Tuesday, October 23, 2007

pripravila katarína plavčanová Pri nepokojoch v Budapešti utrpelo zranenia 19 ľudí

13.00
Devätnásť osôb utrpelo v Budapešti ľahšie zranenia pri večernej potýčke protivládnych demonštrantov s policajtmi. Demonštranti pochodovali napriek zákazu polície k budove Opery, kde boli za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov oficiálne oslavy 51. výročia revolúcie v roku 1956. Polícia začala rozháňať slzotvorným plynom a vodnými delami dav niekoľko tisíc protivládnych demonštrantov, ktorý požadoval odstúpenie premiéra Ferenca Gyurcsánya. Demonštranti hádzali na príslušníkov polície petardy a pri pomníku sovietskych vojakov napadli policajtov pivovými fľašami. Neskôr extrémisti použili proti príslušníkom poriadkových síl aj zápalné fľaše, a snažili sa postaviť barikády z prevrátených áut.

Nekontrolovane sa šíriace lesné požiare v americkom štáte Kalifornia vyhnali z domovov vyše 250 tisíc obyvateľov. Úrady povolali armádu na pomoc vyčerpaným hasičom. Podľa oficiálnych vyhlásení v južných častiach Kalifornie zúrilo najmenej 13 požiarov, ktoré napriek nasadeniu tisícov hasičov spálili viac ako 700 budov. Požiare si doteraz vyžiadali jednu obeť a vyše 20 zranených. Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, ktorý vyhlásil vo viacerých okresoch stav ohrozenia, označil situáciu za "tragédiu".

Predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov USA Tom Lantos zaslal slovenskému premiérovi Ficovi list. Požaduje v ňom dištancovanie sa od Benešových dekrétov a zaručenie práv maďarskej menšiny. Informovala o tom dnes maďarská tlačová agentúra MTI. Kongresman predsedu slovenskej vlády požiadal, aby príslušníkov maďarskej menšiny mali na Slovensku za rovnocenných občanov".

Na pražskom letisku Ruzyně včera núdzovo pristálo lietadlo britskej spoločnosti, ktoré malo problémy s pristávacími podvozkami. Stroj typu Airbus A320 štartoval z Prahy včera večer a smeroval do Londýna, musel sa však vrátiť pre poruchu. Žiadny zo 148 cestujúcich na palube neutrpel zranenia. Pasažieri mali pokračovať v ceste do Londýna dnes.

Európska únia a iné krajiny, ktoré sú proti trestu smrti, v najbližších týždňoch spustia nové snahy o prijatie rezolúcie Valného zhromaždenia OSN s výzvou na jeho zrušenie. V pondelok to oznámili diplomati. Dva podobné pokusy v minulosti stroskotali, čiastočne kvôli odporu USA, kde mnohé štáty stále popravy vykonávajú. Trest smrti je zakázaný v stovke krajín, 69 ho stále využíva, pričom približne 90 percent odsúdencov sa popraví v šiestich krajinách - Číne, Iráne, Iraku, USA, Pakistane a Sudáne.

Slovenská tenistka Dominika Nociarová neuspela v 1. kole dvojhry na turnaji ITF Ritro Slovak Open v bratislave. Napriek sľubnému začiatku prehrala s Francúzkou Severine Brémondovou 5:7 a 4:6. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi rodáčka z Montpellieru proti víťazke dnešného duelu medzi slovenskou fedcupovou reprezentantkou Magdalénou Rybárikovou a turnajovou päťkou Taliankou Sarou Erraniovou.

**************

Popoludní má byť veľká oblačnosť až zamračené. K večeru na východe čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Na mnohých miestach občasný dážď. Hranica sneženia od 1 500 m. Najvyššia denná teplota 8 až 12 st., a na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši len 3 až 7 st. Severný až severovýchodný vietor do 9m/s, miestami najmä na východe v nárazoch okolo 15m/s.