Monday, October 29, 2007

pripravila katarína plavčanová Požiar benzínky v Kežmarku je už pod kontrolou

10.00
V Kežmarku dnes horela benzínka. Požiar pravdepodobne vznikol pri čistení palivovej nádrže. Prebieha vyšetrovanie. Zranili sa traja ľudia. jeden vážne. Hasiči evakuovali Strednú umeleckú školu, ktorá je v jej tesnej blízkosti. Momentálne je už oheň pod kontrolou.

K pozemnej leteckej nehode došlo včera večer na letisku v Košiciach. Lietadlo Boeing 737-700 po pristátí počas rolovania z pristávacej dráhy na letiskovú plochu z doposiaľ nezistených príčin použilo nesprávnu dráhu. Následkom toho stroj hranou ľavého krídla zachytil stožiar osvetlenia a vyvrátil ho. Nehoda ohrozila 84 cestujúcich na palube. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre zločin poškodzovania cudzej veci a prečin všeobecného ohrozenia.

Japonsko sa chystá pritvrdiť v protiteroristickej prevencii. Od 20. novembra bude všetkých cudzincov mieriacich do krajiny fotografovať a snímať ich odtlačky prstov. To sa bude odohrávať pri každom vstupe do krajiny. Japonská vláda svoj protiteroristický plán obhajuje. "Týmto krokom prispejeme k prevencii medzinárodného terorizmu na našej pôde," vysvetľuje úradník imigračného úradu Naoto Nikai.

Vyjednávači zo Severnej a Južnej Kórey, Spojených štátov amerických, Číny, Ruska a Japonska odštartovali dnes rokovania o podrobnostiach energetickej pomoci Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) v rámci dohody o jej jadrovom odzbrojení. Na základe dohody dosiahnutej vo februári sa Pchjongjang vzdal svojich nukleárnych ambícií výmenou za milión ton nafty a politické ústupky.

Po obmedzení zisku zdravotných poisťovní by vláda mohla siahnuť na príjmy aj ďalších subjektov v zdravotníctve. Podpredseda parlamentu Miroslav Číž povedal, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti nemôže byť predmetom čistej trhovej súťaže. Nevylúčil pritom zásahy štátu. Ak sa podľa neho ukáže, že farmaceutické spoločnosti preháňajú zisky pri predaji liekov, je to dôvod, aby štát zasiahol.

Bytové domy na Slovensku si posledné štyri roky objednávajú od teplárov v priemere asi o desať percent tepla viac, ako v danom roku skutočne spotrebujú. Nadmerné očakávania spôsobujú, že ľudia platia v priebehu roka zbytočne vysoké zálohové platby. V niektorých mestách dokonca odberatelia nedostanú späť celú časť nadmerných záloh. Musia totiž zaplatiť aj časť z tepla, ktoré si dom objedná, ale neminie.

Slovenská plavkyňa Martina Moravcová počas tohto víkendu na podujatí 2. kola Svetového pohára v Singapure z piatich vystúpení vyťažila tri medaily, zhodne na 100 m. Včera bola druhá v polohových pretekoch i voľnom spôsobe a v sobotu obsadila tretie miesto motýlikom. Okrem toho skončila v sobotu štvrtá v krauliarskom šprinte a na záver svojho náročného programu šiesta v motýľkarskom šprinte.
**********************************
Oblačno až zamračené, v nižších polohách miestami hmlisto. Na horách, ojedinele aj v nižších polohách zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 9 až 13 st. Slabý vietor.