Friday, October 26, 2007

pripravila katarína plavčanová Extrémisti s vlajkami požadujú odstúpenie maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya

11.00
Extrémisti s vlajkami, ktorí požadujú odstúpenie maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya, zablokovali dnes ráno na niekoľko minút premávku na Alžbetinom moste v Budapešti. Polícia okamžite zasiahla proti davu, ktorý sa časom rozrástol na približne 200 osôb. Na peštianskej strane Dunaja sa zhromažďuje stále viac chodcov. Demonštranti za zvukov bubna vstúpili na vozovku medzi autá a zablokovali most. Vodičom sa ospravedlnili, ale vyhlásili, že odtiaľ neodídu, kým premiér Gyurcsány neodstúpi.

Americký prezident Geoge Bush odkázal obyvateľom južnej Kalifornie, ktorí sú vyčerpaní a vystrašení po piatich dňoch besnenia požiarov, že "Washington na nich nezabudne". Na ceste zameranej na zistenie škôd si Bush včera letecky prezrel škody, ktoré od soboty spôsobil oheň. V plameňoch zomrelo minimálne dvanásť osôb a desaťtisíce museli opustiť svoje domovy.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier varoval pred nebezpečenstvom medzinárodných konfliktov podnietených dôsledkami klimatických zmien. Podľa neho znižovanie emisií skleníkových plynov prispieva aj k prevencii budúcich konfliktov.

Antické umelecké predmety - sošky, šperky, mince a rôzne nástroje v celkovej hodnote piatich miliónov eur zhabala bulharská polícia. Podľa informácií ministerstva vnútra v Sofii bol kontraband určený na pašovanie do krajín Európskej únie a USA.
V piatich regiónoch krajiny zadržala polícia celkove 13 osôb, vrátane šéfa bandy, ktorým bol istý bulharský podnikateľ v oblastí nehnuteľností a majiteľ hotelového centra.

Fajčenie bude od budúceho roka opäť o niečo drahšie. Parlament totiž schválil zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Ak predajcovia premietnu zvýšenú daň do konečných cien, škatuľka najpredávanejších cigariet za 50 korún by mala od januára zdražieť zhruba o desať korún. Minimálna spotrebná daň vzrastie od januára o 40 halierov na 2,10 Sk za jednu cigaretu.

Vláda bude môcť od nového roka určovať maximálne ceny spotrebiteľských úverov. Na návrh poslancov koaličnej ĽS-HZDS to schválil parlament v balíku opatrení proti úžere, ktoré pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Snahu o určenie cenového stropu úverov v minulosti kritizovali banky, proti bolo aj ministerstvo financií.

Brazílsky futbalista Robinho v službách madridského Realu sa ospravedlnil za svoj neskorý príchod z reprezentačného zrazu naspäť na Iberský polostrov. Dementoval však správy, že za zdržanie môžu bujaré oslavy v jednom z nočných klubov Rio de Janeira. Vedenie jeho klubu oznámilo, že Robinha spolu s ďalším previnilcom Juliom Baptistom potrestalo finančnými pokutami a začalo voči nim aj disciplinárne konanie.

**********************************
Polooblačno až oblačno, v nižších polohách miestami hmla alebo
zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 6 st. Slabý premenlivý vietor.