd dnes odsúdil ruského dôstojníka Sergeja Jurenju zo zrady a prezrádzania štátnych tajomstiev do Poľska a odsúdil ho na sedem rokov väzenia. Dôstojník sa priznal, že poskytoval poľskému špeciálnemu servisu za peniaze informácie o mieste a počte vojakov v moskovskom vojenskom obvode. Regrutovali ho v roku 2005 poľskí agenti rok potom, ako vstúpilo Poľsko do NATO, povedal prokurátor. Jeho cieľom bolo stať sa dvojitým agentom, dodal.

Traja ľudia zahynuli pri havárii maďarského autobusu pri rakúskom meste Graz. Pravdepodobnou príčinou nehody, ktorá sa stala dnes nadránom na diaľnici A2, bol podľa rakúskej polície mikrospánok vodiča. Autobus so 42 mladými futbalovými fanúšikmi, ktorí cestovali z Talianska, sa po náraze do zvodidiel prevrátil do priekopy.

Po nehode v kežmarskej firme Oktan sú dvaja zranení. Pri výbuchu benzínových výparov a následnom požiari sa ťažko zranil 37-ročný zamestnanec firmy. Druhým zraneným je 40-ročný pracovník Colnej správy, ktorý má ľahšie zranenia. Na mieste zasahovali kežmarskí a popradskí hasiči. Ihneď po výbuchu evakuovali administratívnych zamestnancov firmy a Združenú strednú umeleckú školu. Výbuch nastal pri údržbe a čistení 250 000-litrovej nádrže s výparmi a zvyškami 95 oktánového benzínu. Podľa riaditeľa kežmarských hasičov, blízka škola nebola v ohrození.

Včera večer na letisku v Košiciach Lietadlo Boeing 737-700 po použilo nesprávnu dráhu. Stroj hranou ľavého krídla zachytil stožiar osvetlenia a vyvrátil ho. Nehoda ohrozila 84 cestujúcich na palube. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre zločin poškodzovania cudzej veci a prečin všeobecného ohrozenia.

Spoločnosť Cisco, ktorá je svetovým lídrom v oblasti internetových sietí predstavila v Poprade najnovšie technológie na budovanie a prevádzku metropolitných sietí. Na 2-dňovej konferencii v AQC predstavila najnovšie trendy v oblasti internetových optických a bezdrôtových sietí. Konferencia bola pre poskytovateľov telekomunikačných služieb z celého Slovenska.

Loď Omer-N, ktorá včera havarovala v dánskych pobrežných vodách, bola súčasťou námorného registra SR. Ani jeden člen posádky nebol občanom SR. Podľa agentúrnych informácií najmenej jedna osoba zahynula. Ďalších sedem nezvestných tureckých námorníkov vyhlásili dnes za mŕtvych. Osemdesiatmetrová loď sa prevrátila sa na bok, keď v nedeľu narazila na plytčinu v úžine medzi Dánskom a Nemeckom. Príčinu havárie zatiaľ neurčili.

Po obmedzení zisku zdravotných poisťovní by vláda mohla siahnuť na príjmy aj ďalších subjektov v zdravotníctve. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž povedal, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti nemôže byť predmetom čistej trhovej súťaže. Nevylúčil pritom zásahy štátu. Ak sa podľa neho ukáže, že farmaceutické spoločnosti preháňajú zisky pri predaji liekov, je to dôvod, aby štát zasiahol.

Bytové domy na Slovensku si posledné štyri roky objednávajú od teplárov v priemere asi o desať percent tepla viac, ako v danom roku skutočne spotrebujú. Nadmerné očakávania spôsobujú, že ľudia platia v priebehu roka zbytočne vysoké zálohové platby. V niektorých mestách dokonca odberatelia nedostanú späť celú časť nadmerných záloh. Musia totiž zaplatiť aj časť z tepla, ktoré si dom objedná, ale neminie.

Až do budúceho pondelka bude na cestách viac policajtov. Kvôli Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých budú hliadky riadiť premávku. Pod zvýšeným dohľadom budú hlavné cestné ťahy, dôležité križovatky a parkoviská. Osobitná pozornosť bude venovaná disciplíne a ohľaduplnosti vodičov voči chodcom.

Kurzy NBs platné od zajtra:
EUR1 33,29
USD1 23,13
GBP1 47,61

Sport

Jeden z najlepších slovenských hokejistov Peter Bondra oficiálne ukončil kariéru. Ďalším prekvapením bola informácia, že Bondra sa stal generálnym manažérom slovenskej hokejovej reprezentácie. V novej funkcii bude zatiaľ pôsobiť do konca majstrovstiev sveta 2008, ktoré budú v Kanade. Bondra počas svojej kariéry v NHL nastrieľal 503 gólov a pridal 389 asistencií. Meno rýchlonohého krídelníka so smrtiacou strelou a prehľadom v hre je späté najmä s klubom Washington Capitals. Bondra, ktorý vo februári oslávi štyridsiatku, hokejovo vyrastal v Poprade.

Cez víkend sa hrali zápasy 20ho kola hokejovej extraligy aj jeden predohrávaný duel 31ho kola. Na čele je naďalej Trenčín pred Slovanom a Košicami. Kežmarok zvíťazil nad Popradom po predĺžení 4:3, Nitra zdolala Skalicu 4:2, Žilina podľahla Trenčínu 0:1, Liptovský Mikuláš prehral s Slovanom Bratislava 2:6, Zvolen zdolal Košice 4:2, a napokon Martin vysoko porazil Slovenskú 20tku 10:1.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová je krátko pred vyvrcholením sezóny 2007 zatiaľ desiatou najlepšie zarábajúcou hráčkou na svete. Na turnajoch zarobila tohto roku vyše milión dolárov. 1 036 112 USD. Na čele zárobkového poradia je s veľkým náskokom Belgičanka Justine Heninová. Víťazka Roland Garros aj US Open 2007 zarobila oficiálne vyše 4 milíony 300 tisíc dolárov.

Po včerajšej prehre v 9. kole Primera División v Seville 0:3 siahol klub dvojnásobného finalistu Ligy majstrov FC Valencia k radikálnemu riešeniu. Vyhodil trénera Quiqueho Sancheza Floresa. Vedeniu došla trpezlivosť vzhľadom na sériu nepriaznivých výsledkov. Minulý týždeň Španieli nečakane prehrali v LM v Nórsku s Rosenborgom Trondheim 0:2. Dočasným trénerom sa stal doterajší tréner B-tímu Valencie Oscar Fernandez.

******************
V noci bude zamračené a hmlisto, na horách a ojedinele aj v nižších polohách zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené, v nižších polohách dopoludnia hmlisto. Miestami slabé zrážky. Na horách prevažne polojasno.
Najvyššia denná teplota 9 až 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Juhovýchodný až južný vietor do 15 km/h.