Tuesday, October 30, 2007

pripravila katarína plavčanová Novú poľskú vládu zrejme vytvoria liberáli spoločne s ľudovcami

31.10. 8.00
Novú poľskú vládu zrejme vytvoria liberáli spoločne s ľudovcami. Predseda Občianskej platformy a kandidát na premiéra Donald Tusk dnes oznámil, že sa obe strany už dohodli na základoch programu a rozdelení ministerstiev. Teraz čaká iba na to, kedy ho prezident Lech Kaczynski formálne poverí vytvorením vlády.

Bosne a Hercegovine (BaH), spravovanej slovenským diplomatom Miroslavom Lajčákom, hrozí rozpad. Dôvodom je politická vzbura Republiky srbskej po Lajčákovych opatreniach. Bosnianskym Srbom sa nepáči posilnenie práv spoločného parlamentu a uvažujú, že ho znefunkčnia. Hovoria aj o nezávislosti Republiky srbskej. Podporuje ich Srbsko a jeho premiér Vojislav Koštunica.

Valné zhromaždenie OSN včera drvivou väčšinou hlasov vyzvalo Spojené štáty, aby ukončili svoje 46-ročné embargo uvalené na Kubu. Kubánsky minister zahraničných vecí Felipe Pérez Roque obvinil administratívu amerického prezidenta Georgea Busha z prijímania "nových opatrení, ktoré hraničia so šialenstvom a fanatizmom" a ktoré neškodia len Kube, ale zasahujú do jej vzťahov s najmenej 30 krajinami.

Dánske záchranné služby odvolali pátranie po piatich tureckých námorníkoch, ktorí sú nezvestní po nedeľnej nehode nákladnej lode plaviacej sa pod slovenskou vlajkou. Záchranári stratili nádej, že námorníkov nájdu živých.

Tropická búrka Noel si na Kube vyžiadala najmenej 38 obetí na životoch. Prehnala sa cez Haiti aj cez Dominikánsku republiku. Búrka má podľa meteorológov postupovať ďalej smerom k Bahamským ostrovom. Americké národné centrum pre hurikány na Miami varovalo obyvateľov juhovýchodnej Floridy, aby pozorne sledovali, ako sa bude situácia vyvíjať. Búrku sprevádza vietor s rýchlosťou maximálne 65 km/h.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar požiadal o odkódovanie cédečka s údajmi z nebankových subjektov BMG invest a Horizont Slovakia. Povedal to včera v TV Joj v súvislosti s tým, že generálna prokuratúra mu nechce dať heslo k uvedenému cédečku.

Na vyrovnanie preplatkov a nedoplatkov ostáva zdravotným poisťovniam a platiteľom poistného už iba jeden deň a to dnes. Za ich neuhradenie hrozia pokuty, v prípade poistenca sa môžu vyšplhať do 5-tisíc korún.

21. kolo hokejovej extraligy: Slovan - Poprad 4:1, Skalica - L.Mikuláš 5:1, Kežmarok - Zvolen 3:5, Nitra - Žilina 2:1. Košice - Martin 1:0 po nájazdoch,.
***********************************
Veľká oblačnosť až zamračené. Popoludní od západu zmenšovanie oblačnosti. Miestami občasný dážď, popoludní prehánky.Najvyššia denná teplota 7 až 12 st.
Slabý, neskôr severný vietor 4 až 7 m/s.